Με αρνητικές κρίσεις και με δηλώσεις καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποδέχθηκαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά τις εξαγγελίες νέων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Βενιζέλος μετά τη επιστροφή του στην Αθήνα από την Ουάσινγκτον, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι τα σκληρότερα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνουν «εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων, όχι για να σωθεί η χώρα όπως λέει, αλλά τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, των πιστωτών, να προστατευθεί η ευρωζώνη και η αυριανή ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων». Επίσης, υπογράμμισε ότι «ο δρόμος που γυρνά βίαια τον λαό δεκαετίες πίσω είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της. Για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενος της πόλης και της υπαίθρου, μονόδρομος είναι το κοινό μέτωπο αγώνα για την παρεμπόδιση των μέτρων, την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, της αντεπίθεσης για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον « αλαζονικό και κατά τα άλλα λαλίστατο», όπως τον χαρακτηρίζει , κ. Βενιζέλο γιατί «δεν τολμά να ανακοινώσει στο εσωτερικό της χώρας, αυτά που συνομολογεί με την τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο στο εξωτερικό, απαξιώνοντας να ενημερώσει έστω τον ελληνικό λαό για τις κυβερνητικές αποφάσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη από μια κυβέρνηση που αφενός «παίρνει συνεχώς νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, επειδή τα προηγούμενα απέτυχαν στους στόχους που ίδιοι είχαν θέσει, οδηγώντας σταθερά τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση», και αφετέρου «βρίσκεται απέναντι από τον ελληνικό λαό και αιωρείται ανάμεσα στους πανηγυρισμούς για τις ευρωπαϊκές της επιτυχίες και τους εκβιασμούς της προς τον ελληνικό λαό».
Με το σχόλιό της για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε, η Δημοκρατική Αριστερά επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουνίου γίνεται σε λανθασμένη βάση. Οπως σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά «η κυβέρνηση, μόλις 3 μήνες μετά, ξαναγράφει το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προσθέτοντας άλλα 7 δις ευρώ στα επαχθέστατα πρόσθετα μέτρα των 21 δις ευρώ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί η υλοποίηση από την Ελλάδα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου γίνεται σε λαθεμένη βάση, με δραματικές συνέπειες στην επιβίωση της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να διαμορφώνεται και προοπτική ανάκαμψης της χώρας».