Καθαρά προεκλογική ατζέντα χαρακτηρίζεται από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και η ηγετική ομάδα επικρίνει την κυβέρνηση, ότι μεταθέτει το κόστος της αποτυχίας της στους πολίτες.

Παράλληλα, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά θεωρούν, ότι πλέον, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά» και εκτιμούν ότι περισσότερο από ποτέ είναι πιθανή η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση την κοινωνική πίεση, καθώς θα σημειωθούν βίαιες ανατροπές στους μισθούς και στην εργασιακή τους ζωή και εκτιμούν πως η ανοικτή και σφοδρή σύγκρουση με μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είναι προ των πυλών.

Υπό αυτή την παράμετρο, κερδίζει έδαφος η εκτίμηση, ότι φθάνει ο χρόνος των εκλογών και η χώρα ήδη κινείται σε προεκλογική τροχιά. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα θέσει το δίλημμα: μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία.

Βέβαια υπάρχουν και βουλευτές και στελέχη που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών, αφού οι πιστωτές (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) δεν επιθυμούν αλλαγή του status qvo και αλλαγή κυβέρνησης και θεωρούν πως ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής στην εξουσία.

«Δεν αντέχει μετά τις εξαγγελίες να πάει σε εκλογές» λένε κάποιοι βουλευτές και άλλοι επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός «προετοιμάζει ηρωική έξοδο».

Στα γραφεία της Ν.Δ. οι συσκέψεις είναι συνεχείς και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η βραδινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους «γαλάζιους» βουλευτές και το μήνυμα που θα εκπέμψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πρώτη αποκρυπτογράφηση

Μεταξύ των συζητήσεων που γίνονται έχουν κατατεθεί οι εξής επισημάνσεις:

Στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, επισημαίνεται ότι το θέμα προχωρεί πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό και λένε πως η κυβέρνηση ομολογεί πως απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε να εφαρμόσει, όσα έχουν ψηφισθεί.

Για την εργασιακή εφεδρεία επιμένουν ότι η πρόταση του κόμματος δεν προέβλεπε απολύσεις. Μάλιστα, λένε πως η Ν.Δ. έθεσε ηλικιακά κριτήρια και είχε ξεκαθαρίσει:

α) για όσους είναι πάνω από τα 50 έτη προτείνει εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη εκτός κι αν βρει εργασία αλλού.
β) για όσους είναι από τα 40 έτη έως τα 50 έτη, δύο τριετίες και
γ) για όσους είναι από τα 30 έτη έως τα 40 έτη μια τριετία.

Παράλληλα διευκρινίζουν από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ότι για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν και σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, εκφράζουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν και επικαλούνται την πολύ χαμηλή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης»

Στη Ν.Δ. υποδέχθηκαν αρχικά με αμηχανία τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ανακολουθίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «μεταθέτει το κόστος της αποτυχίας της στις πλάτες των πολιτών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μιλάει για πρωθυπουργό που απλώς προεδρεύει, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου «πρωθυπουργικό» διάγγελμα και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών, ότι έλεγε ψέματα την περασμένη Τετάρτη, όταν διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν διακόπηκαν» και ότι η ξαφνική αναχώρησή της από την Αθήνα ήταν δήθεν… «προγραμματισμένη»»!

«Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει εσπευσμένα σε εκείνα που, έως χθες, φαινόταν σαν να θέλει να αποφύγει, ενώ προηγουμένως είχε υπογράψει! Δεν μας εξήγησε: αν ήταν σωστά, γιατί τα απέφευγε ως σήμερα; Κι αν ήταν λάθος, γιατί χθες τα εξήγγειλε, υποσχόμενη μάλιστα ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι είχε αρχικά δεσμευτεί;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Και τελικά, γιατί τα προσυπέγραψε, αν είχε πρόβλημα; Και γιατί δεν τα έκανε προηγουμένως, αν δεν είχε πρόβλημα;».