Με τιμές «εν αναμονή πρωθυπουργού» ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς επισκέπτεται την Κυριακή την Κύπρο. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημ. Χριστόφια, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο II, τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚ), θα καταθέσει στεφάνι και θα δώσει συνεντεύξεις Τύπου.

Αν και ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στην Κύπρο (επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας) μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Ν. Αναστασιάδη, ωστόσο οι συναντήσεις που θα έχει δεν έχουν μόνον κομματικό χαρακτήρα, τη στιγμή που η ΝΔ και το ΔΗΣΥ θεωρούνται «αδελφά κόμματα», μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν στο πρόσφατο παρελθόν διαταραχθεί εξ΄ αίτιας της διαφοροποίησης που είχε η ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο, αλλά τους τελευταίους έχουν πλήρως αποκατασταθεί.

Αλλωστε ο κ. Σαμαράς, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών (και μετέπειτα ως υπουργός Πολιτισμού) είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και ως ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε στηρίξει όλες τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ενδιαφέρον θα έχει συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια, τη στιγμή που το κυπριακό εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του, με την Τουρκία να απειλεί και πάλι μόλις ανακοινώθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση οι νέες αδειοδοτήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ και πλησιάζει η ημερομηνία για την ανάληψη της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ γίνεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την επιτυχημένη και ουσιαστική επίσκεψη που είχε στη Λευκωσία ο ισραηλινός πρωθυπουργός.