Σε κλίμα έντασης συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και αποφασίστηκε η άρση της υποστήριξης του κόμματος στην υποψηφιότητα του κ. Θ. Καρυπίδη στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μία αναλυτική συζήτηση σε κλίμα έντασης για τις επιλογές και τους τρόπους με τους οποίους αυτές έγιναν και από την πλευρά της Αριστερλης Πλατφόρμας κατέστη σαφές ότι θα επιμείνει στην ανάκληση και της υποψηφιότητας του κ. Οδ. Βουδούρη.
Στην ανακοίνωση της ΠΓ αναφέρθηκαν τα εξής: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή της συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη για την θέση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αναζήτησή άλλης υποψηφιότητας, την οποία θα αποφασίσει η ΚΠΕ μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας, στην οποία πάντως φαίνεται πως έχει προσχωρήσει και η ΑΝΑΣΑ, η οποία μετά το συνέδριο του Ιουλίου είχε συνταχθεί με τον κ. Τσίπρα, ήταν πολλά και περιγράφηκαν με ένταση.
Μεταξύ των άλλων, η μειοψηφία θέτει σοβαρό ζήτημα αντίδρασης από τη βάση του κόμματος, καθώς επιχειρηματολογεί παραπέμποντας στην άρνηση τοπικών οργανώσεων της Πελοποννήσου να συνταχθούν με τον κ. Βουδούρη ή να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του.
Οι αποφάσεις και η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα παραπέμπεται στο εγγύς μέλλον (ο κ. Τσίπρας επιστρέφει την Κυριακή από την Ιταλία).
Οι φόβοι όμως που εκφράζονται από πρόσωπα της προεδρικής πλειοψηφίας εστιάζονται στο κλίμα μέσα στο οποίο αναμένεται να γίνει η επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, όπου αφενός θα πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση για την αντικατάσταση του κ. Καρυπίδη και αφετέρου να δοθούν τα χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους που δεν έχουν ακόμη οριστεί σε πολλές πόλεις.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θεωρούν βέβαιο πως ενόψει αυτής της συνεδρίασης το θέμα Βουδούρη θα τεθεί εκ νέου με μεγάλη ένταση και πως με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα η αλλαγή της επιλογής της ηγεσίας μπορεί να είναι μονόδρομος, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό στις κάλπες του Μαΐου.

Σφοδρή επίθεση Λαφαζάνη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν αποτελεί άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, τα τετριμμένα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Λαφαζάνης σε εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra.gr, στο Cine Κεραμεικός

Τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ο κ. Λαφαζάνης σημειώνοντας πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με γκάλοπ και πρόσθεσε πως «για να κερδίσεις τις εκλογές πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα». «Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές σε συνειδήσεις μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε.

«Και εδώ έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα», σημείωσε ενώ προηγουμένως είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα, όχι γιατί έχει μία αρχαία ιστορία και παράδοση, αλλά γιατί οι συνθήκες και οι καταστάσεις το φέρανε.

Επίσης προέβλεψε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πως τώρα αρχίζουν οι μεγάλοι πονοκέφαλοι και κάλεσε την Αριστερά «να αποφύγουμε τη νέα Βάρκιζα, όμως για να αποφυγουμε τη νέα Βάρκιζα, πρέπει πρώτα να αποφύγουμε το Λίβανο και να αποφύγουμε την Καζέρτα».

Συμπλήρωσε δε, πως η μάχη δεν κερδίζεται με αναδίπλωση, όταν είσαι γονυκλινής, όταν κάνεις εκπτώσεις και όταν συμβιβάζεσαι με αυτούς που θέλεις να νικήσεις. Βέβαια, πρόσθεσε πως αυτό δε σημαίνει να μην υπάρχει ευελιξία, αλλά το θέμα είναι να μην έχει εκ των προτέρων ναρκοθετηθεί το έδαφος ώστε ο μόνος δρόμος που θα απομένει να είναι η παράδοση.

Σημείωσε, ακόμα, ότι χρειάζεται ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκρουση το οποίο θα ζει μέσα στην κοινωνία. Είπε δε, πως δε χρειάζεται ένα κόμμα εφησυχασμένο που θα περιμένει να μοιραστούν τα λάφυρα που «δεν θα υπάρξουν βεβαίως».

«Θέλουμε ένα κόμμα που θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία λαϊκών επιτροπών παντού. Έχουμε εγκαταλείψει αυτό που είχαμε ξεκινήσει».

Υπογραμμισε ότι «τώρα κινδυνεύουμε από έναν ιδιόμορφο ιδρυματισμό, μία επανάπαυση που δεν οδηγεί πουθενά».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στα ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε, βεβαίως, ότι χρειάζονται συμμαχίες, αλλά όχι παλαιού τύπου..

Εκτίμησε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η Αριστερά που θέλει να έχει μέλλον με ανοίγματα στον αστικό χώρο. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν κύκλοι μέσα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι δια της τεθλασμένης.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Προέβη, επίσης, στην παραδοχή πως το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να κριθεί μέσα σε εβδομάδες αν όχι και σε ημέρες

«Πρέπει να έχουμε σχέδιο το οποίο θέλει ταχύτητα και αποφασιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Αυτές είναι οι εξής:

-Ακύρωση των μνημονίων

-Να ξεκινήσουν διαδικασίες καταγγελίας της δανειακής σύμβασης

-Να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε κάθε περίπτωση

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική επιλογή εκτός Ευρωζώνης και ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να προβάλλεται στον ελληνικό λαό σαν μία επιλογή που δεν ισοδυναμεί με καταστροφή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο κόμμα που μπορούν να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία ανασύνθεσης της Αριστεριστεράς και ότι ο κόσμος περιμένει μία νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πάμε μπροστά και θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.