Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων». Παρότι προηγήθηκε διαβούλευση και εκφράστηκαν αντιδράσεις από φορείς, κυρίως για τη λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση, εν τούτοις το σχέδιο κατατέθηκε χωρίς αλλαγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης αναδείχθηκε ως μείζον κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. «Η Εκκλησία, ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι πολίτες, εκφράζουν συγκρουσιακές διαφωνίες, αντιρρήσεις, ή επιφυλάξεις», είπε, σημειώνοντας: «Το ζήτημα αυτό το αντιμετωπίζω με περίσκεψη, συμπεριέλαβα τη σχετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί, αν ως υπουργείο θα επιμείνουμε στη συγκεκριμένη διάταξη».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι έλληνες πολίτες είναι – μετά το θάνατό τους – εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι αυτή την ενέργεια. Επίσης, διευρύνεται η ομάδα των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να λάβουν μόσχευμα από ζωντανό δότη. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η δωρεά οργάνων στο σύζυγο του δότη, σε ασθενή με τον οποίο συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι), σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας (γονείς και αδέλφια συζύγου), καθώς και «σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δείχνουν ότι ο αριθμός της δωρεάς οργάνων από το 2001 έως το 2010 φθίνει σταθερά. Η μεταμοσχευτική δραστηριότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος.