Ιδιαίτερα συγκρατημένοι στα λόγια τους εμφανίστηκαν οι νέοι Αρχηγοί σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. Από τα όσα είπαν, φάνηκε ότι ένα από τα πράγματα που κυρίως τους απασχολούν είναι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι τρόποι να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά τους. Ωστόσο, και οι τέσσερις Αρχηγοί εμφανίστηκαν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα δυσχερή δημοσιονομικά δεδομένα υπό τα οποία θα πρέπει να κινηθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Μ. Κωσταράκος, όσο και ο Α/ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς, τόνισαν ότι στο πλαίσιο του συνδυασμού εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά και καλύτερης και πιο εύρυθμης λειτουργίας, οι μεταθέσεις στρατιωτικών στελεχών από μονάδα σε μονάδα πρέπει να πάψουν να γίνουν ετησίως και να πραγματοποιούνται ανά διετία (αν και δεν έκρυψαν ότι ίσως η τριετία να ήταν ακόμη καλύτερη). Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος, αλλά παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία σε αξιωματικούς να παράξουν ουσιαστικό έργο. «Τον πρώτο χρόνο ο αξιωματικός ενημερώνεται και μαθαίνει τη μονάδα του. Πως μπορεί να εφαρμόσει αλλαγές και να βελτιώσει τη λειτουργία της όταν αμέσως μετά φεύγει;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στο θέμα της βελτίωσης της καθημερινής ζωής του προσωπικού, η δυσαρέσκεια του οποίου έχει αυξηθεί εξαιτίας κυρίως των μισθολογικών περικοπών, η νέα στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου δήλωσε ότι εξετάζει διάφορες διευκολύνσεις όπως η στέγαση στελεχών σε κέντρα που λειτουργούν ως θερινά θέρετρα ή η σίτιση κατώτερων στελεχών είτε έχουν υπηρεσία είτε όχι. Το πρώτο μέτρο είχε αρχίσει να εξετάζεται ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι δύο άνδρες ρωτήθηκαν επίσης για το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Αν και δεν το απέκλεισαν, απέφυγαν ουσιαστικά να πουν το παραμικρό. Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι όταν εγκρίθηκε η θητεία των εννέα μηνών είχε συνδυαστεί με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, κάτι που με τις παρούσες συνθήκες δεν ισχύει πια.

Κλειστά κράτησαν τα στόματά τους οι Αρχηγοί και για το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων. Ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης είχε ζητήσει σιυγκεκριμένες προτάσεις από τα Γενικά Επιτελεία. Το ίδιο ζητήθηκε και από τις νέες ηγεσίες. Σε μία μεταβατική κυβέρνηση όμως, παραμένει άγνωστο αν η πολιτική ηγεσία θα είναι διατεθειμένη να τις προωθήσει.

Πάντως, ο νέος Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Α. Τσαντηράκης, τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον εξορθολογισμό των δαπανών τους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, προωθούνται μέτρα όπως το κλείσιμο ορισμένων μονάδων (π.χ στο Αγρίνιο), η επανεξέταση της λειτουργίας άλλων, καθώς και η ολοκλήρωση της αυτοματοποίησης των εγκαταστάσεων ραντάρ μέσα στην επόμενη τριετία.