Σ τα όρια της εξάντλησης βρίσκονται πλέον οι πυροσβέστες καθώς εργάζονται νύχτα- μέρα και όταν τελειώσουν με τη μια πυρκαϊά, αμέσως μετακινούνται σε άλλη για να δώσουν μάχη με τις φλόγες. Περισσότεροι από 9.000 πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, μαζί με 5.500

εποχικούς συναδέλφους τους, είναι αναγκασμένοι να δίνουν καθημερινά μάχη σε έναν τεράστιο αριθμό πυρκαϊών. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης δήλωσε: «Πέρυσι οι πυρκαγιές κυμαίνονταν από 30 ως 50 την ημέρα και σήμερα, τον Ιούλιο του 2007,οι φωτιές ήταν 70 ως 107 που είχαμε προχθές». Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπερδιπλασιάστηκαν εφέτος σε σχέση με πέρυσι, από 1η ως 17 Ιουλίου, οι δασικές πυρκαϊές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα εφέτος ξέσπασαν 1.452 φωτιές, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν εκδηλωθεί 675.

«Σκεφτείτε την αγωνία των παιδιών που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω κινητών τηλεφώνων με τον πατέρα τους,ο οποίος λείπει τρεις ημέρες από το σπίτι του, και εκείνος να μην απαντά επειδή παλεύει με την πυρκαγιά σε μια χαράδρα» μας λέει ο αρχιπύραρχος κ. Νίκος Διαμαντής, ο οποίος βρέθηκε για δύο ημέρες στη μεγάλη πυρκαϊά στην Αγιά Λάρισας και ακολούθως έσπευσε στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας, και προσθέτει: «Είμαστε εθελοντές στον θάνατο ενώ δεχόμαστε επιπλέον πίεση από τους πολίτες που θέλουν τους πυροσβέστες να σβήνουν τη φωτιά κοντά στην περιουσία τους». Ο πυροσβέστης εργάζεται με ψυχολογική φόρτιση, γνωρίζοντας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς συναδέλφων του, δεχόμενος τις τελευταίες ημέρες τα φραστικά πυρά από διάφορους, ενώ πριν τον χαρακτήριζαν «ήρωα» και όντας αρκετά κουρασμένος δεν ξέρει αν θα ανταποκριθεί με τα ίδια αντανακλαστικά σε μια δύσκολη κατάσταση, σημειώνει ο κ. Διαμαντής.

Ο πυρονόμος κ. Γιώργος Πήλιουρας ως συνδικαλιστής καθημερινά συνομιλεί με συναδέλφους του που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οπως αναφέρει, οι πυροσβέστες αναγκάζονται να εργάζονται επί 24 ώρες τις τελευταίες 20 ημέρες. Οι ώρες ξεκούρασής τους είναι ελάχιστες. «Από φιλότιμο και μόνο συνεχίζουν οι συνάδελφοί μου να δίνουν τον αγώνα που είναι μάχη σώμα με σώμα με τις φλόγες επιβαρύνοντας την υγεία τους» επισημαίνει ο κ. Πήλιουρας, ο οποίος εκφράζει τον φόβο ότι «κάποια στιγμή,επειδή και αυτοί είναι άνθρωποι,οι δυνάμεις τους θα τους εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της μάχης με επακόλουθο να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή τους».

Ο πυρονόμος αναφέρεται και στις κενές οργανικές θέσεις που ανέρχονται σε 4.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 της δύναμης των μάχιμων πυροσβεστών «με αποτέλεσμα κάθε πυροσβέστης να εργάζεται για τρεις». Ακόμη ο κ. Πήλιουρας τονίζει ότι «η καντίνα της υπηρεσίας δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία που επιχειρούν οι πυροσβέστες,με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να παλεύουν επί πολλές ώρες με τη φωτιά χωρίς να έχουν φάει έστω ένα σάντουιτς ή να έχουν πιει ένα μπουκάλι νερό».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών ζητούν την ηθική συμπαράσταση όλων καθώς, όπως λένε, γίνονται συχνά δέκτες φραστικών επιθέσεων από πολίτες. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι προχθές στην Καλλιθέα Αχαΐας, δύο πυροσβέστες δέχθηκαν επίθεση από ιδιοκτήτες ελαιώνα επειδή, κατόπιν διαταγής, έφυγαν από το συγκεκριμένο σημείο για να πάνε σε κάποια άλλη περιοχή όπου μαίνονταν η φωτιά. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, οι δύο πολίτες τους εξύβρισαν και τους γρονθοκόπησαν με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.