«Επαφή» και «συντονισμό» της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Π. Λαφαζάνη, της εξωκοινοβουλευτικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Plan B του κ. Αλ. Αλαβάνου με τους διαγραμμένους και διαφωνούντες με την κυρίαρχη «γραμμή» του ΚΚΕ, βλέπει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στην απόφασή της για την εκτίμηση του πρόσφατου τριπλού εκλογικού αποτελέσματος (ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές), εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά πάντων, προειδοποιώντας ότι «η αντιπαράθεση πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα». Στην κορυφή της ατζέντας αυτής ο Περισσός θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο εκτιμά ότι «αν και επεδίωξε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα καταγραφής μιας ισχυρής πρωτιάς, με δυνατότητα να ελέγξει ως βασικό κυβερνητικό κόμμα την πλειοψηφία των βουλευτών της επόμενης Βουλής, το αποτέλεσμα δεν έδωσε τελικά μια τέτοια καθαρή ισχυρή τάση, ενώ προβληματικό καταγράφεται και το αποτέλεσμά του στις περιφερειακές εκλογές».

Τάση υποκατάστασης του ΠαΣοΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ «το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως των ευρωεκλογών, δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, κυρίως μετά τον Ιούνη του 2012, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠαΣοΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 5% βρέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση». Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση «αυτά τα δυο χρόνια η στάση του συνοδεύτηκε από αναδίπλωση ως προς τη στήριξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, με εξαίρεση κάποιων επιλεγμένων μεσαίων στρωμάτων, όπως επίσης της ΕΡΤ, των εκπαιδευτικών, κάποιων άλλων κλάδων του Δημοσίου». Και κατηγορείται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δίνει εξετάσεις στους καπιταλιστές εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να πείσει ότι είναι κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, εκτονώνοντας την εργατική και λαϊκή δυσαρέσκεια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί»

«Στην ουσία προσπαθεί να διαχειριστεί μια αντιφατικότητα που έχουν όλα τα σχετικά κόμματα, όπως το ΠαΣοΚ παλιότερα. Αν και ένα μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν με αυτή τους την επιλογή σε έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση μιας ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής», αποφαίνεται ο Περισσός, επισημαίνοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας περίπου τα ποσοστά του Ιούνη 2012, διαμορφώθηκε σε συνθήκες κάτω από την πίεση της άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής ως δήθεν ανάσχεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική». Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι «η διαχειριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, κάτι που φάνηκε ακόμα πιο καθαρά αμέσως μετά τις εκλογές, με την ομιλία του στον ΣΕΒ, με τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κ.α.», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Το «αριστερό» προφίλ

Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ανάγκη να διατηρήσει ΄΄αριστερό΄΄ προφίλ – υπάρχει και σχετικά μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του αφού βασικές δυνάμεις οργανωμένες προέρχονται από το ΄΄αριστερό΄΄ οπορτουνιστικό ρεύμα με ένα βέβαια συνονθύλευμα τάσεων – γίνεται αντικειμενικά και το σημείο τριβής, αστικής πίεσης για τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, ώστε να γίνει πλήρως αποδεκτός ως πυρήνας μιας εναλλακτικής αστικής διακυβέρνησης». Πάντως διαπιστώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει αποκτήσει ερείσματα σε διεθνούς εμβέλειας κέντρα, αν και έχει περιορίσει τις αντι-ευρώ κορόνες στελεχών του, αν και μπόρεσε να διαμορφωθεί σε ενιαίο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα δεν κατόρθωσε να επιλεγεί ως η επόμενη κυβερνητική λύση από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και των άλλων μηχανισμών μέσω των οποίων χειραγωγείται η λαϊκή πλειοψηφία».

Τριμέτωπος αγώνας

Η πολεμική του ΚΚΕ δεν περιορίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους «όμορους» χώρους όπως η εξωκοινοβουλευτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Plan B του κ. Αλ. Αλαβάνου. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του κόμματος «δεν χρειάζεται να υποτιμηθούν και αυτοί οι σχηματισμοί, που μαζί με το ΄΄Αριστερό Ρεύμα΄΄ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν άμεση επαφή και συντονισμό με ορισμένους διαγραμμένους από το Κόμμα και διαφωνούντες με το Πρόγραμμα και τις Θέσεις του Κόμματος». Και τονίζεται: «Όσοι -άλλοτε με την κουκούλα της διαδικτυακής ανωνυμίας, άλλοτε με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και αποτυχημένες απόπειρες υπονόμευσης της ενότητας του Κόμματος- ευελπιστούν να μετατοπίσουν το Κόμμα από το Πρόγραμμά του, ματαιοπονούν. Θα πάρουν την αγωνιστική απάντηση των χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των χιλιάδων οπαδών και φίλων του Κόμματος, των συνεργαζόμενων μαζί του στις καθημερινές μάχες».

Ο απολογισμός

Αναφορικά με τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος, η ΚΕ επισημαίνει ότι «ένα τμήμα ψηφοφόρων επανήλθε ή ήρθε για πρώτη φορά στο Κόμμα, γιατί στην πορεία των εξελίξεων πείστηκε ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλο βαθμό συμφώνησε με προειδοποιήσεις και θέσεις μας». Ο Περισσός εμφανίζεται εμμέσως ικανοποιημένος από τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα στις πρόσφατες αναμετρήσεις λέγοντας ότι «συνοπτικά, στις ευρωεκλογές, το Κόμμα μας πήρε ποσοστό 6,11% και 349.817 ψήφους, σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές» και επίσης «κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία», ενώ «σημείωσε άνοδο και στις 13 περιφέρειες, φτάνοντας το 8,88% και 498.573 ψήφους» και «άνοδο σημείωσε σε 214 δήμους και σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%». Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εκφράζει τάση χειραφέτησης σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση», ενώ τονίζεται ότι αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος, η μάχη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν δόθηκε στον βαθμό που έπρεπε «ενιαία», κάτι που έχει να κάνει «με το περιεχόμενο που συμπυκνώνεται στο στόχο για ισχυρό ΚΚΕ παντού, για ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος παντού, προώθηση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας παντού, για τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού με την προβολή της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής, η οποία αφορά και τους δήμους, και τις περιφέρειες, και την Ε.Ε.».