Τ ο μοναδικό στρατιωτικά διχοτομημένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσέρχεται για δεύτερη φορά στις κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2004 η συμμετοχή στην ψηφοφορία που διεξήχθη μόλις έναν μήνα μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, έφθασε το 71%. Εφέτος αναμένεται μικρότερη, αλλά όχι πολύ! Διότι το ΑΚΕΛ, το κυβερνών κόμμα της Κύπρου το οποίο θεωρείται από τους Ευρωπαίους το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα που ασκεί εξουσία σε κράτοςμέλος της ΕΕ, όπως βεβαίως και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι κύπριοι ψηφοφόροι διαπνέονται από σαφώς λιγότερο ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα από όσο τα κυβερνώντα κόμματα άλλων κρατών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η προεδρεύουσα στην ΕΕ Δημοκρατία της Τσεχίας, για παράδειγμα…

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού καρκινοβατούν, ούτε σε αυτή την ευρωπαϊκή ψηφοφορία θα συμμετάσχει το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα του νησιού. Οι Τουρκοκύπριοι που θα ψηφίσουν, υπολογίζονται σε ελάχιστες εκατοντάδες. Αλλωστε, λόγω της αργής προόδου των ελληνοτουρκικών συνομιλιών δεν κατέστη ούτε αυτή τη φορά δυνατό να συμπεριληφθούν και τουρκοκύπριοι υποψήφιοι στις λίστες των κυπριακών ευρωψηφοδελτίων. Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε τελείως ανεδαφικό μετά την επικράτηση των ακροδεξιών εθνικιστών στις εκλογές που διεξήχθησαν στα Κατεχόμενα τον περασμένο Απρίλιο, εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός διζωνικού ομοσπονδιακού κράτους ανάλογο με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους στο διπλό (ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό) δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004.

Η επικράτηση των εθνικιστών, άλλωστε,

φαίνεται ότι λειτουργεί και ως πρόσκομμα για τις διαπραγματεύσεις του κύπριου προέδρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Βεβαίως, η ευόδωση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών ευνοεί και τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας, γι΄ αυτό και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Κύπρο μπορεί να ερμηνευθεί ως πολιτική ήττα των κεμαλιστών. Υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στην Αγκυρα, η υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009 θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης Χριστόφια στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Οι κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού είναι ο τουρισμός, οι εξαγωγές ειδών ένδυσης και χειροποίητων ειδών και η εμπορική ναυτιλία. Η κυβέρνηση Χριστόφια- το πολίτευμα της Κύπρου είναι Προεδρική Δημοκρατία με τον πρόεδρο να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από τον λαό και να σχηματίζει ο ίδιος κυβέρνηση- έχει καταφέρει να κρατήσει την κυπριακή οικονομία πάνω από το νερό της

πρωτοφανούς μεταπολεμικά διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κύπρος θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα βυθιστεί εφέτος στην οικονομική ύφεση!

Ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα περιοριστεί δραστικά, αλλά, όπως εκτιμά ο διεθνής οργανισμός, το ΑΕΠ της χώρας δεν θα συρρικνωθεί. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αδιαμφισβήτητα θετική αυτή προοπτική ενέχει μια αρνητική πτυχή: την περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής και εν γένει των τιμών στην Κύπρο. Σημειωτέον ότι τη δεκαετία που εκπνέει, το κόστος ζωής στην αλματωδώς αναπτυσσόμενη Κύπρο αυξανόταν με ρυθμούς 6%- 8% ετησίως. Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών συρρικνώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι υψηλές τιμές σε μια χώρα που στηρίζεται οικονομικώς στον τουρισμό και εν γένει στην παροχή υπηρεσιών πλήττουν την ανταγωνιστικότητά της.