Λυπάμαι, αλλά η ΝΔ δεν χρειάζεται κανέναν «αντι-Τσίπρα». Χρειάζεται τον ίδιο τον Τσίπρα.
Παραδοσιακά, ο πραγματικός χορηγός της αντιπολίτευσης είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Αν ο Πρωθυπουργός τα πηγαίνει καλά, τότε η αντιπολίτευση θα μείνει αντιπολίτευση ακόμη κι αν έχει αρχηγό τον Πάπα ή τον μάπα. Παράδειγμα, οι εκλογές του 2000.
Αν ο Πρωθυπουργός τα κάνει ρόιδο, τότε η αντιπολίτευση θα γίνει κυβέρνηση ακόμη κι αν έχει αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου. Παράδειγμα, οι εκλογές του 2009.
Αντιλαμβάνομαι προφανώς ότι κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός της αντιπολίτευσης δεν είναι εύκολο να παραδεχτεί αυτή την ωμή αλήθεια. Αρέσκονται να πιστεύουν ότι η τράπουλα είναι στο χέρι τους. Δεν είναι.
Στο παραδοσιακό αξίωμα «η εξουσία φθείρει», ένας μεγάλος τεχνικός της εξουσίας, ο Τζούλιο Αντρεότι, είχε ευφυώς διευκρινίσει ότι «η εξουσία φθείρει εκείνους που δεν την έχουν».
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η εκλογή αρχηγού στην ΝΔ είναι μια αδιάφορη διαδικασία. Προς Θεού! Ο κάθε υποψήφιος έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία προφανώς θα επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων.
Αλλά δεν θα την καθορίσουν.
Η πορεία των πραγμάτων θα καθοριστεί από δύο πράγματα.

Πρώτον, από τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης.
Μια επάρκεια η οποία (σε αντίθεση με τη φλυαρία της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα) θα αξιολογηθεί πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μετρήσιμα μεγέθη.

Δεύτερον
, από την πολιτική ικανότητα της κυβέρνησης να αφομοιώσει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πολιτικής που υποχρεωτικά θα εφαρμόσει.
Η αντιπολίτευση το μόνο που έχει να κάνει είναι να υπονομεύσει το πρώτο χωρίς ακρότητες και απλώς να μη διευκολύνει το δεύτερο –να μην ξανακάνει, δηλαδή, τις ίδιες καλοκαιρινές ανοησίες…
Αν μάλιστα καταφέρει στη διαδρομή να εκπροσωπήσει σθεναρά και σταθερά εκείνους που θα πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, ακόμη καλύτερα για την ίδια.
Κοινώς, όποιος και αν βγει πρόεδρος της ΝΔ, το μόνο που έχει να κάνει είναι να γίνει πραγματικός αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει ο Τσίπρας!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ