Αντιδράσεις από τους δημάρχους των υπερχρεωμένων κυρίως δήμων προκαλεί το «μνημόνιο» για την εξυγίανσή τους, το οποίο εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την ιδιότητά του ως προέδρου της ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το σύνολο των δανείων και των μακροπρόθεσμων, ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 325 δήμων ανέρχεται στο 1/3 του χρέους μίας μόνο ΔΕΚΟ.

Ο κ. Κακλαμάνης, υποστηρίζει ότι στους σχετικούς πίνακες, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ενταχθεί δήμοι με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους τους με ίδιους πόρους, δήμοι που το χρέος τους ανήκει σε επενδυτικά προγράμματα που εξυπηρετούνται κλπ.

«Για το λόγο αυτό», καταλήγει, «το ποιος δήμος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιους όρους, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα βαθιάς και ενδελεχούς μελέτης σε κάθε δήμο ξεχωριστά».

Εσφαλμένες εντυπώσεις δημιουργεί ο κατάλογος των υπερχρεωμένων δήμων, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Καπλάνης.

Υποστηρίζει ότι το σύνολο του δανείου του Δήμου είναι καθαρά επενδυτικό (αφορά την αγορά μεγάλης έκτασης) και μάλιστα με απόδοση ενοικίων.

«Ο Δήμος δεν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη αφού καλύπτει έγκαιρα όλες του τις υποχρεώσεις, διαθέτει καταθέσεις που υπερκαλύπτουν όλες τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις και τα ανελαστικά του έξοδα είναι μόνο το 35% των συνολικών εξόδων», καταλήγει.

«Από το 2007 έχουμε αρχίσει την εφαρμογή προγράμματος εξυγίανσης του Δήμου με απτά αποτελέσματα και συνεχίζουμε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων προς τους δημότες υπηρεσιών, χωρίς εξ’ αρχής να έχουμε καθόλου αυξήσει τα δημοτικά τέλη», δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης.

Κι’ αυτό, όπως είπε «γιατί δεν αποδεχόμαστε τη λογική οι νέες γενιές να πληρώνουν «τα σπασμένα» παλαιότερων «αμαρτωλών» διοικήσεων που συσσώρευσαν υπέρογκα χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Δεν δεχόμαστε να υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων. Δεν δεχόμαστε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος» του εθνικού χρέους όταν της αναλογεί μόνο του 1% του συνολικού χρέους, και όταν απορροφά πόρους που αναλογούν μόνο στο 3,1% του ΑΕΠ».

«Απαράδεκτο και αστείο», χαρακτήρισε τον τρόπο υπολογισμού των χρεών των δήμων, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «το κράτος για μία ακόμα φορά προσπαθεί να κρύψει τις πραγματικές ευθύνες».

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού αναγνωρίζει την ύπαρξη των χρεών του Δήμου, επισημαίνει ωστόσο ότι «ο Δήμος Βύρωνα πλέον δεν χρωστάει ούτε σε ασφαλιστικά ταμεία, ούτε στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε σε εργαζομένους. Έχει πλήρη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα εδώ και αρκετά χρόνια και το 2008 και 2009 (λίγο πριν τη δημοσιονομική λαίλαπα που πλήττει την πατρίδα μας) έκλεισε με θετικούς ισολογισμούς!».

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης απαντώντας από την πλευρά του στις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τονίζει τα εξής: «Ο κ. Κακλαμάνης δεν θα έπρεπε να μιλάει σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αθηναίων. Η νέα δημοτική αρχή εργάστηκε μεθοδικά το τελευταίο τετράμηνο προκειμένου να μην φτάσει ο Δήμος στο κόκκινο. Ο κ. Κακλαμάνης παρέδωσε ένα Δήμο με χρέη και με πολλές γκρίζες περιοχές. Ήδη, όπου εντοπίζονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης».