Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για να κλείσει το ρήγμα που προκλήθηκε χθες, ανάμεσα στους κ.κ. Ι. Ραγκούση και Ευ. Βενιζέλο, εξαιτίας των μεταναστών της Υπατίας.

Προσερχόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος, έκανε μια δήλωση μπροστά στις κάμερες που έριξε λάδι στη φωτιά.

«Το θέμα μου ούτε ήταν ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης. Την άποψη μου την είπα άλλωστε στον Πρωθυπουργό. Με καλύπτει συνεπώς η ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή», δήλωσε.

«Η Ελλάδα», συνέχισε, «βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Υπάρχει διάχυτη κοινωνική ένταση. Το κλίμα δεν πρέπει να φορτίζεται. Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί από όλους μας, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την κοινωνία, τους πολίτες, ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, επινοητικότητα, συγκατάβαση και ευελιξία. Για την κυβέρνηση αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Το ασφαλές μέλλον της χώρας και η συνοχή της κοινωνίας».

Η σύγκρουση των δύο υπουργών «πάγωσε» το κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Τα περισσότερα στελέχη απέφευγαν να μιλήσουν για το θέμα που «έκλεψε» το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου του ΠαΣοΚ σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι από τους παριστάμενους στο Εθνικό Συμβούλιο, αιφνιδιάστηκαν από το ύφος των ανακοινώσεων των δύο υπουργών, το οποίο δείχνει μια βαθιά προσωπική ενόχληση. Ενδεχομένως και κάτι επιπλέον. Η ρήξη αυτή φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί, και δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν επεμβαίνει πιο δυναμικά ο κ. Παπανδρέου.

Το πιο ενδεικτικό σχόλιο για το κλίμα που υπήρχε στα πηγαδάκια της συνεδρίασης ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ. Θ. Πάγκαλος, σε μια ιδιωτική συζήτηση κράτησε ίσες αποστάσεις από τους δύο υπουργούς, λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι θα ασκήσει πίεση σε υπουργούς για να επιλυθούν μεταξύ τους θέματα αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι η δουλειά του δεν είναι να παριστάνει τον Πρωθυπουργό, εννοώντας ότι ενδεχομένως ο υπουργός Εσωτερικών υπερέβη κάποια όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια προς τους δύο υπουργούς επισημαίνοντας τους ότι επρόκειτο για άλλα μέλη της κυβέρνησης η στάση του θα ήταν διαφορετική.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ραγκούσης δεν παρεβρίσκεται στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, καθώς είναι σε σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών της Υπατίας