Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα που άνοιξε ξανά με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»

Δελαβέκουρας: Υπάρχει πολιτική βούληση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη σαφή πολιτική βούληση της Αθήνας να προχωρήσει στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων υπογράμμισε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας. Η δήλωσή του ακολούθησε την απάντησε που έδωσε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αξιολόγηση του απορρήτου φακέλου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση που υπάρχει» τόνισε. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένη να φθάσει η Αθήνα στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ερωτηθείς μεταξύ άλλων αν υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πάντως, ο κ. Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε ότι «στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να γίνει κανένας συσχετισμός με τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τίθεται συστηματικά από την ελληνική Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο το αντιμετωπίζουμε και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα θέμα που έχει μία πολύ σημαντική ηθική, ιστορική διάσταση για την Ελλάδα».

Μανώλης Γλέζος: «Ανιστόρητος ο Σόιμπλε»

«Ανιστόρητο», χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το ζήτημα, σε δήλωσή του αναφέρει:
Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε γερμανό υφυπουργό εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια. Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες.«Ο Β.Σόιμπλε, εκτός από ‘ηγεμόνας’ των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄Παγκόσμιου πόλεμου.

» Είναι αγνώμων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε.»

Φώφη Γεννηματά: Ανοιχτό το θέμα για την Ελλάδα

«Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια. Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες».