Για αύριο Τετάρτη, εκτός απροόπτου, μετατίθεται η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφανθεί για το εάν θα υπάρξουν τελικώς τέσσερις κάλπες, όσα δηλαδή και τα πρόσωπα που παραπέμπονται, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, σε προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ, ή τρείς κάλπες, όσες δηλαδή και οι επίμαχες προτάσεις των κομμάτων.

Το θέμα που έχει προκύψει έχει διχάσει τα κόμματα και για αυτό τον λόγο η όποια απόφαση πλειοψηφήσει στην Διάσκεψη των Προέδρων θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όπως ειπώθηκε σχετικώς «η Ολομέλεια θα έχει τον τελικό λόγο». Το θέμα αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και στην απογευματινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι «από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τα κόμματα πιστεύει ότι στο τέλος θα ομοφωνήσουν». Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η αντίθεση κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση για τρεις κάλπες.

Hδη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο από του βήματος της Βουλής για μεθόδευση της διαδικασίας της ψηφοφορίας αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για ένα «είδος πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι αν μπουν τρεις κάλπες -όσες και οι σχετικές προτάσεις παραπομπής- υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει ούτε η παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Και πρότεινε να στηθούν τέσσερις κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο, με την αιτιολογία της παραπομπής.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου (η πρόταση των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων παραπέμπει τον κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει εκτός του ιδίου και τον κ. Βενιζέλο για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος, σε ό,τι αφορά και τους δύο, συν το αδίκημα της πλαστογραφίας όσον αφορά τον πρώτο.

Ενώ η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιλαμβάνει εκτός του δυο προαναφερθέντες και του πρώην πρωθυπουργούς κκ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.