Τελειώνουν όλα τα δεινά

Η χρονιά ξεκίνησε με το λαμπρότερο φεγγάρι του 2018, γιατί αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο περίγειο –τι καλύτερο οιωνό θέλουμε; Από την άλλη, όμως, είναι απογοητευτικό να ξέρεις πως όλα τα φεγγάρια από εδώ και πέρα θα είναι λιγότερο φωτεινά –με εξαίρεση αυτό της 30ής Ιανουαρίου, σε έναν μήνα δηλαδή. Μετά όμως; Και αν τα φεγγάρια είναι λιγότερο φωτεινά, γιατί να είναι οι ημέρες;
Πολύ περισσότερο που επιστρέφουν οι καλικάντζαροι: μετά των Φώτων τελειώνουν οι αργίες, όλοι θα είναι στις θέσεις τους. Να υπογράφουν διατάγματα, νόμους, αποφάσεις. Για το καλό μας, φυσικά. Γιατί μας νοιάζεται τούτη η κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη. Και από το να μας νοιάζεται συνέχεια τόσο πολύ, μας δημιουργεί συνεχώς έγνοιες.
l Αλλά από Αύγουστο τελειώνουν όλα: καθαρή έξοδο από τα μνημόνια υπόσχεται ο Πρωθυπουργός. Ασπιλη, αμόλυντη, λευκή έξοδο –σαν τα ξωκκλήσια πάνω σε νησιά με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου στο βάθος που δείχνουν οι τουριστικές αφίσες.
Τουρίστες στη χώρα μας μάς κάνουν οι υποσχέσεις των πολιτικών.
l Και δεν θα τελειώσουν μόνο τα μνημόνια: θα τερματιστεί και το Μακεδονικό που μας βασανίζει πάνω από 150 χρόνια –αν το επιτρέψουν ο Πάνος Καμμένος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρώτος ισχυρίζεται πως «μία είναι η Μακεδονία», η δεύτερη διακηρύσσει πως, ακόμα και αν δεν είναι μία, δεν θα συναινέσει να αποδεχθεί «σύνθετη ονομασία» αν δεν συμφωνήσει και ο Πάνος Καμμένος.
Ο μεν ΑνΕλλήνιστος υπουργός Αμυνας είναι θύμα των ψεκασμών τους οποίους δικαίως καταγγέλλει το κόμμα του, αφού κάνουν τόσο κακό στον ηγέτη του. Αλλά η πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι σχιζοφρενής; Μπα, απλώς καιροσκόπος: να πέσει η κυβέρνηση θέλει.

Μοισιοδακία

Κάποτε πίστευα πως η δεκαετία (κοντεύει) της κρίσης θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά αν είχε εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη αρχηγός της ΝΔ το 2009 και όχι ο Αντώνης Σαμαράς –πίστευα δηλαδή πως αυτή θα είχε αποδεχθεί το πρώτο μνημόνιο, όπως είχαν κάνει οι αντιπολιτεύσεις στις άλλες μνημονιακές, και δεν θα το χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα για να ρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Καταλαβαίνω πως είχα άδικο: θα είχε κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου, όπως και ο Τσίπρας έκανε ακριβώς τα ίδια στον Σαμαρά, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα ίδια στον Αλέξη Τσίπρα: εκλογές εδώ και τώρα ήταν το σύνθημα όλων των αντιπολιτεύσεων, ανεξαρτήτως του τι θα κόστιζε στη χώρα –σε μας δηλαδή, ημερολόγιό μου.
l Ιδέες για την επίλυση του Μακεδονικού δεν λείπουν: «Δακία» θέλει τη Μακεντονίγια κάποιος Δημήτρης Μάρδας, πρώην πασόκος που είδε φως στο υπουργείο Οικονομικών και ανέβηκε να γίνει υφυπουργός του Βαρουφάκη. Η κυρία Εύα Καϊλή, πάντα ΠαΣοΚ και ευρωβουλευτής, την προτιμά «Μοισία» –Μοισιοδακία είναι η λύση λοιπόν, να δικαιωθεί εκείνος ο παραδουνάβιος Βούλγαρος που πριν από 300 χρόνια αποφάσισε να μετέχει της ελληνικής κουλτούρας, αυτο-ονομάστηκε Ιώσηπος Μοισιόδαξ και καταγράφηκε στους σπουδαίους εκπρόσωπους του Ελληνικού Διαφωτισμού.
Ενώ θα μπορούσε να αποτελεί πρόδρομο της «βουλγαρικής παλιγγενεσίας» του 19ου αιώνα και να τον τιμούν οι συμπατριώτες του –αλλά πού να φανταστεί τι μοισιοδακικό σκοτάδι θα έπεφτε στην Ελλάδα.
l Αν βρισκόταν εφεύρεση που, ειδικά για τη χώρα μας, να κρατά τη Σελήνη συνεχώς στο περίγειο και να είναι μονίμως πανσέληνος και μονίμως τόσο λαμπερή, μπορεί κάτι να γινόταν.
«Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο», μου απάντησε ο Οδηγός· «όπως άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο, μπορούμε να κανονίσουμε να βλέπουν οι Ελληνες πάντα γεμάτη τη Σελήνη». Με δουλεύεις; «Οχι, βέβαια! Να κάνω πρώτα κάτι υπολογισμούς στην Ουράνια Μηχανική, μετά κάποιους άλλους στην Κβαντική Επικοινωνιοδυναμική και μετά παίρνουμε το γερανοφόρο, ανεβαίνουμε στο Διάστημα, τα κανονίζουμε όλα».
Εδώ πιστέψαμε τον Τσίπρα και τα χάσαμε όλα –τι μένει να χάσω αν πιστέψω τον Οδηγό;

8 Τούρκοι, 13 φεγγάρια

Υπάρχει και το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, ημερολόγιό μου· τα δικαστήρια απέρριψαν το ερντογανικό αίτημα να εκδοθούν, αλλά τώρα η κυβέρνηση προσβάλλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, που επιπλέον έδωσε πολιτικό άσυλο σε έναν από αυτούς, που εκδικάστηκε η σχετική αίτησή του.
Θέλει, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δικαστική απόφαση –σαν να μην είναι το θέμα του «πολιτικού ασύλου» κατ’ εξοχήν πολιτικό και όχι νομικό. Λες και θα πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν καταλαβαίνει Μωάμεθ περί ανεξαρτησίας Δικαιοσύνης, αλλά μόνο σχέσεις εξουσίας και βίας, ότι αφού η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη πήρε τέτοια απόφαση, δεν θα αρχίσει να στέλνει 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες την ημέρα στα νησιά. Να λούζονται τις νύχτες στο φεγγαρόφωτο του αιώνιου περιγείου, να αγαλλιάζει η ψυχή της αντιπροέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου –που δεν την αφήνουν να κοιμηθεί τα τρόπαια της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και κάνει ό,τι μπορεί για να τη φθάσει όποτε προεδρεύει στη Βουλή.
Εντάξει, το ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα χάριν της Realpolitik της παραμονής στην εξουσία –αλλά ο τούρκος πρόεδρος είναι ακόμη ρεαλπολιτικότερος και δεν χρειάζεται προσχήματα ή δικαιολογίες: αν κρίνει ότι τον συμφέρει, θα ανοίξει τη στρόφιγγα ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αν πριν την έχει εξευτελίσει πλήρως.
l Αφού είχαμε πανσέληνο πρωτοχρονιάτικα, θα έχουμε 13 φεγγάρια φέτος –και θυμήθηκα την ταινία του Φασμπίντερ. Σε εξειδικευμένο site διαβάζω για την υπόθεσή της, που αναφέρεται σε κάποιον transgender: «Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν η αλλαγή ονόματος είναι μία μόνο απ’ τις πολλές και τραγικές αλλαγές που βιώνει… Σε ένα σώμα που ποτέ δεν αγάπησε αληθινά, η κυβέρνηση λιθοβολεί αλύπητα τον εαυτό της, επιδιώκοντας υποσυνείδητα να αυτοτιμωρείται με λάθος επιλογές. Μόνη και διαλυμένη, πλησιάζει στο τέλος, αντιμέτωπη με όλα όσα δεν την άφησαν ποτέ να γίνει ευτυχισμένη».
Τι είμαι άξιος να προσθέσω εγώ στον Φασμπίντερ, ημερολόγιό μου;

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Εάν φιλοξενούσες σκίτσα, θα παρίστανα την Κυβέρνηση με υψωμένο σε αγωνιστική γροθιά το αριστερό και υπογράφουσα μετά ζήλου μνημονιακά πολυνομοσχέδια με το δεξί· και με ζουρλομανδύα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΛΑΒΙΣΤΑΝ
nnn
Και περιμένοντας τον Αύγουστο που είναι παχιές οι ελπίδες, ευχόμαστε αίσιον και ευτυχές.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΕΙ ΕΥΧΕΤΗΣ
nnn
Πρώτα μας υποσχέθηκαν κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η σχετική kolotouba Τσίπρα έγινε με πέσιμο στα μαλακά, πάνω στο στρώμα της Ενωσης. Τώρα μας υπόσχονται «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Αυτή τη φορά η kolotouba θα είναι επάνω στη δοκό και το πέσιμο στα βάτα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Δεν μας αφήνει να πλήξουμε ο γραφικός κ. Μάρδας… Από το Νταβός της Μεσογείου στους πρόσφυγες επενδυτές και τώρα στα Σκόπια. Δακία, λέει. Βλακεία, λέω εγώ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Είθε το νέο έτος οι πολιτικοί να πάψουν να μηρυκάζουν εμπαθείς διαιρέσεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις, αδιέξοδους εγωισμούς.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Ομως και την Κωνσταντινούπολη Ιστανμπουλ τη λένε διεθνώς, αλλά μην τους το πείτε, και ιδίως στον καημένο τον Καμμένο.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
…o Μουζάλας, προσωποποίηση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου μέχρι τώρα, υπογράφοντας την αίτηση αναίρεσης της απόφασης για το άσυλο στον τούρκο αξιωματικό, προστίθεται στη λίστα εκείνη των προσώπων της ελληνικής Ιστορίας (Δηλιγιάννης, Γούναρης, Κονδύλης, Μαρκεζίνης) που από ακραιφνείς υποστηρικτές και κήρυκες μιας ιδεολογίας αρχικά, υπηρέτησαν τελικά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέσβευαν.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΜΝΗΜΩΝ
nnn
Με διακριτικό τρόπο φρόντισε να αποχαιρετήσει τους Ελληνες ο Πρωθυπουργός: «το 2018 θα είναι εξαιρετική χρονιά για τη χώρα μας»…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ