Εντονο φραστικό επεισόδιο, πρωτοφανές για κόμμα που ετοιμάζεται να δώσει σε λίγο διάστημα τη μάχη των εκλογών, μεταξύ του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου και του στενού συνεργάτη του κ. Αντ. Σαμαρά και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κ. Γ. Μουρούτη σημειώθηκε αργά το πρωί της Τρίτης.
Η σύσκεψη των συνεργατών του κ. Σαμαρά στον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος, «τινάχθηκε» στον αέρα, αφού η ένταση μεταξύ των δυο ανδρών, κυριάρχησε και επισκίασε τη συζήτηση για την προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ.

Οι φωνές ακούγονταν στο διάδρομο και ακούστηκαν σκληρές φράσεις. «Μας διαλύεις το κόμμα. Τι πράγματα είναι αυτά. Τι κάνετε;» φέρεται να είπε ο κ. Μουρούτης στον κ. Λυκουρέντζο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζει ο κομματικός μηχανισμός, λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Η μομφή του κ. Μουρούτη δεν έμεινε αναπάντητη από τον κ. Λυκουρέντζο. Ο βουλευτής Αρκαδίας αντέδρασε. Η οργή ξεχείλιζε, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που τις τελευταίες ημέρες δεχόταν επίθεση από στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Φανερά εκνευρισμένος σηκώθηκε από την καρέκλα του, διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, ανταπάντησε προσωπικά με επιθετικό ύφος στον κ. Μουρούτη και αποχώρησε από το γραφείο του κ. Σαμαρά, οργισμένος.

Κάποιοι λένε ότι υπέβαλλε προφορικά και την παραίτησή του ο κ. Λυκουρέντζος, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί και άλλα στελέχη να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πάντως ο ίδιος είχε εδώ και μέρες ενοχληθεί από τη συμπεριφορά προσώπων που έχουν πάρει άτυπα το χρίσμα από τη Ν.Δ. για να είναι υποψήφιοι στην Αρκαδία, όπου πολιτεύεται. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο για υπόγειο πόλεμο που δέχεται από πολιτευτές που θεωρούνται «προεδρικοί» και τον υπονομεύουν στην προσπάθεια επανεκλογής του.

Η αποχώρηση του γραμματέα της Ν.Δ. και το επεισόδιο, στην…«αυλή» του κ. Σαμαρά προβλημάτισε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Και αυτό, διότι η ένταση και η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ ορισμένων συνεργατών, δεν δείχνει εικόνα ομόνοιας στην ηγετική ομάδα, ενόψει των εκλογών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί ένταση στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν.Δ. επί της Λεωφ. Συγγρού. Όσα επεισόδια έγιναν, μεταξύ συνεργατών του κ. Σαμαρά, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να μην δημοσιοποιηθούν και πάντα η μόνιμη επωδός ήταν: «ψέματα και φήμες».

Όμως η σύγκρουση των κκ. Λυκουρέντζου και Μουρούτη ανέδειξε το προβληματικό πεδίο σε κύκλους της ηγετικής ομάδας, αφού υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη στρατηγική, την επικοινωνία, το σχεδιασμό και την οργανωτική προετοιμασία της Ν.Δ. στην πορεία προς τις εκλογές.

Στο… ξέφωτο της Β΄ Αθηνών ο Σαμαράς
Στη σύσκεψη, που επισκιάστηκε από το επεισόδιο, οριστικοποιήθηκε η περιοδεία του κ. Σαμαρά στη Β΄ Αθηνών το προσεχές Σαββατοκύριακο.Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να βγει, έστω και καθυστερημένα, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και να κάνει περιοδείες σε δήμους, στην προσπάθειά του να αυξήσει την συσπείρωση του κόμματος.Ο κ. Σαμαράς, θα ξεκινήσει τις εξορμήσεις στην Β΄ Αθηνών, όπου έχει και δύναμη ο κ. Π. Καμμένος, με πρώτο σταθμό το προσεχές Σάββατο το Αιγάλεω.
Συμμέτοχος στο μνημόνιο ο Βενιζέλος
Παράλληλα, η Ν.Δ. επιμένει στην μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΠαΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, τον οποίο κατηγορεί ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, αξιοποιώντας τα όσα είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (εκπομπή «ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ», τηλεόραση ΣΚΑΪ).

«Ενώ σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ακόμη και η τότε υπουργός Οικονομίας, γνώριζαν μόνο το τμήμα του Μνημονίου, που αφορούσε στις αρμοδιότητές τους, ο κ. Βενιζέλος μετείχε στη σύνταξή του, όχι μόνον ως κυβερνητικό στέλεχος, αλλά και ως νομικός» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Κατά τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος είναι διπλά συνένοχος στις μοιραίες αποφάσεις που – όπως συνομολογούν οι πάντες, αλλά και οι κορυφαίοι «σύντροφοί» του – οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και συμπλήρωσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου -έστω και αργά- καρφώνει τον κ. Βενιζέλο. Αποκαλύπτει, έτσι, ότι και ο νέος αρχηγός του είναι υπόλογος, στο ίδιο έγκλημα, τουλάχιστον όσο και ο προκάτοχός του. Όπως σ’ όλα τα άλλα, έτσι και σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος!!».
Στο δρόμο της επιστροφής και η Βόζεμπεργκ
«Οι επερχόμενες εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης για το μέλλον της πατρίδος μας.Στηρίζω δυναμικά τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος κάλεσε σε πανστρατιά» δήλωσε αργά το πρωί της Τρίτης η βουλευτής Α΄ Αθηνών κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, κάνοντας ένα σαφές βήμα επαναπροσέγγισης με τη Ν.Δ., ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η επιστροφή της.

Μετά τη χθεσινή επανένταξη του κ. Κ. Γκιουλέκα στη Ν.Δ., αναμένεται να επιστρέψει και η κυρία Βόζεμπεργκ που δήλωσε επίσης, ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του κ. Σαμαρά και ανέφερε ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για την αυτοδυναμία.