Επετεύχθη συνολική συμφωνία για τα μέτρα του νέου Μνημονίου στην Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές Σαμαρά Παπαδήμου το πρωί της Πέμπτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».


Tηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου – Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ενημερώθηκε πως οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο λιτότητας, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ το χαρτοφυλάκιό της των ελληνικών ομολόγων.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πριν από λίγα λεπτά μου τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με ενημέρωσε ότι υπήρξε συμφωνία, την οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών της ευρωζώνης και θα ενημερωθούμε εκτενώς για για τη συμφωνία, ενώ θα συζητήσουμε και για τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα επεσήμανε: «Όσον αφορά την Ελλάδα, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε για το πώς θα χειριστούμε το χαρτοφυλάκιό μας των ελληνικών ομολόγων».

«Ολες αυτές οι συζητήσεις για την πιθανότητα η ΕΚΤ να συμμετέχει στις απώλειες της Ελλάδας είναι χωρίς βάση», πρόσθεσε ο Ντράγκι. «Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει χρήματα για το πρόγραμμα (βοήθειας της Ελλάδας) θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης της χρηματοδότησης» των κρατών, σύμφωνα με τον ίδιο.