«Επιδίωξή μας είναι η μηδενική ανοχή στην ανομία, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας», αλλά ταυτόχρονα « η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη». Είναι το δίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η επιδίωξη για «ασφαλείς πόλεις, ασφαλείς γειτονιές και πολίτες χωρίς φόβο, με αίσθημα ασφάλειας» , που συζήτησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στην ευρεία και πολύωρη, όπως εξελίχθηκε, σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός και 48 δήμαρχοι περιοχών της Αττικής.

Η αίθουσα του υπουργείου όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη μετατράπηκε σε… «γραφείο παραπόνων», καθώς οι δήμαρχοι, που έπαιρναν ένας μετά τον άλλον τον λόγο, άρχισαν να περιγράφουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στις πόλεις τους, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, τις γκρίνιες των δημοτών τους για την απουσία περιπολιών. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς παρουσίασε τη νέα αντιεγκληματική πολιτική, περιλαμβανομένων του θεσμού του « αστυνομικού της γειτονιάς», της νέας μορφής των αστυνομικών τμημάτων και των τοπικών συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας, και τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρις ότου και το τελευταίο παράπονο- τουλάχιστον σε σχέση με την παρουσία και την ετοιμότητα της Αστυνομίας- να εκλείψει.

«Θέλουμε να δούμε την αιτία του προβλήματος, τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, την γκετοποίηση, τη φτώχεια, τα ναρκωτικά» παρατήρησε από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά, εξηγώντας: « Γι΄ αυτό θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα διαδημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με τα κέντρα πρόληψης που θα παρεμβαίνουν στα σχολεία, στους μαθητές, να αντιμετωπίσουμε τη βία στο σχολείο, στα γήπεδα, την παρενόχληση στο Διαδίκτυο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργού για τη σύσκεψη και κυρίως τη σύμπηξη κοινού μετώπου με την Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάσταση στην πόλη, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. «Εφόσον έχει συνέχεια και κυρίως αποτελεσματικότητα, νομίζω ότι είναι θετική κατ΄ αρχάς και θα είναι ακόμα θετικότερη εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις και στην εξέλιξή της» είπε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε τον φόβο του πολίτη, φόβος στο σπίτι, φόβος στο μαγαζί, φόβος στο σχολείο, φόβος στον δρόμο» είπε ο κ. Σγουρός περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις γειτονιές της πρωτεύουσας, καταλήγοντας ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα «χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κοινωνικών φορέων».