Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με απόστρατους να εισβάλλουν στον περίβολο του Πενταγώνου, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, στην προσπάθειά τους να απαιτήσουν να συναντηθούν με τον κ. Π. Μπεγλίτη. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο παρά τα όσα είχαν πει τις προηγούμενες ημέρες οι ενώσεις αποστράτων, ανεξάρτητες και μη, ότι θα κινηθούν μέσα στα όρια του νόμου και της τάξης.

Συγκεκριμένα, οι ενώσεις αποστράτων – με την εξαίρεση αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας – είχαν δώσει ραντεβού στις 13.00 της Παρασκευής μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης και τις περικοπές του εισοδήματός τους, τις οποίες υφίστανται.

Υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 απόστρατοι και μία ομάδα αυτών (που σύμφωνα με υπολογισμούς ήταν περίπου 300 άτομα) εισέβαλαν στο υπουργείο από την πόρτα της εισόδου των επισκεπτών. Η ασφάλεια πρέπει να αιφνιδιάστηκε. Ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος κατέβηκε από το γραφείο του για να τους συναντήσει και έγινε δέκτης αποδοκιμασιών, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Γιάγκος.

Οι απόστρατοι ζήτησαν να δουν τον κ. Μπεγλίτη, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή και απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έχει και παλαιότερα μιλήσει για την ανάγκη αλλαγών στο θέμα των ενώσεων αποστράτων, μίλησε για αθλιότητες που πρέπει να παταχθούν. «Ζητώ απ’ όλα τα κόμματα και κυρίως απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση να επικοινωνήσουν μαζί τους και να ζητήσουν να αποσυρθούν» είπε ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, «δείχνοντας» εμφανώς προς την πλευρά της ΝΔ.
«Δεν έχουν ειδικά προνόμια, δεν δικαιούνται στο όνομα της στρατιωτικής ιδιότητας να παραφέρονται και να λειτουργούν αντιδημοκρατικά» πρόσθεσε. Και προειδοποίησε αυστηρά ότι «αν δεν αποχωρήσουν άμεσα, θα δώσω εντολή να βγουν έξω με τη βία».

Οι απόστρατοι λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα αποχώρησαν από το προαύλιο του Υπουργείου.

Βολές κατά του υπουργού από την αντιπολίτευση

«Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας και καταδικάζουμε οποιαδήποτε γεγονότα τραμπουκισμού. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω το αμόκ του υπουργού σε βάρος των απόστρατων. Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα κάνει σύντομα απόστρατους τα μέλη της» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε απαράδεκτο η ΝΔ να αγνοεί στην πρόσφατη ιστορία και την κάλεσε να τοποθετηθεί άμεσα αν είναι υπέρ ή όχι της κίνησης των αποστράτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης υπογράμμισε ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε φαινόμενο τραμπουκισμού και κατάληψης δημοσίων χώρων, ωστόσο επέκρινε τη δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία αν δεν αποχωρήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, μίλησε για οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εργαζομένους και προφανώς εντάσσονται, όπως είπε, και οι απόστρατοι σε αυτή την κατηγορία, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή και πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι προφανές ότι ο τρόπος που έθεσε ο υπουργός το θέμα των αποστράτων δημιουργεί συνειρμούς, στους οποίους δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η πατρίδα, δεν απειλείται από τους απόστρατους, αλλά από μια ιδιότυπη πραξικοπηματική εισβολή μιας νέας οικονομικής πολιτικής».

Εντονοι τόνοι νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ υπουργού και ΛΑΟΣ

Οι τόνοι στη Βουλή ανέβηκαν όταν ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί στο υπουργείο υπηρεσία υποβολής παραπόνων των μελών των ενόπλων δυνάμεων, διαδικασία που φέρονται να έχουν καταδικάσει οι ενώσεις των αποστράτων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στην προοπτική παράκαμψης της ιεραρχίας εκ μέρους των μελών των ενόπλων δυνάμεων στις όποιες αναφορές τους στην πολιτική ηγεσία.

«Η ελευθερία του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων και η δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητάς του θα πρέπει να γίνεται με όρους ιεραρχίας. Να γίνεται αρμοδίως. Η διαφωνία μου δεν εκφράζεται στο ότι πάτε να κάνετε κάτι μικροκομματικό (στ’ αλήθεια δεν το πιστεύω), αλλά στο ότι ο πολιτικός προϊστάμενος δεν θα πρέπει να έχει σχέσεις με κομμάτι των αξιωματικών, αν δεν έχει προηγουμένως εξαντληθεί η ιεραρχία» είπε ο κ. Πλεύρης.

Για «κατασκευασμένο θόρυβο» έκανε λόγο ο υπουργός Aμυνας. «Σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους και την συνεισφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο της θητείας τους, δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει να έχει άποψη επί παντός επιστητού για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Είναι συνταξιούχοι οι απόστρατοι – όπως είναι και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων στην Ελλάδα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο ομφάλιος λώρος που προσπαθούν κάποιοι να συντηρήσουν με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, θα πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι. Σας καλώ να περιηγηθείτε στα blogs και να δείτε τι γράφουν οργανώσεις αποστράτων γι’ αυτήν την χρονική περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε καμία διείσδυση – και θα υπάρξει εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρω στη Βουλή» ανέφερε ο υπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η πειθαρχία και η ιεραρχία σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύονται». Αντιθέτως, όπως είπε, «θέλουμε προσωπικότητες, διανοούμενους στρατιωτικούς που να λένε την άποψή τους και να την υπερασπίζονται για το καλό της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεων». Υπογράμμισε, δε, ότι «όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί είναι επώνυμες και ελέγχονται, είτε τις κάνουμε αποδεκτές, είτε όχι».

Σε ό,τι αφορά την άσκηση «Παρμενίων», ο κ. Mπεγλίτης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αναβολής της άσκησης είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στους επαγγελματίες οπλίτες, διευκρινίζοντας, όμως, πως η αξιολόγησή τους κατά την μονιμοποιήση τους θα είναι αυστηρή.