Να ψηφιστούν τα μέτρα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, όπως άλλωστε αναμενόταν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι στο δίλημμα «μπροστά ή πίσω», «το πίσω είναι παιχνίδι με τη “φωτιά”», ενώ η προοπτική του κόμματος είναι μία: «Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει».

Παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως και το ποιά θα είναι η τελική στάση που θα τηρήσουν βουλευτές του Κινήματος οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα, ή κάποια εξ αυτών.

«Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο», σημείωσε και ανέφερε ότι η αντίθετη θέση, για μη στήριξη του πακέτου, θα σήμαινε «όψιμη και ατελή αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως το Κίνημα έχει άλλη ιστορική διαδρομή: «Σεβόμαστε τη δοκιμασία που περνούν οι συνάδελφοί μας στη ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας».

Οσον αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε λέγοντας πως αναφορικά με τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα η Βουλή θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για τις μεταβιβάσεις τους σε ιδιώτες.

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ενώ στις 4 μμ ακολουθεί η ακρόαση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στις 6μμ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο εσωτερικό της ΚΟ, τουλάχιστον πέντε βουλευτές (Ι. Δριβαλέγκας, Μ. Μπόλαρης, Θ. Μωραϊτης, Χρ. Αηδόνης, Θεοδώρα Τζάκρη) από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι δηλαδή αν δεν υπάρξει κάποια μορφή ελέγχου της διαφάνειας των συμβάσεων δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη ρύθυμιση του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να προτείνουν στον κ. Ι. Στουρνάρα να έρχονται οι τελικές συμβάσεις στη Βουλή για κύρωση -μια διευθέτηση με την οποία συμφωνούν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά όχι η τρόικα.
Οι βουλευτές αναμένουν να δουν τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έχουν στείλει όμως το μήνυμα στην Ιπποκράτους ότι αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί τότε δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του πρόέδρου του ΠαΣοΚ θα είναι να ψηφιστούν όλα τα μέτρα. Επίσης έγινε γνωστό ότι θα γίνουν ψηφοφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Βρούτση.

Με δεδομένο το «όχι» της ΔΗΜΑΡ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνοχή της κυβέρνησης. «Όποιος πει μια φορά όχι θα πει και δεύτερη», έλεγαν βουλευτές του ΠαΣοΚ στις ιδιωτικές συζητήσεις τους.
Το θέμα των νέων μέτρων και των προαπαιτούμενων πράξεων, σε αυτή τη φάση λαμβάνει άλλες διαστάσεις για τους βουλευτές του ΠαΣοΚ καθώς βλέπουν το κόμμα τους να αποστεώνεται. Τα διλλήματα που ορθώνονται μπροστά στους βουλευτές είναι τρομακτικά: Από τη μια πλευρά υπάρχει η επιβίωση της χώρας αλλά και η πολιτική προσωπικά για τον καθένα και από την άλλη υπάρχει ένα εξαιρετικά επώδυνο πακέτο μέτρων το οποίο προκαλεί ιδεολογικά και συνειδησιακά προβλήματα στους περισσότερους.
«Κάθε φορά ο Παπανδρέου μας έλεγε ότι είναι κρίσιμη η στιγμή και ότι κινδυνεύει η χώρα. Κάναμε το καθήκον μας,μια και δύο και τρεις φορές και αυτή η κρίσιμη στιγμή δεν λέει να τελειώσει. Ως πότε θα υφιστάμεθα αυτόν τον εκβιασμό;» διερωτάται έμπειρος βουλευτής. Σε αυτούς τους προβληματισμούς να προστεθεί και η στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία έχει εξαγριώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠαΣοΚ. «Φλερτάρουμε με το χάος για να διατηρήσει η ΔΗΜΑΡ την …»παρθενιά» της!», σχολιάζουν.
Με αυτό το κλίμα αναμένονται να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους στην ΚΟ, και κυρίως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ο οποίος εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος με τις εξελίξεις και η στάση του θα είναι κλειδί για την ψηφοφορία αλλά και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά φυσικά και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Για τις επαφές στις ΗΠΑ – βιωσιμότητα χρέους

Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει επίσης την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις επαφές του στις ΗΠΑ, κυρίως με το ΔΝΤ και το IIF.

Αντικείμενο των επαφών αυτών στις ΗΠΑ, ήταν το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από το οποίο θα εξαρτηθεί ουσιαστικά ή έκβαση της πολιτικής διαπραγμάτευσης που ήδη διεξάγεται και θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Από τη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται ουσιαστικά:

– το αν το πακέτο, όπως θα διαμορφωθεί, θα θεωρηθεί αξιόπιστο πολιτικά και οικονομικά από την ελληνική κοινωνία και από τις αγορές, και

– το αν βεβαίως θα είναι πράγματι το τελευταίο, σημείο στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ.

Δύο άρθρα στελεχών
Στο μεταξύ, δύο άρθρα ένα στα ΝΕΑ του κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και ένα του κ. Ι. Δατσέρη (συντονιστή του Τομέα Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ), ανακάτεψαν κι άλλο τον βυθό του κόμματος.
Ο κ. Χρυσοχοίδης, επισήμανε ότι οι διαχωριστικές γραμμές του χθες πέφτουν ή επανακαθορίζονται μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις. «Οι πολιτικές δυνάμεις που δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν έχουν σίγουρο προορισμό το «νεκροταφείο» της Ιστορίας, ακόμα και αν ήταν κυρίαρχες μέχρι εκείνη τη στιγμή». Εκτιμά επίσης, ότι οι συζητήσεις εντός και εκτός ΠαΣοΚ για την ανασύσταση του χώρου της «Κεντροαριστεράς» ή της «σοσιαλδημοκρατίας» είναι γόνιμες και δημιουργικές αλλά αυτό που χρειάζεται ο τόπος -και μάλιστα επιτακτικά- είναι «η δημιουργία ενός συνεκτικού, δημοκρατικού και ευρωπαικού μετώπου απέναντι στον λαϊκισμό που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και τον φανατισμό των άκρων που απειλεί τη δημοκρατία».
Ορισμένοι ανέγνωσαν πίσω από τις γραμμές την πρόσθεση του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ να στηρίξει το φημολογούμενο νέο κόμμα υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν προτείνει ούτε συνεργασία με τη ΝΔ ούτε αριστεροδεξιές συμμαχίες, αλλά τη δημιουργία ενός ευρέως διακομματικού μετώπου -όχι κόμματος- από ανθρώπους αποφασισμένους για τη σωτηρία της χώρας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες του κ. Χρυσοχοίδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν βεβαίως ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου, η κάθε μια από τις οποίες διατηρεί φυσικά την ιδεολογική και πολιτική της φυσιογνωμία. Αυτή η κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά τις εκλογές και αυτήν στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με προοπτική τετραετίας, καθώς μόνο η πλήρης απόδοση της στρατηγικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και η οποία συνεχίζεται, μπορεί να οδηγήσει και τη χώρα έξω από την κρίση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη στην ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Δατσέρης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Βενιζέλου, ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Α. Λοβέρδο -με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» αλλά και στον κ. Χρυσοχοίδη.

Οι δύο πρώην υπουργοί είχαν υποστηρίξει τον Ιούνιο ότι το ΠαΣοΚ θα έπρεπε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη του. «Η πρόταση Λοβέρδου – Χρυσοχοίδη μπορεί να μην υλοποιήθηκε τεχνικά, η πολιτική της όμως επί τέσσερις μήνες υλοποιείται στο ακέραιο», σημειώνει ο κ. Δατσέρης, καθώς η σύσκεψη των τριών αρχηγών υποκαθιστά στην ουσία την κυβερνητική επιτροπή. «Οι υπουργοί είναι πρώτα του πρωθυπουργού και μετά του κόμματος τους», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι αν έπρεπε για κάτι να επικριθεί το ΠαΣοΚ είναι η υπερέκθεση του προέδρου του.
Σε ότι αφορά τον κ. Λοβέρδο, ο κ. Δατσέρης παραθέτει αντιφατικά λήμματα και δηλώσεις από πρόσφατες συνεντεύξεις του πρώην υπουργού για σειρά κομβικών ζητημάτων όπως αν το ΠαΣπΚ εκφράζει την υπεύθυνη κεντροαριστερά, αν η χώρα επί Παπανδρέου ήταν απομονωμένη διεθνώς, σε ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
«Ανήκει, και αυτός, στη σχολή πολιτικής σκέψης που αποφεύγει την αντιπαράθεση και επιδιώκει τις διευθετήσεις πριν τη τελική φάση. Η αποφυγή της ουσιαστικής αντιπαράθεσης ή ακόμη και της αναπόφευκτης σύγκρουσης δεν είναι κατάλληλη μέθοδος σε περιόδους κρίσης και μετάβασης, κυρίως γιατί χωρίς σύγκρουση δεν σφυρηλατούνται ηγεσίες», τονίζει ο συντονιστής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ. Υπενθυμίζει επίσης ότι το 2007 – 2008 δεν συμφώνησε και με την μετεξέλιξη του «Ρεύματος» σε πολιτικό φορέα.
Πίσω από τις γραμμές, κάποιος μπορεί να διακρίνει και έμμεση κριτική προς τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο το κείμενο ερμηνεύτηκε ως επί το πλείστον ως προεξόφληση εξόδου του κ. Λοβέρδου από το ΠαΣοΚ. Ο πρώην υπουργός κρατά αποστάσεις από το κόμμα του τους τελευταίους μήνες και τη Δευτέρα το βράδυ παρουσιάζει το βιβλίο του και αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του υπό τα τελευταία δεδομένα.
Πάντως, ο κ. Δατσέρης ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν θα παρευρεθεί στην παρουσίαση, διευκρινίζει ότι στο άρθρο ανέπτυξη μια καλόπιστη προσωπική κριτική με βάση γεγονότα και επιχειρήματα και ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος ούτε να προσκαλέσει ούτε να ξεπροβοδίσει κάποιον από το ΠαΣοΚ. Αλλά και το γαρφείο Τύπου του ΠαΣοΚ σχολίασε ότι «το σημερινό άρθρο –βιβλιοκριτική του Γ. Δατσέρη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου αποτυπώνει προσωπικές απόψεις του κ. Δατσέρη προφανώς στο πλαίσιο ανοικτού διαλόγου μεταξύ ενός βουλευτή και ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ που συνδέονται μεταξύ τους με φιλία και μακρά κοινή διαδρομή».

Συνάντηση Βενιζέλου – Σβόμποντα

«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας, της εθνικής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση με ασφάλεια και προοπτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Χάνες Σβόμποντα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «φίλο» της Ελλάδας τον κ. Σβόμποντα και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο την πραγματική κατάσταση της χώρας και να πείσει τους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θυσίες του λαού. «Χρειαζόμαστε πραγματική στήριξη χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να δείξει η τρόικα ευελιξία για κάποια ζητήματα και πως το αποτέλεσμα πρέπει να προέλθει από τις συζητήσεις των κομμάτων με την τρόικα και όχι να επιβληθεί απ´εξω.

Επιπλέον, εξήρε τη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν επικεντρωμένη στη στήριξη της χώρας.