Μήνυμα με αφορμή τα σημερινά επεισόδια απηύθυνε το απόγευμα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις τόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σ’ όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση».

«Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε.

«Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Αραβική Άνοιξη, λέγοντας ότι αυτή άλλαξε καθοριστικά το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μετέφερε σε όλη την υφήλιο ένα ισχυρό μήνυμα για περισσότερη Δημοκρατία και συμμετοχή, για περισσότερη δικαιοσύνη.

Είναι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ένα μήνυμα που το καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα εμείς, στην Ελλάδα, για ιστορικούς λόγους.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής βρίσκεται δίπλα στους πολίτες του Αραβικού κόσμου, που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Και προσβλέπουμε, συμπλήρωσε, στο διάλογο και τη συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις και τις νέες κυβερνήσεις που θα προκύψουν, ώστε η Αραβική Άνοιξη να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το κίνημα.

Πέρυσι, είπε ο πρωθυπουργός, είδαμε αυτά τα καθοριστικά γεγονότα του Αραβικού κόσμου, που άλλαξαν την περιοχή. Γι’ αυτό, συστήσαμε αυτή την Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε τη δημοκρατική αλλαγή, να στηρίξουμε υπάρχοντες, αλλά και νέους πολιτικούς παράγοντες που θα ανακύψουν, για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αλλαγές.

Μίλησε για ανάγκη αλλαγής των κοινωνιών μας, και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση ενώ μίλησε για «σεβασμό» που πηγάζει και από τα βαθιά αισθήματα αναγνώρισης και αλληλεγγύης που τρέφουμε, όπως είπε, προς την Αραβική Άνοιξη, τις γυναίκες και τα κινήματα εκείνα, που επιθυμούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην Κρήτη και το Λασίθι, μίλησε για ευθύνη, μέσα από έναν τιτάνιο πατριωτικό αγώνα, να οδηγηθεί με ασφάλεια την χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση, στον δρόμο της ανάπτυξης και στο δρόμο της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, διατηρώντας ταυτόχρονα, όπως είπε, «την εθνική μας ενότητα, ως προϋπόθεση ν’ αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή κρίση με τις πρωτόγνωρες παραμέτρους».

Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε μια ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική Δημοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, έξω από το ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο που συνεδρίαζε η ειδική επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό κόσμο, είχαν συγκεντρωθεί άτομα από το Λασίθι αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης με σημαίες και πανό.