Στις ψηφοφορίες που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, με θέμα την πολιτική απόφαση και, κυρίως, τη διακήρυξη και το καταστατικό του νέου κόμματος, συμπυκνώνεται η ουσία του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κείμενα που αναμένεται να κατατεθούν, κατά κύριο λόγο από την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας, κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθούν σε μια γραμμή διαφοροποίησης από εκείνη της ηγεσίας, με βασικά στοιχεία το ανοιχτό «παράθυρο» για την έξοδο από το ευρώ, αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την περίφημη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τις τελευταίες εβδομάδες και αφότου ο κ. Τσίπρας μίλησε ανοιχτά για στάση πληρωμών στους τόκους της επόμενης τετραετίας (ανέρχονται, όπως είπε, σε 25 δισ. ευρώ) και για διαγραφή του «μεγαλύτερου μέρους του χρέους», αναδεικνύονται με νέο τρόπο τα σημεία της αντιπαράθεσης μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και της «ριζοσπαστικής πτέρυγας», η οποία μιλά με έμφαση για συνολική διαγραφή του χρέους και ανατροπή του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Πέραν τούτου, σημεία τριβής θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα και τα θέματα των συνεργασιών, ειδικώς αφότου ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του απευθύνθηκε σε πολιτικές δυνάμεις και πολίτες που ανήκουν στον χώρο του «πολιτικού φιλελευθερισμού», κάτι το οποίο δεν συγκινεί τη ριζοσπαστική πτέρυγα.
Ενα άλλο στοιχείο όπου από τις προηγούμενες ημέρες είχε διαφανεί ένα πεδίο εσωτερικής αντιπαράθεσης είναι αυτό του καταστατικού, με πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις να βρίσκουν αντίθετη την Αριστερή Πλατφόρμα. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, η πρόβλεψη για περιορισμό των βουλευτικών θητειών, όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει πολλές ενστάσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στις ψηφοφορίες για τα κείμενα κρίνονται σημαντικοί για την περαιτέρω πορεία του νέου κόμματος και τις εντάσεις που θα προκύψουν.
Σημαντικό στοιχείο δε για τη διαμόρφωση του νέου εσωκομματικού σκηνικού, αλλά και της όποιας επίδρασης αυτό θα έχει στην περαιτέρω πορεία, αναμένεται να είναι αφενός μεν το ποσοστό με το οποίο θα εκλεγεί ο κ. Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή. Εν όψει αυτών, ο κ. Π. Λαφαζάνης δημοσιοποίησε την Πέμπτη ένα κείμενο για τις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη χώρος μίας ξεπεσμένης γερμανικής νεοαποικιοκρατίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση. Να σπάσει το φράγμα των ποσοστών των προηγούμενων εκλογών και να κατακτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα στην πολιτική ζωή. Να γίνει, ταυτόχρονα, ο καταλύτης και ο εμπνευστής ενός πλατιού ενωτικού μετώπου όλων των αριστερών δυνάμεων και των μεγάλων ενωτικών κοινωνικών-ταξικών αγώνων μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης και σημειώνει τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην κυβέρνηση αν αφυδατώσει τον ριζοσπαστισμό και την εναλλακτικότητά του και εμφανιστεί απλώς ως δύναμη εναλλαγής στο πλαίσιο του συστήματος. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει, ενδεχομένως, με τέτοιες προϋποθέσεις στην κυβέρνηση, θα παραμείνει σε αυτήν ελάχιστα και μόνο ως θλιβερή παρένθεση».
Ως προϋποθέσεις όλων αυτών θέτει την «εκδίωξη της τρόικας, τον ενταφιασμό των μνημονίων ληστείας και λεηλασίας, την τολμηρή και πλήρη, με όλα τα δυνατά μέσα, διαγραφή του άδικου, μη βιώσιμου και ταξικού χρέους, την άμεση εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, για μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και φυσικά τη σύγκρουση με την ευρωζώνη, αλλά και την ΕΕ, με όλες τις προεκτάσεις τους».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Ιουλίου 2013

HeliosPlus