Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων θεωρείται η συμφωνία-ορόσημο για την υπέρβαση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους μέσα από την ανάληψη της ευθύνης του από το σύνολο των κρατών-μελών της ευρωζώνης! Η συμφωνία ερμηνεύεται ως η πιο αποφασιστική «ψήφος εμπιστοσύνης» της Γερμανίας και της Γαλλίας στο μέλλον της ευρωζώνης με τη στέρεα συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Η εγγύηση μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους από τον Προσωρινό (και αργότερα τον Μόνιμο) Μηχανισμό και η ενεργοποίησή του ώστε να επεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους (επηρεάζοντας spreads και τιμές) εκτιμάται ότι ισοδυναμούν με την έκδοση ευρωομολόγου. Συγκεκριμένα, τα 109 δισ. ευρώ που θα «ανταλλάξουν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με νέα ομόλογα σηματοδοτούν την πρώτη έκδοση ενός «ευρωομολόγου χρέους» που (προσώρας…) δεν τολμά να πει το όνομά του! Επειτα από αυτή την ιστορική συμφωνία η Ευρώπη φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες δημοσιονομικής ενοποίησης, ενώ η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει ταχύτατα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων. Κατά συνέπεια, ο κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται ήδη εισηγήσεις να αξιοποιήσει το «παράθυρο ευκαιρίας» και να εκβιάσει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση με την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός του φθινοπώρου. Επιστολές στους υπουργούς με χαρακτήρα «κατεπείγοντος» πρόκειται να αποστείλει άμεσα ο Πρωθυπουργός με περιεχόμενο έναν μακρύ κατάλογο με όλα όσα (κυρίως δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου) οφείλουν να ολοκληρώσουν ως τα τέλη Αυγούστου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να αξιοποιήσει την απόφαση της έκτακτης συνόδου για να επιταχύνει τον κυβερνητικό μηχανισμό, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το «κλειδί» της πρώτης οργανωμένης αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη είναι ότι τα νέα ομόλογα με τα οποία οι δανειστές «εθελοντικώς» θα αντικαταστήσουν τα σημερινά θα διαθέτουν την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού (δηλαδή, της ευρωζώνης). Αυτό σημαίνει ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» των παλαιών (σημερινών) ομολόγων που θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα κηρυχθεί από τους οίκους αξιολόγησης θα αρθεί μόλις ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους, αφού η εγγύηση της ευρωζώνης θα εξασφαλίσει στα νέα τη μέγιστη αξιολόγηση (triple Α). Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν 47 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, θα υποστούν, βάσει του σχεδίου, περικοπή 21%, δηλαδή θα απολέσουν 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «κύρια υπόθεση», οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν τα παλαιά με νέα ομόλογα αξίας 38 δισ. αλλά με το… ακαταμάχητο χαρακτηριστικό της εγγύησης της ευρωζώνης.

Τα χαμηλότερης αξίας (αλλά υψηλότερης ποιότητας) ομόλογα αυτά θα κατατίθενται ως ενέχυρα στην ΕΚΤ για την άντληση αναλόγου ύψους ρευστότητας με εκείνη που αντλήθηκε με ενέχυρο τα «παλαιά» (αλλά χαμηλότερης «ποιότητας») 47 δισ. Κατά την κρίσιμη περίοδο που θα διαρκέσει η ανταλλαγή (όταν τα παλαιά ομόλογα θα είναι «επιλεκτικώς χρεοκοπημένα» και άρα ανύπαρκτα ενώ τα νέα δεν θα έχουν εκδοθεί ακόμη) ο Μηχανισμός θα προσφέρει εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε εκείνη να μην απαιτήσει την επιστροφή της ρευστότητας που έχει προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος είναι έτοιμος, αν χρειαστεί, να ενεργοποιήσει και τον Μηχανισμό Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (Εmergency Liquidity Facility), όπως έγινε στην Ιρλανδία.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αποφάσεις μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης της αποπληρωμής, θεωρείται ότι θωρακίζουν τις τράπεζες και καθιστούν το χρέος βιώσιμο (παρ΄ ότι μειώνεται μόνο κατά 26 δισεκατομμύρια και παραμένει σε υψηλά επίπεδα).

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό βήμα της Ευρώπης μετά τη νομισματική ενοποίηση»επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Φ.Σαχινίδης.Ταυτοχρόνως,όπως παρατηρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ.Ι.Παπαντωνίου,«η ιστορική αυτή απόφαση εντείνει την πίεση στην Ελλάδα να υλοποιήσει με αποτελεσματικότητα όσα έχει συμφωνήσει».Σημειώνεται ότι η απόφαση επιτρέπει στον κ.Ζαν-Κλοντ Τρισέ να επιτύχει τη λυτρωτική «απόρριψη» των «τοξικών» ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει ή έχει δεχθεί ως ενέχυρα η ΕΚΤ και να τα αντικαταστήσει με τα νέα «ευρωελληνικά» ομόλογα.Στα «αρνητικά» συγκαταλέγεται η μη αύξηση των κεφαλαίων του Μηχανισμού πάνω από τα σημερινά 440 δισ.ευρώ,ενώ η περικοπή που θα υποστούν οι δανειστές αναμένεται να τους ωθήσει στην άμεση προείσπραξη του κόστους της ελληνικής (και όποιας μελλοντικής…) αναδιάρθρωσης αυξάνοντας τα spreads και τα επιτόκια σε προσεχείς εκδόσεις ομολόγων.Η ισχυρή πιθανότητα μιας νέας κρίσης με την «επίθεση» των αγορών σε μια μεγάλη χώρα,όπως εκτιμά ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γ. Ζαββός,ενδεχομένως επιβάλλει τη λήψη των «οριστικών αποφάσεων» για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Μηχανισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ