Την ετοιμότητά του να παραστεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens εκφράζει ο κ. Θ.Τσουκάτος μετά τη νέα τροπή που έδωσε η κατάθεση του κ. Τ. Μαντέλη. Ο άλλοτε πανίσχυρος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κανένα λόγο να αποκρύψει τίποτε απ΄ όσα έγιναν. «Θα σεβαστώ και θα συμβάλω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα ανταποκριθώ στο κάλεσμα της επιτροπής όταν αυτό γίνει. Οφείλω να το πράξω για χάρη της αλήθειας την οποία υπηρετώ» λέει σε φίλους και συνεργάτες του ο κ. Τσουκάτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσουκάτος έχει παραδεχθεί πως μεσολάβησε για να εισέλθουν τα ταμεία του ΠαΣοΚ 1 εκατ. μάρκα, από τη Siemens, χωρίς αθέμιτη συμμετοχή, κατά δήλωσή του.

Ο «στρατηγός» όμως, όπως ήταν το προσωνύμιό του την περίοδο της παντοδυναμίας του στο πλευρό του κ. Σημίτη την περίοδο της πρωθυπουργίας του, επιμένει ότι η δική του υπόθεση δεν έχει καμία σχέση και είναι διαφορετική από εκείνη του πρώην υπουργού Μεταφορών. «Είναι διαμετρικά αντίθετες και δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός των δύο υποθέσεων, αυτής του Μαντέλη με αυτή του Τσουκάτου» επισημαίνει ο συνήγορός του κ. Διον. Γκούσκος και συμπληρώνει ότι ο κ. Τσουκάτος δεν πρόκειται να ασχοληθεί με άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens, αλλά μόνο με εκείνα που αφορούν τον ίδιο.

Για τον κ. Σημίτη δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μομφή σε όσα θα πει. Αντιθέτως, προτίθεται να υποστηρίξει ότι ο κ. Σημίτης ήταν ένας έντιμος πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι καταγγελίες της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή περί «αρχιερέα της διαπλοκής». Τη φράση αυτή είχε κάνει σημαία της η ΝΔ στην πορεία προς την εξουσία αλλά και κατά τη διάρκεια άσκησής της- κάτι όμως που στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι ήταν λάθος του.

Οπως σχολιάζουν συνομιλητές του, ο κ. Τσουκάτος εκτιμά ότι με τη στάση του το προηγούμενο διάστημα βοήθησε να αναδειχθεί ένα θέμα που επί δεκαετίες εκαλύπτετο από έναν βαρύ πέπλο σιωπής. Και το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από εταιρείες και επιχειρηματίες. Ο πρώην έμπιστος συνεργάτης του κ. Σημίτη επιμένει ότι έχει πει μόνο την αλήθεια και αυτό θα ξανακάνει εφόσον χρειαστεί, τηρώντας καθαρή στάση. Σχετικά με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, υποστηρίζεται από τον ίδιο ότι έχει καταθέσει όλα τα «πόθεν έσχες» του, επί επτά συναπτά έτη, τα οποία ήλεγξε ο ανακριτής, παράλληλα με τον έλεγχο και των λογαριασμών του.

Ο κ. Τσουκάτος έχει ήδη παραδεχθεί, με επίσημη δήλωσή του από τις 19 Ιουνίου 2008, ότι «ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ και εν συνεχεία μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας μετείχα ενεργά στην οργάνωση της εκστρατείας για τις εκλογές.Δέχθηκα» , τόνισε, «επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠαΣοΚ από τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην εκστρατεία του Κινήματος και μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠαΣοΚχωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία».

Στη συνέχεια «τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμειξη, ήρθαν στον Τομέα Οικονομικού του ΠαΣοΚ,παρελήφθησαν από τους αρμοδίους του Τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του Κινήματος (1 εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ). Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή» .