«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Ολοι θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του».

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει όσον αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φορολογικά βάρη έστειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τις προγραμματικές δηλώσεις, όπου περιέγραψε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

Οπως είπε, «το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας είναι πρωτοφανές, ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω όσο ποτέ άλλοτε, είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την προεκλογική δέσμευσή του ότι με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις για να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Αναπόφευκτα, όμως, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα στηριχθεί σε φόρους. Ο κ. Παπανδρέου θύμισε μάλιστα και τη φράση του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου«ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Οπως τόνισε, «τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται ούτε με έκτακτα μέτρα ούτε με νέες φοροεπιδρομές , απαιτούνται μόνιμες λύσεις».

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνταχθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα προβλέπει τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και του πλούτου ανεξαρτήτως πηγής με μια νέα ενιαία, προοδευτική, φορολογική κλίμακα. Με βάση τη νέα κλίμακα θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα.

Οπως είπε, τα κέρδη των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται αλλά μένουν για να γίνουν επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά «θα καταργηθούν οι χαριστικές ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», πρόσθεσε. Ακόμη:

Η ακίνητη περιουσία και οι κληρονομιές θα φορολογούνται προοδευτικά, αλλά θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια ώστε να απαλλάσσονται οι μικρές περιουσίες.

Τα ακίνητα και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας δεν θα εξαιρούνται.

Τα ακίνητα των offshore θα φορολογηθούν αποτελεσματικά.

Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναμορφωθούν εκ βάθρων και η φορολογική διοίκηση θα έχει πλήρη ηλεκτρονική υποστήριξη.

Α κόμη, ανακοίνωσε περικοπές δαπανών λέγοντας: «Θα χρειαστεί να υπάρξουν περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία- και το παράδειγμα θα δώσει το δικό μου γραφείο».

Επίσης, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για έλεγχο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, από τα υπουργεία έως τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, όπως η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος παντού και ορκωτών λογιστών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για να υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων ανακοίνωσε ότι θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα. Με τις δράσεις αυτές μπορεί να επιτευχθεί ο πρώτος, άμεσος, μεγάλος στόχος που είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών αγορών στη χώρα μας».

Προτεραιότητα στην προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών έδωσε ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις. Οπως είπε, αυτό θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια.

Επίσης, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε την άμεση ψήφιση στη Βουλή νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλαγές στον «Τειρεσία», αλλαγές στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ και την ίδρυση του Ταμείου αναχρηματοδότησης της οικονομίας.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κατάργηση των Stage στο Δημόσιο
Με συγκρατημένες παροχές προς τους αδυνάτους, με πρώτη την αύξηση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ από την 1η Οκτωβρίου, με την καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης που θα κυμανθεί από 500 ως 1.300 ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά, ανέργους και πολυτέκνους πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και με τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της κοινωνικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, όπως η κατάργηση των προγραμμάτων Stage στο Δημόσιο που λειτουργούσαν ως μηχανισμός «ομηρείας» νέων ανθρώπων και η θέσπιση κινήτρων πρόσληψης νέων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να αναφερθεί σε επώδυνα μέτρα, όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις- ζητήματα για τα οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα διάλογος στο υπουργείο Απασχόλησης-, προετοίμασε το έδαφος λέγοντας: «Οχι στις αρνητικές εκπλήξεις, ούτε μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς».

«Πρώτη και αυτονόητη υποχρέωσή μας στο Ασφαλιστικό», είπε, «είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στα Ταμεία για να καταβληθούν οι συντάξεις». Ανακοίνωσε τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) και τόνισε ότι τα οικονομικά των Ταμείων θα ενισχυθούν όχι μόνο με κρατικούς πόρους, αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης.