Την αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση αφορά το 2013 και οι όποιες αλλαγές θα ψηφιστούν το 2017. Ο κ. Σαμαράς που προτείνει η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στη συνταγματική αναθεώρηση, αφού θεωρεί ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση των δυο κομμάτων σε μερικά καίρια ζητήματα.

Μάλιστα συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. θυμίζουν το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που έγινε τον περασμένο Μάιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, όπου συμφώνησαν πως πρέπει να σε ευρύτατες αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά συγκροτήθηκε χθες η Επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην Επιτροπή πρόεδρος θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος και τα μέλη της είναι: Ο έτερος αντιπρόεδρος κ. Στ. Δήμας, ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής”, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής κ. Ν. Δένδιας, ο τομεάρχης Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Αν. Νεράντζης, ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο πρώην υπουργός και καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Αθ. Κατσιγιάννης και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Δ. Σταμάτης.

Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης που πρόσφατα σε ομιλία του τόνισε ότι το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του οποίου προεδρεύει ετοιμάζει συγκεκριμένη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Μεϊμαράκης, για τον οποίο πολλοί αναφέρουν ότι ενδέχεται με τη στάση του να προκαλέσει τριβές, έχει επισημάνει ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να προχωρήσουν μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και είχε φέρει ως παράδειγμα την ανάγκη αλλαγών στην Παιδεία. Παράλληλα είχε ζητήσει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει ξεκάθαρα αντίθετος με την οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτές ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο,

Υπέρμαχος της αναθεώρησης ήταν και ο κ. Αβραμόπουλος εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει τονίσει σε συνομιλητές του: «Σαν πρώτο βήμα κοινής εθνικής πορείας προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πολιτικού μας συστήματος και της ανασυγκρότησης της ελληνικής πολιτείας, θα ήταν ο συναινετικός ορισμός της επόμενης Βουλής ως Αναθεωρητικής».

Από τα ονόματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή ξεχωρίζει αυτό του κ. Μητσοτάκη, μια κίνηση που δείχνει ότι η Ρηγίλλης θέλει να τον αξιοποιήσει περαιτέρω. Και αυτό γίνεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή που έχει αρχίσει να δρα η «Δημοκρατική Συμμαχία» το κόμμα της αδελφής του κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.