Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, μέτρα ή χάος, προέβαλλε με δραματικούς τόνους ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με την ομιλία του το πρωί της Κυριακής στην Κοινοβουλευτική Ομάδας της Ν.Δ. και απηύθυνε έκκληση, με στόχο κυρίως τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τμήμα του ΠαΣοΚ, να προχωρήσουν όλοι μαζί ως το τέλος.

Ο Πρωθυπουργός, εισερχόμενος στην πιο κρίσιμη φάση της πρωθυπουργικής του πορείας, υπεραμύνθηκε με ένταση την πολιτική που ακολουθείται και τόνισε πως δεν κάνει πίσω.

Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς ανέδειξε, με το βλέμμα στις πολιτικές διεργασίες μετά την ψήφιση των μέτρων, το ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που τις τοποθετεί στα άκρα. Μάλιστα είπε πως η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στη…«Σκύλα και τη Χάρυβδη των δυο άκρων» που θέλουν να μην περάσουν τα μέτρα.

«Σας καλώ να δώσουμε τη μάχη. Οι αντίπαλοι μας φωνάζουν πολύ, αλλά δεν προτείνουν τίποτα…Καταλαβαίνω ότι κάποιοι διστάζουν…

Δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα πίσω. Σηκώνετε το κύριο βάρος. θα καταγραφεί ως αγώνας του έθνους μας κατά των άκρων και υπέρ της Ευρώπης, κατά του φόβου και υπέρ της ελπίδας, αγώνας για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά, χρειαζόμαστε ελπίδα και ενότητα» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς, για να καθησυχάσει και τους βουλευτές της ΝΔ που διατηρούν ενστάσεις και επιφυλάξεις επί των μέτρων, είπε πως αυτές θα οι τελευταίες τέτοιες περικοπές και διευκρίνισε πως μισθοί και συντάξεις δεν θα περικοπούν.

Για μια ακόμη φορά ανέφερε ότι όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν απόλυτα, αλλά, διευκρίνισε πως έχουν ορίζοντα τετραετίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η επισήμανσή του ουσιαστικά για τη ρήτρα αναπλήρωσης των αδικιών, μόλις υπάρξει περιορισμός του ελλείμματος.

Το βασικό πρωθυπουργικό επιχείρημα είναι πως αυτή την περίοδο καταβάλλεται, με το πακέτο που όπως είπε πάση θυσία πρέπει να ψηφιστεί, ύψιστη προσπάθεια να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πρώτα οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Αν δεν το καταφέρουμε όλα τα άλλα δεν έχουν κανένα νόημα» είπε και ανέφερε τους κινδύνους που υπήρχαν αν δεν ακολουθούνταν η συγκεκριμένη πορεία, ενώ υπογράμμισε πως μετά τις δυο κρίσιμες ψηφοφορίες (σσ. πολυνομοσχέδιο και προϋπολογισμό) τελειώνουν όλα αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αυτοί που στοιχηματίζουν στη δραχμή, χάνουν τη μάχη και έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να απομονωθούν όσοι επιχειρούν να μπλοκάρουν τα μέτρα.