Βολές κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, μετά και την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση κατά των οίκων αξιολόγησης με την κατάθεση αγωγών εναντίον τους, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι «η θέση που έχουν καταλάβει αυτοί οι οργανισμοί στη σημερινή αγορά κεφαλαίων είναι καταχρηστική», κάτι που, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από επιστημονική πλευρά.

Αναφερθείς ειδικότερα στους οίκους Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι «είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι δεδομένο ότι επηρεάζουν τους επενδυτές και αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις γιατί αν το κάνεις, τότε το δεδομένο σου επιβάλλεται με την μορφή των επιτοκίων».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δυο ζητήματα τα οποία επιμένουν να αγνοούν «κάτι που δεν είναι φυσιολογικό και είναι παράταιρο: ότι το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά έξι μονάδες και ότι το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά επτά μονάδες».

«Αυτά είναι ρεκόρ και δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη»
, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και ορισμένα ενδιαφέροντα δείγματα όπως η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η αύξηση των επενδύσεων σε κάποιους τομείς όπως η ενέργεια κλπ.

Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι το μόνο στοιχείο που υπολογίζουν οι οίκοι αξιολόγησης είναι η ανεπάρκεια των εσόδων. Oπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν θέλετε να τους τρίψουμε τα μούτρα – και εγώ θα το ήθελα πάρα πολύ – υπάρχει ένας τρόπος: να αυξήσουμε τα έσοδα του δημοσίου ξεπερνώντας συνήθειες δεκαετιών που στηρίζονται στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή». «Αν γίνει αυτό ούτε τη Moody’s θα έχουμε ανάγκη, ούτε άλλον κανένα», πρόσθεσε.

Στήριξη Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό

«Εάν θέλουμε να υπάρξει φορολογητέα ύλη, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να μην περιμένουμε από τις Βρυξέλλες, όπου τα πράγματα είναι πιο μαύρα από μαύρα»
, σχολίασε ο κ. Καρατζαφέρης, επικαλούμενος «απελπιστικές πληροφορίες».

Μάλιστα προχώρησε σε πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, εν όψει των κρίσιμων συνόδων της ΕΕ, λέγοντας: «Σε αυτή την φάση πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν βοηθάμε τον Πρωθυπουργό. Βοηθάμε την Ελλάδα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Και είτε ο Πρωθυπουργός της χώρας λέγεται Καραμανλής είτε λέγεται Παπανδρέου ή αύριο Σαμαράς ή όπως αλλιώς λέγεται, πρέπει να σιωπούμε».

Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε σε όσους ασκούν σκληρή κριτική, επισημαίνοντας πως «όταν ο Πρωθυπουργός είναι σε εθνική αποστολή να διασωθεί η χώρα, πρέπει να το βουλώνουν κάποιοι». «Δεν είναι εκεί για το δικό του ονόρε, αλλά κάνει μια προσπάθεια μπας και σωθεί η χώρα», πρόσθεσε.

Με την έκκληση Καρατζαφέρη συντάχθηκε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ότι τέτοιες δύσκολες στιγμές, «επιτάσσουν να συνταχθούμε με το καλώς εννοούμενο συμφέρον της χώρας».