«Κάλεσμα» σε κορυφαίους πολεοδόμους από όλον τον κόσμο για να καταθέσουν τις ιδέες τους για τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της «Αττικής Ριβιέρας», από το Φάληρο ως το Σούνιο, και την επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσα από διεθνή διαγωνισμό που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες η εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.
Ηδη, με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία κάνει τον γύρο των υπουργείων, μεταφέρεται στην εταιρεία προς αξιοποίηση η πρώτη ομάδα 19 σημαντικών ακινήτων της παραλιακής, τα οποία ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), συγκροτώντας έτσι ένα δελεαστικό χαρτοφυλάκιο.
Ξαναπιάνουν το «παράκτιο μέτωπο»


Το Δημόσιο, μέσω της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, θα επιχειρήσει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να ξαναπιάσει το νήμα και να αξιοποιήσει το εργαλείο της πολεοδομίας για τη δημιουργία υπεραξίας και καλοσχεδιασμένων, βιώσιμων χρήσεων γης, που υπόσχονται οικονομική ανάπτυξη, αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και άρση των εμποδίων που χωρίζουν την Αθήνα από τη θάλασσα.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να προκηρύξει τους επόμενους μήνες διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό, με τον οποίο θα μελετηθεί το master plan για την ανάπτυξη της «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Προτεραιότητα του νέου φορέα, στον οποίο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο πολιτικός μηχανικός κ. Αρης Ματιάτος, είναι να ξαναμπεί η Αθήνα στον διεθνή χάρτη των πόλεων και να επαναπροσδιοριστεί η χαμένη σχέση της πόλης με τη θάλασσα.
«Στόχος μας είναι μια ελληνική Ριβιέρα για τον 21ο αιώνα» αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΑΝ στο «Βήμα της Κυριακής» και διαβεβαιώνουν ότι «δεν πρόκειται να ορθώσουμε τείχη στην παραλία ούτε να αποκόψουμε την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα».
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο λαμβάνει μια πρώτη ομάδα 19 ακινήτων υψηλής αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα εξ αυτών είναι η Μαρίνα του Φλοίσβου, η Ακτή της Βουλιαγμένης, το Μαύρο Λιθάρι της Αναβύσσου, η πλαζ της Βούλας, το Μεγάλο Καβούρι, οι αλυκές της Αναβύσσου, ο Αγιος Νικόλαος, η Λουμπάρδα, το Λαγονήσι, ο όρμος του Φαλήρου και τα Αστέρια της Γλυφάδας.
Σύντομα θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο κύμα επιλεγμένων ακινήτων της ΕΤΑΔ. Ετσι θα συγκροτηθεί ένα δελεαστικό χαρτοφυλάκιο παραλιακών ακινήτων, τα οποία ήδη, όπως μεταδίδουν πηγές του ΥΠΑΝ, έχουν προσελκύσει πρώιμο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο το «οραματικό» κομμάτι του σχεδίου για την «Αττική Ριβιέρα» θα έρθει με τη δεύτερη φάση, δηλαδή τον διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό, στον οποίο θα προχωρήσει η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, με στόχο να συγκεντρώσει ενδιαφέρον από κορυφαίους πολεοδόμους που έχουν αποδεδειγμένα συμμετοχή σε αστικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.
«Για την Ελλάδα της κρίσης η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα και αυτό μπορεί να γίνει με υποδειγματικό τρόπο» σημειώνουν στελέχη του ΥΠΑΝ. Μετά τον διεθνή διαγωνισμό θα ακολουθήσει η επιλογή της καλύτερης πρότασης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτός ο κύκλος να κλείσει μέσα στο 2014, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης.
Πάντρεμα ακινήτων με χρήσεις γης


Με την τρίτη φάση θα ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την εξεύρεση επενδυτών, οι οποίοι θα «παντρεύουν» ακίνητα με τις χρήσεις γης, που θα προκύψουν από το master plan. Εν τω μεταξύ θα έχει προηγηθεί το «ξεκαθάρισμα» ιδιοκτησιακών, νομικών και τεχνικών θεμάτων. Σε περίπτωση δυσκολιών, τα εμπόδια θα ξεπερνιούνται με νομοθετική πρωτοβουλία και πνεύμα fast-track.
Ηδη υπάρχουν διάφορες σκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην παραλιακή, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία, καζίνο και υδατοδρόμιο. Ωστόσο το master plan, σε συνδυασμό με την πορεία του Ελληνικού, θα καθορίσει την τελική μορφή του σχεδίου. «Οι επιλογές μας είναι απεριόριστες» τονίζουν κύκλοι του ΥΠΑΝ.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο πουλάει ακίνητα στην περιοχή, προκειμένου να μην προκύψει πληθωρισμός συναφών χρήσεων γης, που θα ακυρώσει την όποια υπεραξία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο θα μπορεί να αξιοποιεί ακίνητα μόνο έπειτα από έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα θα επιχειρηθεί και συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διαθέτει μεγάλη περιουσία στην παραλία, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η διαχείριση των υπαρχουσών συμβάσεων που παραλαμβάνει η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο από την ΕΤΑΔ, καθώς ορισμένοι μισθωτές δεν πληρώνουν ενοίκια.
Πηγές του ΥΠΑΝ σημειώνουν ότι καθοριστικό ρόλο στην ωρίμαση της αξιοποίησης και της βελτίωσης του παράκτιου μετώπου θα διαδραματίσουν τόσο το έργο που εκτελεί και χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (566 εκατ. ευρώ) για τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Νέα Λυρική Σκηνή στον Ιππόδρομο όσο και το έργο της Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (340 εκατ. ευρώ) του υπουργείου Υποδομών.
Λόγω των καθυστερήσεων, το τρένο του ΕΣΠΑ έχει χαθεί οριστικά. Ετσι προωθείται λύση για τη χρηματοδότηση του έργου από το επόμενο κοινοτικό πακέτο, συνδυαστικά από τα επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά και από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ