Τα άκουσε για τα καλά για τα αποτελέσματα της έως τώρα πολιτικής της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους περιφερειάρχες, τους οποίους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για να τους ζητήσει, τώρα που έκλεισε η συμφωνία για την αξιολόγηση, να ετοιμάσουν αναπτυξιακά προγράμματα. Δεκατρία παραγωγικά ή αναπτυξιακά προγράμματα τους ζήτησε, τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 (dead line). Εάν εξαιρέσει κανείς δύο περιφερειάρχες που δεν γκρίνιαξαν (αλλά έδωσαν εύσημα στον κ. Τσίπρα), οι υπόλοιποι (περιλαμβανομένης και της Ρένας Δούρου) όλο και κάποιο παράπονο είχαν, όλο και κάποια διαμαρτυρία είχαν να μεταφέρουν…
Το ξεχασμένο Βόρειο Αιγαίο

Η Χριστιάνα Καλογήρου για παράδειγμα, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τους τέσσερις παρόντες υπουργούς ότι έως τώρα σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο έχουν κατατεθεί μόνο πέντε επενδυτικές προτάσεις, ότι η κατάσταση στην περιφέρειά της είναι τραγική, ο κόσμος, είπε, φεύγει, μεταναστεύει αλλού, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων. Με ποιον τρόπο, ρώτησε, θα επιτευχθεί η ανάπτυξη σε τέτοιες συνθήκες;


«Ενταση του ανθρώπινου κεφαλαίου»

Ηταν η στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε συχνή χρήση των φράσεων «παραγωγική ανασυγκρότηση», «ανάπτυξη», «ένταση του ανθρώπινου κεφαλαίου», για να τον διακόψουν τόσο η κυρία Καλογήρου όσο και ο Κ. Μπακογιάννης λέγοντάς του ότι οι φράσεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες, έχει βαρεθεί να τις ακούει ο κόσμος, τον έχουν ταλαιπωρήσει και δεν λύνουν το πιο σημαντικό ζήτημα που αναχαιτίζει την ανάπτυξη, αυτό της γραφειοκρατίας…


Ποια ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα;
Ορισμένοι από τους περιφερειάρχες πρόσεξαν ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη Ρένα Δούρου δεν ήταν τόσο θερμή όσο τις προηγούμενες φορές. Η κυρία Δούρου εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων του Μαξίμου όπως εισήλθαν και οι περιφερειάρχες, περιορίστηκε σε μια χειραψία και έναν τυπικό ασπασμό (φωτογραφία), ενώ στο τέλος, στη λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία, έμεινε πίσω (με τους… ψηλούς) ωσάν να μην ήθελε να φανεί. Μάλιστα σε κάποια στιγμή όταν έγινε λόγος για τα γήπεδα (του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ) και κάτι είπε, ο Πρωθυπουργός τη διέκοψε λέγοντάς της: «Μα όταν υπάρχουν τέτοια θέματα εσύ αρκείσαι να πετάς την μπάλα στην εξέδρα» αφήνοντάς την άφωνη («speechless», όπως παρατήρησε ένας αγγλομαθής περιφερειάρχης).
Εβγαλαν τον Σκουρλέτη στη σέντρα

Αυτός όμως που άκουσε τα εξ αμάξης (μάλλον για να τα ακούει ταυτόχρονα και ο Πρωθυπουργός) δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Δεν υπήρχε ούτε ένας περιφερειάρχης που να μην είχε παραπονεθεί και για τον «Καλλικράτη» και για τις αυξήσεις ρεύματος στην περιφέρειά του, αλλά και για την απλή αναλογική που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά για να μη χαλάσει το «παραγωγικό κλίμα της σύσκεψης», επενέβη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι τα ζητήματα αυτά θα εξεταστούν σε άλλη σύσκεψη των περιφερειαρχών. Δεν έχασαν λοιπόν την ευκαιρία οι περιφερειάρχες και ζήτησαν οι συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και πρότειναν να γίνονται μία φορά τον μήνα. Μόλις όμως άκουσε ο κ. Τσίπρας το «μία φορά τον μήνα» είπε ότι «θα το δούμε», υποσχόμενος πάντως ότι θα γίνονται οι συσκέψεις που συχνά.


Οταν ο κοντός παίζει ψηλά

Τρεις ώρες και 20 λεπτά (χρονομετρημένες από τους περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου) διήρκεσε η σύναξη των περιφερειαρχών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Τσίπρας δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του, δεν έκανε κανένα διάλειμμα, δεν τον διέκοψε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα. Τους κέρασε καφέδες (πλην του κ. Μπακογιάννη, που αρνήθηκε να πάρει οτιδήποτε) και κουλουράκια. Και όταν στο τέλος ζήτησαν να βγάλουν την οικογενειακή φωτογραφία (περίπου όπως συμβαίνει στις Συνόδους Κορυφής) ετέθη θέμα ύψους. Οι πιο ψηλοί εάν στέκονταν μπροστά θα έκοβαν τη θέα στους κοντούς. Τη λύση έδωσε ο Κώστας Αγοραστός που στάθηκε δίπλα στον κ. Τσίπρα εκστομίζοντας την επική ατάκα: «Δεν έχει σημασία πρόεδρε το ύψος, δεν έχει σημασία εάν είσαι κοντός, φτάνει να παίζεις ψηλά».


Οι γαλάζιοι υποδέχονται τον… Καμμένο

Δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που λένε «να προσέχουμε τον Πάνο Καμμένο». Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή, όπως λένε, όταν διεξαχθούν οι εκλογές και η ΝΔ δεν καταφέρει την αυτοδυναμία και οι ΑΝΕΛ μπορέσουν να εισέλθουν στη Βουλή, θεωρούν πολύ πιθανόν να συνεργαστούν μαζί του. Σας περιγράφω μια σκηνή με τον Πάνο Καμμένο και τους γαλάζιους βουλευτές. Εισέρχεται ο υπουργός Αμυνας στο Εντευκτήριο της Βουλής και περνά μπροστά από ένα πηγαδάκι γαλάζιων βουλευτών. Αμέσως σηκώνονται όλοι όρθιοι να τον χαιρετήσουν. Τον προσφώνησαν «κύριε πρόεδρε» και αυτός τους άνοιξε τα χαρτιά του (και την καρδιά του). Τους είπε ότι αναβαθμίζει την Κάρπαθο, ότι θέλει να τη μετατρέψει σε μια αμερικανική βάση, ότι αναβαθμίζει επίσης τις εκδηλώσεις για τον χαμένο σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, τους διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν και από τους 153 βουλευτές και ότι θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 18 Μαΐου, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Οταν η Νάντια συνάντησε τον Πάνο

Οταν ο Πάνος Καμμένος συνάντησε την Καλαματιανή (πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ) Νάντια Γιαννακοπούλου (στο Εντευκτήριο Βουλευτών) συνέβη το εξής. Πρώτα απ’ όλα ο υπουργός Αμυνας τη χαιρέτησε θερμότατα και με ασπασμό. Εν συνεχεία της είπε πόσο τη συμπαθεί. Και η Νάντια ανταπέδωσε: Του είπε πόσο τον εκτιμά και του εκμυστηρεύτηκε ποια συμβουλή της έδωσε ο πατέρας της Γιάννης Γιαννακόπουλος (πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Μεσσηνίας): «Ο,τι και να κάνεις στη Βουλή, θέλω να προσέχεις τον Καμμένο. Τον νου σου και τα μάτια σου στον Καμμένο».

Ο φόρος στο κρασί

Είναι απίστευτο αυτό που συνέβαινε την Τετάρτη το μεσημέρι στη Βουλή. Συριζαίοι βουλευτές προσέγγιζαν γαλάζιους βουλευτές και τους παρότρυναν να ψηφίσουν τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το ισχυρό τους επιχείρημα είναι ότι ανάμεσα στα αντίμετρα θα είναι και η κατάργηση του φόρου στο κρασί και οι Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Σαν Διόσκουροι

Στο λόμπι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» κάθονταν και συζητούσαν χαμηλοφώνως την Τετάρτη το μεσημέρι ο Πάνος Καμμένος και ο Ιβάν Σαββίδης. Δηλαδή λίγα μόλις 24ωρα μετά τη στήριξη του Πρωθυπουργού προς τον ελληνορώσο ολιγάρχη για το θέμα της τροπολογίας για το λαθρεμπόριο και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Ιβάν υπέρ του κ. Τσίπρα και εναντίον των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά. Τι έλεγαν δεν ήμουν σε θέση να ακούσω, απλώς περιορίζομαι στο γεγονός ότι οι κ.κ. Καμμένος και Ιβάν Σαββίδης είναι στενοί φίλοι και συχνά συναντώνται ή επικοινωνούν.

HeliosPlus