Μπορεί στη Λήμνο τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να τον υποδέχθηκαν (το πολύ) 30 νοματαίοι (συν γυναιξί και τέκνοις), αλλά αυτό δεν «χάλασε» τον Πρωθυπουργό και θέλησε, για να δείξει πόσο άμεσος είναι με τον κόσμο, να κάνει μια βόλτα στο λιμάνι και στην κεντρική αγορά της Μύρινας. Ηθελε προφανώς να δείξει ότι μπορεί και περπατά ανάμεσα σε ψαράδες, ανθρώπους γενικά του μόχθου, χωρίς να τον φυλάνε οι ροπαλοφόροι και οι ασπιδοφόροι των ΜΑΤ (που τον φύλαγαν όμως διακριτικά). Βεβαίως ο κ. Τσίπρας όταν κάνει τέτοιου είδους «παλικαριές» (δηλαδή απομακρύνεται από τον καλά προστατευόμενο χώρο του πρωθυπουργικού γραφείου και βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο) εκείνο που πρωτίστως επιστρατεύει –και πάντοτε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της ΕΡΤ –είναι το χιούμορ του (και ενίοτε τον… αυτοσαρκασμό του). Ετσι έκανε και στα σοκάκια της Μύρινας…
Η προς Λημνιούς επική ερώτηση του Τσίπρα

«Μην κωλώνεις, Αλέξη» του φώναξε ένας κάτοικος της Λήμνου έξω από το δημαρχείο (όπου υπήρξε η συνάντηση Πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Δ. Μαρινάκη). Ο Πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία ακούγοντας τη φράση «κωλώνω», στράφηκε προς τον κάτοικο που του φώναξε και του απάντησε: «Μη φοβάσαι». Δεν ξέρω τι πραγματικά φοβάται ο κάτοικος αυτός της Λήμνου, αλλά ο κ. Τσίπρας όταν άκουγε τα προβλήματα των κατοίκων απαντούσε είτε με ερώτηση είτε χιουμοριστικά: Οι ψαράδες, για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα του πετρελαίου και ο κ. Τσίπρας, αντί να τους δώσει λύση ή έστω να δείξει ότι κατανοεί το πρόβλημά τους, τους έδωσε μια πολιτική απάντηση του τύπου «τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα». Χαρακτήρισε το κεντρικό καφενείο του νησιού «Βουλή της Λήμνου», κάνοντας τους κατοίκους να απορήσουν με αυτόν τον χαρακτηρισμό, χαιρετήθηκε με τους γηραιότερους Λημνιούς (αυτούς που η σύνταξή τους κόπηκε) και τους απηύθυνε την επική ερώτηση: «Τι κάνετε;». Και τι νομίζετε ότι του απάντησαν; «Μεγαλώνουμε, πρόεδρε». Ούτε εδώ «κώλωσε» ο Πρωθυπουργός και ανταπάντησε: «Εδώ μεγαλώνουμε εμείς…».


Αλλο ενημερώνω και άλλο αποφασίζω

Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει άμεσα εκλογές δεν αιφνιδίασε απλώς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Προκάλεσε και γκρίνιες που πάντως, μέχρι στιγμής, κινούνται σε τόνους προσεκτικούς. Προέρχονται κυρίως από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν κρύβει την ενόχλησή του για το ότι η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε μια πρωτοβουλία που αλλάζει τη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει διαβούλευση στο Πολιτικό Συμβούλιο. Γιατί, όπως λέγεται, άλλο είναι το ενημερώνω και άλλο συνεδριάζω και συναποφασίζω. Αλλά αυτό ήταν και ένα από τα μηνύματα που έστειλε η Φώφη με την πρωτοβουλία της. Οτι σε μείζονα θέματα, ως αρχηγός, θα παίρνει αποφάσεις χωρίς να τις υποβάλλει στη διαδικασία του «στρογγυλέματος» στο Πολιτικό Συμβούλιο.


Κι όποιος δεν κατάλαβε, ζητούμε εκλογές

Πότε όμως έμαθαν οι βουλευτές για την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά; Λίγο προτού τελειώσει η συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τηλεφώνησε στον Βασίλη Κεγκέρογλου (ο πρώτος που δέχεται τα τηλεφωνήματα-μηνύματα της αρχηγού) και αυτός μετέφερε τα νέα στους βουλευτές και στα στελέχη που έπαιρναν μέρος στη συνεδρίαση: «Οπως καταλαβαίνετε, ζητούμε εκλογές» σημείωσε ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Δεν το λέμε ξεκάθαρα» ήταν η παρατήρηση του Δημήτρη Χατζησωκράτη, της ΔΗΜΑΡ, που δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα των εκλογών. Πάντως υπήρξε αιφνιδιασμός. Κανείς δεν ήξερε τίποτε, με εξαίρεση τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον οποίο είχε ενημερώσει δύο ώρες νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά.


Οταν ψηφίζεις τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Το θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση των βουλευτών της ΔΗΣΥ ήταν αυτό της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ως γνωστόν, απόψεις υπάρχουν διαφορετικές. Βουλευτές όμως έθεσαν ξανά το πολιτικό ζήτημα. Ισχύει ή όχι η απόφαση που είχε ληφθεί να μην ψηφίζονται νομοσχέδια που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων; Τι κατάλαβα από όσα μου μετέφεραν από τη συνεδρίαση; Οτι ισχύει, αλλά όχι για τις περιπτώσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και εθνικά θέματα. Δεν ξέρω πόση σημασία έχει αυτή η συζήτηση μετά το αίτημα της Φώφης για εκλογές. Διότι γίνεται από τη μια να ζητάς εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και από την άλλη να ψηφίζεις νομοσχέδια μαζί της;


«Βεντέτα» για τις κάμερες

Μπορεί η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κριτική που δέχθηκε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ήταν αυστηρή, αλλά όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα απορούν πώς δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμα πιο σκληροί τόνοι. Διότι η εκτόξευση του βουλευτή Αρκαδίας στο εσωκομματικό στερέωμα του ΠαΣοΚ οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην υπουργοποίησή του στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ που ήταν έργο Βενιζέλου. Τι μεταδίδεται από βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής; Οτι ο κ. Κωνσταντινόπουλος προσπαθεί να ανεβάσει τις μετοχές του στο κόμμα, οι οποίες παρουσιάζουν κάθοδο από τότε που λόγω… μηνίσκου εγκατέλειψε την κούρσα για την ηγεσία. Και επειδή οι παρεμβάσεις του δεν έχουν την απήχηση που θα ήθελε, επέλεξε την επίθεση στον Βενιζέλο που θα του εξασφάλιζε δημοσιότητα.

HeliosPlus