O κ. Θ. ΚΑΡΟΥΝΟΣ δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, βρίσκεται ωστόσο πίσω από το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με σημαία τη Διαφάνεια- μεταξύ άλλων και για το πολιτικό χρήμα. Το ΠαΣοΚ έχει άλλωστε δεσμευθεί ότι οι πηγές χρηματοδότησης κομμάτων και πολιτικών προσώπων θα είναι σε κάθε περίπτωση εμφανείς, τονίζοντας προεκλογικά ότι θα αναρτήσει « αναλυτική και εξειδικευμένη κατάσταση κάθε εσόδου, κάθε δαπάνης, αλλά και κάθε σχετικού εγγράφου για τη δυνατότητα ενδελεχούς δημοσίου ελέγχου ».

Σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Καρούνος έχει πλέον εγκατασταθεί στο Μέγαρο Σταθάτου, που φιλοξενεί (ως υπηρεσία του Μαξίμου) την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών- μέλη της οποίας είναι επίσης ο κ. Μ. Μπλέτσας, ερευνητής στο Μedia Lab του ΜΙΤ, και ο κ. Χρ. Μπούρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συνεργάτης και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ο κ. Καρούνος… προσελήφθη όταν έστειλε βιογραφικό στο γραφείο του κ. Παπανδρέου κατά την περίοδο που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναζητούσε ανθρώπινο δυναμικό. Ερευνητής στο ΕΜΠ σε θέματα δικτύων, μηχανικός λογισμικού το επάγγελμα, ο κ. Καρούνος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή από τον Δήμο Νέας Υόρκης, όταν στον θώκο ήταν ακόμη ο Εd. Κoch.

Σήμερα μιλά για την « απίστευτη σπατάλη» του δημόσιου χρήματος και στον αντίποδα για τα οφέλη από τη λειτουργία- με τη βοήθεια της τεχνολογίας- ενός «έξυπνου» συστήματος.

« Βασικός στόχος είναι το 2010 το 50% των προμηθειών του Δημοσίου να διενεργείται ηλεκτρονικά » σημειώνει ο ίδιος. « Χωρίς μεσολαβητές, η ροή της ζήτησης είναι απρόσκοπτη και πιο φθηνή. Το Δημόσιο δαπανά περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, στο πλαίσιο του συστήματος προμηθειών. Το όφελος από την ηλεκτρονική διαδικασία μπορεί να φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως ».

Οι πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι στιγμής αφορούν τη δημόσια διαβούλευση για τον περιορισμό του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων (οι παρεμβάσεις-σχόλια έχουν υπερβεί τις 1.500, με τις επισκέψεις στη σχετική ιστοσελίδα να αγγίζουν τις 20.000!), καθώς και την ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις ειδικών και γενικών γραμματέων, υπουργείων και περιφερειών.