Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας για τις δύο πολιτικές πρωτοβουλίες: Αυτή, όπως είπε, που έχει να κάνει με την πρόταση για κοινοβουλευτική επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους καθώς και αυτή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο του Ευρώ.

Σημείωσε ότι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα πρέπει να γίνει χωρίς νέα μνημόνια και νέα βάρη στους εργαζόμενους και πρότεινε ακόμη και επιλεκτική διαγραφή μέρους του χρέους, με την ταυτόχρονη διεκδίκηση απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βασίζεται αφενός στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου.

Κατά τον κ. Τσίπρα η αναδιανομή του πλούτου προτείνεται να γίνει με τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, των μεγάλων εισοδημάτων καθώς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό, που θα έχει στόχο τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.