Η χθεσινή παραδοχή του κ.Τσακαλώτου ότι η υψηλή φορολογία έχει δυσκολέψει, όπως είπε, την μεσαία τάξη απηχεί ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας. Γιατί η ουσία είναι ότι η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει κυριολεκτικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το αποδεικνύουν άλλωστε με σαφήνεια τα στοιχεία που μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις φορολογικές αρχές.
Όταν μόνο τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ για όλο το 2017 έφτασαν σχεδόν τα 13 δισ. ευρώ είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι αντοχές νοικοκυριών και επαγγελματιών εξαντλούνται. Όταν ο ένας στους δύο πολίτες – 4 εκατ. ΑΦΜ ! – έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη πολιτική σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος ότι η κατάσταση είναι οριακή.
Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται βέβαια ότι αν όλα πάνε καλά μπορεί τα επόμενα χρόνια οι φόροι να μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Μόνο που η προσδοκία αυτή κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι, καθώς επιβεβαιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο, οι πληροφορίες ότι η εποπτεία των δανειστών θα είναι και μακρά και ασφυκτική. Για δέκα χρόνια μίλησε ο κ.Κοστέλο της τρόικας, κάτι που επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο κ.Τσακαλώτος λέγοντας ότι το καθεστώς επιτήρησης θα αφορά στους στόχους και το πως θα επιτυγχάνονται. Οι στόχοι όμως θα είναι συγκεκριμένοι και δεσμευτικοί, γεγονός που καθιστά επισφαλή κάθε πρόβλεψη για μειώσεις φόρων και παροχές.
Πολύ περισσότερο που παραμένουν ανοικτά πολλά θέματα και σε πολλά μέτωπα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοστέλο μόνο για την «αποτελεσματική απόδοση της φορολογικής πολιτικής θα χρειαστούν πέντε χρόνια τουλάχιστον για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς» . Ζήσε Μάη μου δηλαδή…
Με δεδομένο μάλιστα το πολωτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή,με πρωτοβουλία και της κυβέρνησης, η επιστροφή στην κανονικότητα που έχουν ανάγκη τόσο η οικονομία, όσο και η κοινωνία δυσκολεύει αντί να επιταχύνεται. Με προφανή τον κίνδυνο όλο και περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους , τα χρέη να αυξάνονται και η έξοδος από το τούνελ να μην γίνεται ορατή…

ΤΟ ΒΗΜΑ