«Όταν είπα ότι είμαι εξουθενωμένος, δεν εννοούσα ότι είμαι κουρασμένος, όπως ορισμένοι ευτελίζοντας τα πράγματα επιχείρησαν να πουν. Εννοούσα και εννοώ ότι συμπάσχω με τον Έλληνα πολίτη που εξουθενώνεται από τις θυσίες και το βάρος», σχολίασε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές του. « Έχω πλήρη συνείδηση του τι περνάνε οι Έλληνες πολίτες και μακάρι να μπορούσα να τους απαλλάξω από ένα μικρό ελάχιστο μέρος του βάρους που σηκώνουν», συμπλήρωσε, ενώ «διεμήνυσε» προς διάφορες κατευθύνσεις: «Εγώ έχω τεράστιες προσωπικές αντοχές», διευκρινίζοντας ότι η επίμαχη αναφορά του αποτελεί «ψυχική στάση και δεν είναι θέμα προσωπικών αντοχών».

Αιχμές με πολλούς αποδέκτες

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με αφορμή την ερώτησή του για το νέο μνημόνιο και τα νέα επαχθή μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Όποιος δεν λέει τα πράγματα με σαφήνεια και καθαρότητα αλλά κρύβει λόγια, γιατί έχει μικρές κομματικές εκλογικές φιλοδοξίες -και δεν αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αναφέρομαι σε μεγαλύτερα κόμματα- όποιος το κάνει αυτό γιατί έχει προσωπικούς στόχους, δεν κινείται στο επίπεδο των περιστάσεων». Η επισήμανση αυτή θεωρήθηκε από κάποιους ότι εκτός της ΝΔ δεν αποκλείεται να αφορά εμμέσως και το κόμμα του και την διαδοχολογία.

Πάντως υπογράμμισε ότι «το στοίχημα της επόμενης μέρας για τη χώρα θα κριθεί στο αν λέμε την αλήθεια και αν είμαστε ειλικρινείς, δηλαδή όχι μόνον στο αν καταλαβαίνουμε τις καταστάσεις, εξηγούμε κι έχουμε σχέδιο για να παρέμβουμε σε αυτές, αλλά και αν έχουμε την εσωτερική βούληση, τις εξ υποκειμένου προϋποθέσεις να επικοινωνήσουμε με τον Έλληνα πολίτη, χωρίς τους εξωραϊσμούς και τις συγκαλύψεις του παρελθόντος».

Όπως μάλιστα είπε στον κ. Τσίπρα, όταν ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Ιούνιο, γνώριζε «πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», όπως και ότι «δεν πρόκειται να εφαρμόσω τις δικές μου προσωπικές επιλογές στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

«Μακάρι να μου δοθεί κάποτε στο μέλλον η ευκαιρία στο υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσω τη δική μου αντίληψη για το τι σημαίνει ανάπτυξη, τι σημαίνει κοινωνική συνοχή, ποιο είναι το μοντέλο οργάνωσης της χώρας», πρόσθεσε με νόημα, αναφορά που επίσης εξελήφθη ως αιχμή για πλευρές της πολιτικής που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

«Έλεος! Αφήστε τη χώρα να αναπνεύσει»

Αναφερθείς στις διαφωνίες μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης είπε ότι «στην χώρα μας ποινικοποιούνται πολιτικά τα πάντα, ακόμα και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης που προέρχονται από τρία διαφορετικά κόμματα». «Καταβυθιζόμαστε στην χειρότερη λογική της ίντριγκας και της παραπολιτικής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει ν’ αφήσουμε και αυτή η κυβέρνηση, αυτή η ευκαιρία για τον τόπο, να θυσιαστεί στο βωμό της ευτέλειας, του παρασκηνίου, της παραπολιτικής».

Oπως είπε μάλιστα με έμφαση: «Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω απολύτως την πολιτική αντίληψη και την πολιτική αισθητική του Πρωθυπουργού, του κ. Λ. Παπαδήμου όπως και την προσωπική μου, λέγοντας: ΄΄Έλεος! Αφήστε τη χώρα να ονειρευτεί, ν’ αναπνεύσει, να αισιοδοξήσει. Ας μην τα μετράμε όλα με τα χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής πολιτικής΄΄».

Πυρά Τσίπρα

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης διερωτήθηκε: «Μας λέτε ότι εκ των υστέρων ανακαλύψατε ότι οι επιλογές που με πάθος υπερασπιστήκατε οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό;». Και συμπλήρωσε: «Η κοινωνία στενάζει, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και η χώρα χρειάζεται επειγόντως τη Δημοκρατία να την υπερασπιστούμε».

Και θέτοντας εκ νέου το αίτημα για εκλογές είπε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως τη λαϊκή ετυμηγορία να έρθει σύντομα και να προκύψει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις και την κρίση που έρχεται». Ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπαδήμο ότι «συντάχθηκε με το σχέδιο Μέρκελ-Σαρκοζί που μεταμορφώνει την ευρωζώνη σε δημοσιονομική φυλακή για τις χώρες του νότου, σε αναμορφωτήριο για τις απείθαρχες χώρες».

Για PSI και νέα μέτρα

«Εχω θετικές ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της σχετικής συζήτησης». Αυτό δήλωσε για τη διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI) o αντιπρόεδρος της κυβένρησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ Βενιζέλος, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο ερώτημα για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό αλλά προσθέτοντας ότι «δε θα χρειαστεί φυσικά να επιβαρύνουμε τον Έλληνα πολίτη, ούτε πρόκειται να γίνει περικοπή αποδοχών, ούτε πρόκειται να γίνει περικοπή συντάξεων, ούτε να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές». Είπε επίσης ότι «από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα του 2013, 2014, 2015 θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός».

Παραλλήλως ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα συζητήσουμε με την τρόικα, όλα τα κόμματα, για να δεσμευθούμε όλοι μαζί, για να στηρίξουμε τη χώρα όλοι μαζί, για να έχει μοιραστεί η ευθύνη δίκαια και με εθνικό τρόπο και για να μη διαχωριζόμαστε σε αφελείς και σε πονηρούς οι οποίοι κρύβονται».

«Ζήτησα εισαγγελική έρευνα για το 4-4-2»

Ο Υπουργός Οικονομικών επέκρινε τον πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) κ. Διομ. Σπινέλλη για τις δηλώσεις του περί χρηματισμού εφοριακών αλλά σημείωσε ότι ζήτησε εισαγγελική έρευνα. «Ο κ. Σπινέλλης και το στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Λέκκας, φέρονται με βάση δημοσιεύματα να είπαν σε μία εκδήλωση επιστημονικών φορέων ότι είναι πασίγνωστο πως λειτουργεί στην Ελλάδα ο κανόνας «40-40-20». Δηλαδή πως οι Εφοριακοί υπάλληλοι λένε στον ελεγχόμενο ιδιώτη: 20% το κράτος, 40% εμείς οι ελεγκτές και 40% εσύ. Αυτό το ακούω και εγώ, το ακούτε και εσείς, μπορεί να λέγεται μεταξύ τυρού και αχλαδιού, δεν μπορεί να το λέει ένας πρώην δημόσιος λειτουργός που μόλις απεχώρησε από την υπηρεσία χωρίς να το έχει πει και χωρίς να το έχει τεκμηριώσει μόλις προηγουμένως και ένα εν ενεργεία στέλεχος της υπηρεσίας. Εάν όμως απ’ αυτό μπορεί να προκύψει έστω και ένα συγκεκριμένο στοιχείο και να πιάσουμε την άκρη ενός νήματος που οδηγεί σε συγκεκριμένο κύκλωμα αυτό θα γίνει» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε. «Μόλις, λοιπόν, το διάβασα, τηλεφώνησα στον Εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος τον κ. Πεπόνη και τον παρεκάλεσα να διατάξει άμεση προκαταρκτική εξέταση και να καλέσει τους δύο αυτούς κυρίους ό,τι γνωρίζουν που δεν το είπαν στην υπηρεσία τους, να το πουν στον Εισαγγελέα. Διότι από τη γενική φήμη, την υποψία έως την συγκεκριμενοποίηση της καταγγελίας υπάρχει μία απόσταση».

«Πάμε να ανασυγκροτήσουμε τις τράπεζες»

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας και «η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος μας επιτρέπει να μπούμε με άλλους όρους, με όρους αισιοδοξίας και κοινωνικής συνοχής στο δεύτερο τρίμηνο του 2012». «Πάμε να ανασυγκροτήσουμε τις τράπεζες, για να έχουμε εργαλείο δουλειάς και ανάπτυξης για την οικονομία, για τον εργαζόμενο, για τον άνεργο, για τον επιχειρηματία, για τον αγρότη» ανέφερε για τις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

«Ισχύει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ»

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της ανεξάρτητης βουλευτού και προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο συμψηφισμός προβλέπεται και εφαρμόζεται, πρέπει, όμως η ανταπαίτηση να είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη και πρέπει να αφορά το νομικό πρόσωπο του δημοσίου».

«Οι οδηγίες που έχουμε δώσει είναι να προωθούνται όλοι οι συμψηφισμοί στα όρια της ταμειακής αντοχής του δημοσίου και στα όρια της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, και αυτό θα γίνει τώρα κα Μπακογιάννη με πολύ πιο έντονο ρυθμό γιατί θα έχουμε ταμειακά διαθέσιμα και θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε πολύ πιο αποφασιστικά στην πραγματική οικονομία» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Αναφέρθηκε ωστόσο και σε εξαιρέσεις. «Πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση σε κάποιους οφειλέτες του δημοσίου ότι έχουν ανταπαίτηση η οποία δυστυχώς δεν αφορά το δημόσιο στενά, το νομικό πρόσωπο του δημοσίου αλλά άλλη οντότητα του δημόσιου τομέα. Άρα, υπάρχει ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα να αντιταχθεί αυτή η απαίτηση προς συμψηφισμό και μπορεί να μην είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη η απαίτηση».

Στο νέο φορολογικό η κατάργηση του ΚΒΣ

Για το θέμα της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ελάχιστους βασικούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών που θα είναι τμήμα του εθνικού φορολογικού συστήματος και όχι ενός χωριστού λεπτομερούς Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

«Μετά το 2015 θα συζητήσουμε για το 0,5%»

Για το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από 0,5% του ΑΕΠ ο οποίος ετέθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε τα εξής: «Εάν με το καλό βγούμε από το πρόγραμμα στήριξης, βεβαίως πρέπει στη χώρα μας να ακολουθήσουμε μία δημοσιονομική πολιτική που δεν θα μας αφήσει να ξαναδιολισθήσουμε σε μία παρόμοια κρίση. Το οφείλουμε στις νέες γενιές, το οφείλουμε στην πατρίδα μας. Αυτό όμως δεν είναι άμεσος στόχος. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε μετά το 2015»