– Δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για την ανάγκηκυβέρνησης εθνικής ενότητας. Θα αποτελούσε λύση;

«Φοβάµαι ότι ορισµένα στελέχη µας µιλούν περισσότερο από όσο επιτρέπει η κρισιµότητα της κατάστασης, εγκλωβισµένα στην επικαιρότητα των σεναρίων. Δεν αµφισβητώ την αγωνία τους, αλλά και δεν παραβλέπω επιρροές προσωπικών στρατηγικών. Δεν είµαι βέβαιος αν προτείνοντας διάφορα σχήµατα επιδιώκουν τη σωτηρία της χώρας, της παράταξης ή την προσωπική τους επιβίωση. Μπορεί να πιστεύουν ότι αποτελούν µέρος της λύσης αλλά είναι, στην πραγµατικότητα, µέρος του προβλήµατος».

– Στα τελευταία Υπουργικά Συμβούλια πολλά κορυφαία στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της αναζήτησης συναινετικών λύσεων ή ακόμη και εκλογών. Εσείς τι πιστεύετε;

«Η αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης εντάσσεται στη στρατηγική µας για την υπέρβαση της κρίσης. Αποτελεί εθνικό στόχο και όχι βολικό άλλοθι µετάθεσης της κυβερνητικής ευθύνης. Το αίτηµα για συναίνεση δεν οδηγεί αυτόµατα στη συγκυβέρνηση ούτε η άρνηση της συναίνεσης πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές. Δεν έχουµε την πολυτέλεια του χρόνου να εξαντλούµαστε σε συζητήσεις όταν η ευθύνη µας είναι να κυβερνήσουµε. Οι συζητήσεις αυτές είναι αδιέξοδες, αν όχι και επικίνδυνες. Εκλογές στις σηµερινές συνθήκες ισοδυναµούν µε πολιτική αστάθεια και ακυβερνησία».

– Μπορεί να προχωρήσει μια συγκυβέρνηση, παρά την κάθετη, δημοσίως τουλάχιστον, άρνηση του κ. Σαμαρά; Θα συμφωνούσατε σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής κάποιον εξωκοινοβουλευτικό που θα είχε διακομματική υποστήριξη;

«Η συγκυβέρνηση δεν µπορεί να είναι µια κατασκευή που επιβάλλεται εκ των άνω, µε συµφωνίες κορυφής, ερήµην της λαϊκής βούλησης. Μπορεί να προκύψει µόνο έπειτα από εκλογές, όπου ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Δεν µπορεί επίσης να αποτελέσει αξιόπιστη και αποτελεσµατική λύση στις συνθήκες κρίσης που βιώνουµε η δηµιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών. Σε καµία ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται ανάλογο κυβερνητικό σχήµα. Πιστεύω ότι µια τέτοια λύση θα συνιστούσε αλλοίωση της δηµοκρατικής λειτουργίας, ακόµη και αν επρόκειτο για µεταβατικό σχήµα».

– Μήπως η τρόικα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα σε όσα ζητάει; Πρέπει να φτωχύνουμε τόσο δραματικά;

«Είναι πολιτικά βολικό να δαιµονοποιείται η τρόικα ακόµη και γι’ αυτά που έπρεπε να κάνουµε εδώ και πολλά χρόνια και δεν τα υλοποιήσαµε. Δεν φταίει η τρόικα για τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήµατος και του µοντέλου ανάπτυξης. Ας είµαστε όλοι για µία φορά τουλάχιστον γενναίοι στην ανάληψη των δικών µας ευθυνών. Ωστόσο πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιµο, για την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων µας και των θεσµικών οργάνων της ΕΕ, να αξιολογηθεί µε όρους στρατηγικής προοπτικής η κυρίαρχη προσέγγιση για την υπέρβαση της κρίσης στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αδιέξοδο δεν αφορά µόνο την Ελλάδα».

– Αντέχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την ψήφιση νέων σκληρότερων μέτρων;

«Η Κοινοβουλευτική Οµάδα, όπως και τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, δίνουν καθηµερινές µάχες για την υπεράσπιση και την εφαρµογή των συλλογικών µας αποφάσεων. Πιστεύω όµως ότι έχει γίνει συνείδηση η αναγκαιότητα των αλλαγών. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι. Ούτε υπάρχουν υπουργοί ανάλγητοι και βουλευτές µε κοινωνική ευαισθησία. Αν δεν αντέξουµε όλοι µαζί, θα πέσουµε όλοι µαζί και δεν θα υπάρξει επόµενη ηµέρα».

– Η τρόικα φέρεται να σας έχει βγάλει κίτρινη κάρτα για προσλήψεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τι απαντάτε;

«Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν πλήρως ενήµεροι για την οµαλή πορεία υλοποίησης του προϋπολογισµού του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Σε αυτή τη φάση των διαπραγµατεύσεων δεν χρειάστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση και άρα δεν µου έβγαλαν κίτρινη κάρτα, ιδιαίτερα µάλιστα για το θέµα των προσλήψεων, όπως λανθασµένα γράφτηκε. Και τούτο γιατί δεν επρόκειτο για προσλήψεις αλλά για τον αριθµό των εισακτέων στις ανώτατες και ανώτερες στρατιωτικές σχολές που είχε συµφωνηθεί µε το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο πιστεύω ότι ο αριθµός των εισακτέων είναι πράγµατι υψηλός και υπερβαίνει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάµεων. Το θέµα αυτό θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της επανεξέτασης της διαδικασίας εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές».

– Εχουν υπάρξει εισηγήσεις περί της ανάγκης να μειωθεί η Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισηγήσειςμιλούν για ανάγκη περικοπής ως και του 30% των μονάδων προκειμένου να υπάρξει οικονομία κλίμακας. Γιατί καθυστερούνοι αλλαγές;

«Οι αλλαγές, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάµεων και της εθνικής άµυνας, απαιτούν προσοχή και σχεδιασµό. Χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν αποτελέσµατα, οικονοµικά και επιχειρησιακά. Ακόµη και το κλείσιµο ενός στρατοπέδου έχει οικονοµικό κόστος. Εχουµε επιτύχει θετικά αποτελέσµατα εξορθολογισµού και µείωσης των δαπανών στον προϋπολογισµό του υπουργείου. Η προσπάθεια θα είναι συνεχής, πρέπει όµως να γνωρίζουµε ότι στην εθνική άµυνα υπάρχουν “κόκκινες γραµµές”, για να διατηρηθεί η υψηλή επιχειρησιακή αποτελεσµατικότητα. Οταν µάλιστα πάνω από το 50% του ετήσιου προϋπολογισµού είναι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή µισθοί και συντάξεις, θεωρώ ότι πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ζητάµε συνεχείς µειώσεις στις αµυντικές δαπάνες».

– Προσφάτως είχατεεγγυηθεί ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί των στρατιωτικών. Πριν από λίγες ημέρες όμως ανακοινώθηκαν νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων και σε αυτό των ενστόλων. Πώς απαντάτε στην κριτική που σας ασκείται;

«Σε στενή συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο διασφαλίσαµε το ειδικό µισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάµεις και την εξαίρεση από τον θεσµό εργασιακής εφεδρείας. Συγχρόνως καταβάλλουµε προσπάθεια για την επίλυση ορισµένων επί µέρους προβληµάτων που δηµιουργεί η απόφαση για τη µείωση των συντάξεων στους κάτω των 55 χρόνων. Αυτό µόνο ως αδιαφορία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας δεν µπορεί να χαρακτηριστεί. Από την εθνική προσπάθεια δεν µπορεί κανείς να εξαιρεθεί και στις αναγκαίες θυσίες συµµετέχουµε όλοι κατ’ αναλογικό τρόπο».

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
«Θα αλλάξει το καθεστώς των αποστράτων»

– Μοιάζετε να έχετε ανοίξει μια βεντέτα με τις ενώσεις αποστράτων. Μήπως πρέπει να συνομιλήσετε μαζί τους ή θα προχωρήσετε απερίσπαστος σε αλλαγή του σημερινού τους καθεστώτος ως ΝΠΔΔ;

«Στέκοµαι µε σεβασµό και βαθιά εκτίµηση απέναντι στη µεγάλη πλειονότητα των αποστράτων που βιώνουν µε επώδυνο τρόπο τη δύσκολη οικονοµική συγκυρία και τις περικοπές των συντάξεών τους. Εχουµε όµως την ευθύνη να συµβάλουµε, χωρίς εξαιρέσεις, στο να ξεπεράσει η πατρίδα µας την κρίση. Το θεσµικό πλαίσιο της λειτουργίας των ενώσεων θα αλλάξει αφού δεν µπορεί να συνεχίσει να ισχύει το χουντικό διάταγµα του 1970. Η συµµετοχή αποτελεί ελεύθερη δηµοκρατική επιλογή και δεν µπορεί να είναι υποχρεωτική. Αυτό για µένα είναι απολύτως καθαρό. Πολύ περισσότερο όταν θέλουν να εκφράζουν ευρύτερες πολιτικές απόψεις για τις εξελίξεις στη χώρα µας, τότε θα πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν µε βάση τις ρυθµίσεις του Αστικού Κώδικα. Ο εξορθολογισµός είναι αναγκαίος και οι αλλαγές έχουν ήδη δροµολογηθεί».