«Oργιο» υπερκοστολογήσεων ιατρικού εξοπλισμού, τον οποίο προμήθευε στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας η Siemens την περίοδο 2002- 2009, αποκαλύπτει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, το οποίο παραδόθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το πολύπτυχο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Από ένα ευρύ δείγμα 164 συμβάσεων από τις συνολικά πάνω από 500 που είχαν συναφθεί κατά την τελευταία οκταετία, οι «Ράμπο» της Υγείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλές διοικήσεις νοσοκομείων ακολουθούσαν διαδικασίες που «επέτρεπαν στη Siemens να είναι ο μοναδικός μειοδότης των διαγωνισμών για την προμήθεια μηχανημάτων και νοσοκομειακών υλικών», προσφέροντας χαμηλές εν γένει τιμές για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, αγγειογράφους, τρίπλεξ, εξοπλισμούς Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και άλλα ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ακολούθως όμως, το κόστος για τη συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και για τα ανταλλακτικά, εκτοξευόταν στα ύψη, αφού στις συμβάσεις δεν υπήρχαν δεσμευτικοί όροι που να υποχρεώνουν την εταιρεία να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των τιμών, με αποτέλεσμα να αποκομίζει κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. O βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Λ. Γρηγοράκος ανέφερε ως πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Θριάσιου Νοσοκομείου, το οποίο για την ετήσια αντικατάσταση των λυχνιών ενός αξονικού τομογράφου κατέβαλε κατά την πενταετία 2004- 2009 το εξωφρενικό ποσό των 511.990 ευρώ. «Η Siemens τα τελευταία χρόνια ήταν ο μοναδικός παίκτης στα δημόσια νοσοκομεία» τόνισε.

Αν και στην πρώτη δόση των ελέγχων που έκαναν οι «Ράμπο» δεν περιλαμβάνονται μεγάλα νοσοκομεία που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το Παπαγεωργίου και το Ντυνάν, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν,ούτε συνέκριναν,ούτε διαπραγματεύονταν με τη γερμανική εταιρεία καλύτερες τιμές, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα,ούτε εν τέλει ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ακόμη ότι οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του Δημοσίου και προχωρούσαν σε απευθείας αναθέσεις χωρίς την επιβολή όρων διαπραγμάτευσης που προβλέπει ο νόμος.

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΕΚΑΒ: Προμηθεύτηκε τοποθετημένους αναπνευστήρες σε κινητές μονάδες από εταιρεία που τους κατασκευάζει στην Ολλανδία και είχε εξουσιοδοτημένο διανομέα στην Ελλάδα τη Siemens. Τα ανταλλακτικά τους ήταν μοναδικά.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών : Για ακτινολογικό μηχάνημα που είχε αγοραστεί το 1994 από τη Siemens και παρά τις αποφάσεις που λαμβάνονταν από το 1997 για δωρεάν συντηρήσεις την περίοδο 2004- 2010 δαπανήθηκαν 135.000 ευρώ.

Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο: Εκδόθηκαν τιμολόγια με συνημμένα πρωτόκολλα παραλαβής του νοσοκομείου, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική συντήρηση, σύμφωνα με τα δελτία εργασίας της Siemens. Επίσης για τη συντήρηση ψηφιακού αγγειογράφου από τη γερμανική εταιρεία την περίοδο 2008- 2010 καταβλήθηκαν 131.510 ευρώ, ενώ για τη συντήρηση αξονικού τομογράφου την τριετία 2007- 2010 δόθηκαν στη γερμανική εταιρεία άλλες 90.000 ευρώ.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Διαπιστώθηκε απόκλιση 55.845

ευρώ από την προμήθεια αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων, αφού στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ποσόν 139.230 ευρώ με ΦΠΑ ενώ στα τιμολόγια πώλησης της Siemens το αντίστοιχο ποσόν ανέρχεται σε 83.384,60 ευρώ. Διαφορά επισημάνθηκε και στη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που από το 2008-2009 ανήλθε στο ποσό των 49.319,48 ευρώ με ΦΠΑ ενώ η υπογραφείσα σύμβαση με την εταιρεία ήταν 65.833,13 ευρώ.

Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: Κατακυρώθηκε με απευθείας ανάθεση στη Siemens η ετήσια συντήρηση ( 2009-2010) αναισθησιολογικού μηχανήματος ενώ δεν διαπιστώθηκε να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση μεταξύ νοσοκομείου και εταιρείας για την επίτευξη καλύτερης τιμής.

Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου: Η επιτροπή αξιολόγησης εισηγείται το 2003 την κατακύρωση υπέρ της Siemens της προμήθειας ακτινολογικού μηχανήματος αντί 84.960

ευρώ.

Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» : Παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου τον Απρίλιο του 2003 η διοίκηση αποφάσισε την απευθείας ανάθεση στη Siemens του έργου συντήρησης στο σύστημα υπερηχοτομογραφίας, το οποίο είχε αγοραστεί το 2000 αντί 70,9 εκατ. δραχμών από αμερικανική εταιρεία.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι τόσο η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου από τη Siemens αντί 923.000

ευρώ το 2003 όσο και το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων το διάστημα 2004- 2009 που υπολογίστηκε σε 700.500 ευρώ αγοράστηκαν με απευθείας ανάθεση και με το ύψος της δαπάνης να ορίζεται από τον προμηθευτή.

Γενικό νοσοκομείο Αρτας: Στον διαγωνισμό για την προμήθεια του αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν υπήρξε απόφαση τού ΔΣ του νοσοκομείου για έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών. Επίσης, παρά το γεγονός ότι από τις τρεις συμμετέχουσες εταιρείες αποκλείονται στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης οι δύο, ο διαγωνισμός συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με μια συμμετοχή χωρίς να αιτιολογείται η ενέργεια αυτή, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί ο απαιτούμενος διαγωνισμός.

Γενικό Νοσοκομείο «Ελπίς»: Στη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου απουσιάζει η διαπραγμάτευση από την πλευρά του νοσοκομείου, και έτσι προκύπτει «υψηλό κόστος συντήρησης, ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων, επιπλέον χρέωση για την προληπτική συντήρηση».