Προς στιγμήν, στην Κουμουνδούρου συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.
Εγκαταλείφθηκε όμως η σκέψη (υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ) και η τακτική απέναντι στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε για το θέμα, άλλαξε.
Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία πέρασε σε μία επιλογή «ελεγχόμενης έντασης» και ταυτόχρονα έριξε το «μπαλάκι» στους πολίτες, με δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα έπειτα και από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, όπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον λαό να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Χαρακτηριστική της αντίληψης που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ και όλης της φιλοσοφίας που διέπει την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής. «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός, όχι οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά», ήταν η –κατ’ ουσίαν αρνητική –απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε… δώσει ένα χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, δηλώνοντας πως «από δω και στο εξής και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα». Και συμπλήρωσε ότι «καλούμε το λαό σε έναν ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής. Καλούμε τον λαό να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων, να βρεθεί σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) μαζικά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή καθώς και σε κάθε άλλο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας σε όλη την Ελλάδα. Και με την παρουσία του, την ειρηνική και τη μαζική, να αναδείξει την αντίσταση και την αγανάκτησή του σ΄ αυτές τις επιλογές».
Ποντάρουν στην συγκέρντωση της ερχόμενης Δευτέρας στην Αθήνα
Κατόπιν αυτών, και με βάση τα όσα δηλώνει πλέον ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ εναποθέτει τις ελπίδες του στην συγκέντρωση που διοργανώνει την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα, με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάδειξή του σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Εν όψει αυτής της εκδήλωσης, η αγωνία στην Κουμουνδούρου είναι υπαρκτή, καθώς μία κακή ή χλιαρή συγκέντρωση θα κλονίσει την εικόνα που επιδιώκει να σχηματίσει ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΕΡΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Π. Κουρουμπλής και η υπεύθυνη επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου θα συναντηθούν την Πέμπτη το μεσημέρι με την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να θέσουν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που αποφασίστηκε και εκτελέστηκε η διακοπή της μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

Τσίπρας: «Η απόφαση για την ΕΡΤ είναι το τέλος του Μνημονίου»

Στο θέμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» με τίτλο «Για την Κρίση», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη.

«Η απόφαση για την ΕΡΤ, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας και του λαού μας. Είμαστε στη φάση του τέλους του Μνημονίου», είπε με βεβαιότητα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως «επιβεβαιώνεται αυτό που πολλοί λένε: ότι το τέλος δεν θα έρθει με μουσικές θριάμβου και με ροδοπέταλα, αλλά μέσα από μια μεγάλη σύγκρουση, μέσα από μια πρωτοφανή τάση για αντιδημοκρατική εκτροπή. Μια εκτροπή, που έχουμε χρέος να αποτρέψουμε».

Επιστρατεύοντας οξείς χαρακτηρισμούς, ο κ. Τσίπρας είπε πως η γερμανική κυβέρνηση, η Εωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση Σαμαρά «κάνουν τον βλάκα» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο. Γιατί γα τον ελληνικό λαό τίθεται άμεσο ζήτημα επιβίωσης».

Ως προς το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σε καινούρια βάση την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την αναστολή αποπληρωμής των τόκων έως ότου υπάρξει ανάπτυξη και την επιλογή μιας διαφορετικής πολιτικής απέναντι στην κρίση.