Ασφάλεια και σιγουριά αλλά με παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι το κεντρικό ζήτημα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Χτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση που υπάρχει σε ορισμένες συνοικίες της Αθήνας, σημείωσε ότι θα γίνει απογκετοποίηση περιοχών στον αστικό ιστό και πως καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής. Πρώτο δείγμα γραφής απετέλεσαν οι εκτενείς επιχειρήσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα μπει τέλος «στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία».

Οσοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου θα διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό και η Ελλάδα θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης απ΄ όλα τα κράτη-μέλη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Επιπροσθέτως θα σταματήσουν οι απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς ώσπου να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί τέλος στο φαινόμενο των αστυνομικών-οικιακών βοηθών που διατίθενται για τη φύλαξη πολιτικών και άλλων «επισήμων» και στις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. «Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μαξίμου κατά 50%» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σ ύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις επόμενες 15 ημέρες θα αποδεσμευθούν σταδιακά άλλοι 300-400 αστυνομικοί. Επίσης ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αδιανόητο αναχρονισμό στον 21ο αιώνα την Αγροφυλακή, που καταργείται, και επεσήμανε ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας. Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. γραφείο στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά αστυνομικής βίας.