Η αισιοδοξία που εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών αναζωπύρωσε τα σενάρια για τις πολιτικές ανατροπές που μπορούν να συμβούν ως την προεδρική εκλογή του Μαρτίου. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούν επί εβδομάδες στα υπουργικά γραφεία, βάσει των οποίων η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια γιγαντιαία και πολυεπίπεδη προσπάθεια για να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 εδρών που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη θητεία της χωρίς να αναγκαστεί να καταφύγει στις κάλπες.
Από τις αρχές του καλοκαιριού ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αλλά και μια σειρά έμπειρα και έμπιστα στελέχη του έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν έναν προς έναν τους βουλευτές που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τα πρώτα αποτελέσματα των βολιδοσκοπήσεων αυτών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προεδρική πλειοψηφία δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ακατόρθωτη.
Πρώτα από όλα οι ελπίδες του κυβερνητικού μηχανισμού εξακολουθούν να βασίζονται στη ΔΗΜΑΡ και στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος με την τελευταία συνέντευξή του στα «Νέα» άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, ενώ ως τότε έδειχνε να τον ενδιαφέρει περισσότερο η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δημιουργεί την αίσθηση πιθανών ανταρσιών από βουλευτές του όταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας.
Και, τρίτον, η συμπεριφορά των 25 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων τουλάχιστον δέκα αναγνωρίζουν στις δημόσιες δηλώσεις τους ότι η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και ανάκαμψης της χώρας δεν πρέπει να διακοπεί λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους λογαριασμούς που κάνουν οι επιτελείς του Μαξίμου και αναφέρουν καθημερινά στον Πρωθυπουργό, τα δεδομένα ως σήμερα για την προεδρική εκλογή έχουν ως εξής:
Ακόμη και αν η ΔΗΜΑΡ αρνηθεί ψήφο στον υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβέρνηση, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν ήδη 168 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν: οι 125 της ΝΔ, οι 27 του ΠαΣοΚ και τουλάχιστον δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές που αντέδρασαν θετικά στη βολιδοσκόπηση. Πρόκειται για τους Α. Λοβέρδο, Χρ. Αηδόνη και Νικήτα Κακλαμάνη, που θεωρείται ότι ανήκουν ατύπως στην κυβερνητική πλειοψηφία, μαζί με τους Γρ. Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου, Ι. Κουράκο, Μ. Μπόλαρη, Κ. Γιοβανόπουλο, Γ. Νταβρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, που εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο εφόσον πρόκειται για ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με υπερκομματικά χαρακτηριστικά.
Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι μπορεί επίσης να υπολογίζει βασίμως τρεις επιπλέον θετικές ψήφους από τη ΔΗΜΑΡ και τρεις από τους ΑΝΕΛ, ακόμη και στην περίπτωση που οι ηγεσίες των δύο κομμάτων τοποθετηθούν αρνητικά. Ονόματα δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση, αλλά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στη Βουλή επιμένουν ότι, αν υπάρξουν τέτοιες διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, τότε οι πιο πιθανοί να διαφοροποιηθούν είναι οι Σπ. Λυκούδης, Δ. Αναγνωστάκης και Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ και η Ελενα Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια και ο Π. Μελάς από τους ΑΝΕΛ.
Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες των «κυανοκράνων» του Μαξίμου επικεντρώνονται σε 22 βουλευτές που όταν ερωτώνται για τις προθέσεις τους σε σχέση με την προεδρική εκλογή δεν απαντούν ούτε «ναι» αλλά ούτε και «όχι»! Πρόκειται για τους υπόλοιπους 13 βουλευτές που ανήκουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, όπου οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο ηγεσίας, όπου υπάρχουν διαβουλεύσεις με τους Φ. Κουβέλη και Π. Καμμένο, αλλά και με κάθε βουλευτή τους ξεχωριστά, όπου οι βουλευτές αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανώς να το συζητήσουν στο μέλλον.
Διότι υπάρχουν και βουλευτές στα δύο αυτά κόμματα που δηλώνουν από τώρα την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την κυβερνητική επιλογή, όπως π.χ. οι κυρίες Ασημίνα Ξυροτύρη και Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και η κυρία Ραχήλ Μακρή από τους ΑΝΕΛ.
Ταυτόχρονα οι απεσταλμένοι του κ. Σαμαρά μιλούν συνεχώς με τουλάχιστον εννέα ανεξάρτητους βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσουν ή λένε «όχι» χωρίς να δείχνουν ότι το εννοούν!
Πρώτος στη λίστα αυτή είναι ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος, ενώ έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει, στελέχη της ΝΔ πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να τον μεταπείσουν. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ο Β. Οικονόμου που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, η Μίκα Ιατρίδη που αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ, ο Μίμης Ανδρουλάκης, καθώς και οι δύο βουλευτές που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ήδη χαμένους –και δεν χρειάζεται καν να τους προσεγγίσει –110 βουλευτές που δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι εκείνος. Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κανείς δεν θέλει να τους μιλάει, αλλά και μια ομάδα έξι ως οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν ήδη δείξει ότι θα ψηφίσουν «όχι», είτε διότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε διότι αναζητούν πολιτική στέγη σε κόμματα εκτός Βουλής. Μεταξύ των βουλευτών αυτών περιλαμβάνονται οι Π. Τατσόπουλος, Ο. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Β. Καπερνάρος, Ν. Νικολόπουλος κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ