Παρασκηνιακές συμφωνίες, απόπειρες συμβιβασμών μεταξύ δελφίνων και βουλευτών και προσπάθειες δημιουργίας ομάδων υποστήριξης εν όψει εθνικού συμβουλίου, συνθέτουν την εικόνα του ΠαΣοΚ, λίγες ημέρες πριν το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας.
Κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών είναι η αναζήτηση δυνατοτήτων για τη διαμόρφωση μίας συμφωνίας «κορυφαίων», βάσει της οποίας ο υποψήφιος για την αρχηγία θα πρέπει να είναι ένας, προκειμένου να αποφευχθούν διχαστικές πρακτικές και παρατράγουδα.
Παρά ταύτα, έως και την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να υπάρξει και ακόμη δυσκολότερο να ανακοινωθεί.

Αναμένουν τον Παπανδρέου, θέλουν να ακούσουν τον Βενιζέλο
Οσο αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και σημαντικές: είναι άγνωστο πού ακριβώς θα καταλήξει ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναμένεται μία ανοιχτή τοποθέτηση από τον κ. Ευ. Βενιζέλο για τις προθέσεις του και την πολιτική του πρόταση, ενώ κινήσεις τακτικής εκδηλώνονται από πρόσωπα όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Α. Λοβέρδος.
Η μεν υπουργός Παιδείας πρότεινε την Τετάρτη με επιστολή της την εκλογή νέας ηγεσίας πρίν τις εκλογές, αλλά μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση, ο δε υπουργός Υγείας, μιλώντας στον Real fm είπε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και επέμεινε ότι αυτή την τακτική θα ακολουθήσει και το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Συμβούλιο.

Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης συσχετισμών, συμμαχιών και στρατηγικών, ένας από τους κύριους γρίφους προς επίλυση είναι η θέση των διεκδικητών της αρχηγίας του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση.
Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη στο ΠαΣοΚ, οι περισσότεροι (με εξαίρεση την κυρία Διαμαντοπούλου που θέτει ζήτημα ασυμβίβαστου για όσους υπουργούς θελήσουν να διεκδικήσουν την ηγεσία) δεν παίρνουν θέση ως προς το αν θα πρέπει να παραμείνουν στην κυβέρνηση οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠαΣοΚ.

Μετρούν δυνάμεις για το Εθνικό Συμβούλιο
Τις τελευταίες ημέρες πάντως, πύκνωσαν οι επαφές κυρίως μεταξύ στελεχών και βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Ευ. Βενιζέλο και δηλώνουν αποφασισμένα να πιέσουν για ταχείες διαδικασίες ανάδειξης νέου πρόεδρου στο ΠαΣοΚ.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι, ενώ αναμένουν να ακούσουν ποια θα είναι η τελική πρόταση του κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, φιλοδοξία τους είναι σε κάθε περίπτωση να καταγράψουν τη δύναμή τους στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου.
Κρίσιμη παράμετρος εν αναμονή όλων αυτών παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αλλεπάλληλες επαφές με κορυφαία στελέχη.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη και κάποιους από τους δελφίνους είχε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμενόταν να επιστρέψει στην Αθήνα από το εξωτερικό το βράδυ της Τετάρτης.
Παράλληλες κινήσεις γίνονται από πρόσωπα όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου αλλά και ο κ. Δ. Ρέππας, οι οποίοι κινούνται σε μία λογική διασφάλισης της ενότητας του ΠαΣοΚ ενώ ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κάποιοι θέλουν διαδικασία από την ΚΟ
Παρά ταύτα, σε παρασκηνιακό επίπεδο διακινούνται και διάφορες πιθανές κκαι απίθανες εκδοχές για αποφυγή των αδιεξόδων. Μία από αυτές, την οποία υιοθετούσαν κάποιοι βουλευτές, ήταν και η σύγκληση της ΚΟ, στην οποία ο κ. Παπανδρέου θα δήλωνε ότι παραιτείται και εν συνεχεία θα εκλεγόταν νέος πρόεδρος της ΚΟ και υποψήφιος Πρωθυπουργός. Παρά ταύτα, τέτοιος σχεδιασμός έως το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρχε.