Με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στον οποίο ανήκει και η σχετική αρμοδιότητα, θυροκολλήθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε η λήξη των εργασιών της Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής και πλέον όσες υποθέσεις αφορούν ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή υπουργών της πρώτης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ παραγράφονται.

Χωρίς καμία προειδοποίηση προς τα κόμματα και ενώ η διάσκεψη των προέδρων είχε καθορίσει την ημερήσια διάταξη της προσεχούς εβδομάδας και μάλιστα με εμβόλιμες συνεδριάσεις για να ψηφιστούν σημαντικά- και επείγοντα, κατά την ίδια την κυβέρνηση- νομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης που περιείχαν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι εργασίες του Κοινοβουλίου διεκόπησαν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Πηγές του Προεδρείου της Βουλής ανέφεραν ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες προβλέπεται να επαναληφθούν μετά τη διενέργεια των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, αλλά πλέον σε θερινά τμήματα και όχι σε Ολομέλεια, η οποία θα επανέλθει από τον Οκτώβριο, εφόσον δεν έχουν ως τότε προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση του κ. Καραμανλή ελήφθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής και κατόπιν επικοινωνίας με το Προεδρικό Μέγαρο εστάλη προς υπογραφή από τον κ. Κ.Παπούλια το Διάταγμα και έπειτα εστάλη στη Βουλή για θυροκόλληση από τον κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος σε ηγετικά στελέχη κομμάτων που επικοινώνησαν μαζί του διαμαρτυρόμενα για τον αιφνιδιασμό δήλωνε ότι αγνοούσε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι την απόφαση του κ. Καραμανλή «υπαγόρευσε ο φόβος για επικείμενες εξελίξεις στο μέτωπο των σκανδάλων» και θύμιζαν ότι το 2005 είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο, όταν η σημερινή κυβέρνηση παρέτεινε τη Σύνοδο ως τον Οκτώβριο για να μην παραγραφούν υποθέσεις που αφορούσαν την κυβερνητική περίοδο του ΠαΣοΚ.

Τι συνέβη στις προηγούμενες πέντε ευρωεκλογές
Πότε διέκοψε τις εργασίες της η Βουλή τις προηγούμενες πέντε φορές που διεξήχθησαν ευρωεκλογές:

1984 Ευρωεκλογές: 17 Ιουνίου Τελευταία συνεδρίαση της Βουλής: 18 Μαΐου, με λήξη της Συνόδου και έναρξη θερινών τμημάτων στις 2 Ιουλίου.

1989 Ευρωεκλογές: 18 Ιουνίου (μαζί όμως με τις εθνικές εκλογές).

Τελευταία συνεδρίαση της Βουλής: 12 Μαΐου, με λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και επανέναρξη των εργασιών της νέας Ολομέλειας στις 3 Ιουλίου.

1994 Ευρωεκλογές: 12 Ιουνίου Τελευταία συνεδρίαση της Βουλής: 24 Μαΐου, χωρίς λήξη της Συνόδου, που συνέχισε τις εργασίες της στις 14 Ιουνίου.

1999 Ευρωεκλογές: 13 Ιουνίου Τελευταία συνεδρίαση: 28 Μαΐου, με λήξη της Συνόδου και έναρξη θερινών τμημάτων στις 22 Ιουνίου.

2004 Ευρωεκλογές: 13 Ιουνίου Τελευταία συνεδρίαση: 3 Ιουνίου, φυσικά χωρίς λήξη της Συνόδου, η οποία είχε ξεκινήσει δυόμισι μήνες νωρίτερα (μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου), και επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας στις 15 Ιουνίου.