Ο Αλέξης Τσίπρας νίκησε θριαμβευτικά στις εκλογές, αλλά εγκατέλειψε «την αριστερή ορθοδοξία ακόμη και στην ίδια την ιδιωτική του ζωή. Έτσι πέρασε διακοπές το καλοκαίρι στη βίλα ενός εφοπλιστή και αργότερα έστειλε το εφτάχρονο παιδί του σε ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας» ( Mr Tsipras’s turn away from leftist orthodoxy has manifested itself in his private life as well).

Αυτά γράφει το φημισμένο αγγλικό περιοδικό Economist ( 25/9/2015) και πολλοί πιστεύουν – αφελώς κατά τη γνώμη μου- ότι η ενασχόληση με αυτά τα «αξιακά ζητήματα» είναι εντελώς περιττή και ίσως σκόπιμα παραπλανητική.

Όμως οι ανατροπές , οι αλλαγές και οι «επαναστάσεις» ξεκινούν πρώτα από τον ίδιο τον εαυτό μας , όπως έλεγε και ο δυσφημισμένος στην Ελλάδα διανοητής Σλαβόι Ζίζεκ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στην προσωπική του ζωή τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που διακηρύσσει! Δηλαδή συνηγορεί υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά στέλνει το παιδί του σε ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Επίσης μιλάει «για τη λιτή ζωή» που πρέπει να διάγουμε όλοι , αλλά ο ίδιος προτιμά – από υπαρξιακή άποψη- να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές κοντά στην ελιτ του πλούτου.

Αυτά , μάλιστα , είναι τα παθογενή συμπτώματα τα οποία εμφάνιζε η αχαλίνωτη κυβερνητική ελιτ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μετά από πολλά χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επί χρόνια μας «βομβάρδιζε» και με άλλες «εικονικότητες» , όπως με αυξήσεις μισθών και συντάξεων ή με μια μαγική και μεταφυσική αλλαγή της άσχημης οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια από τα σκληρά και παντελώς ανεπιτυχή προγράμματα λιτότητας.

Το συμπέρασμα; Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πείσει , μόνο αν ο ίδιος διαπαιδαγωγήσει την κοινωνία με το «αξιακό παράδειγμα» της ίδιας της ζωής του. Διαφορετικά η «αποχή» από τις εκλογές και η «κρίση αντιπροσώπευσης» -ως μεγέθη- θα διευρύνονται συνεχώς και θα δηλητηριάζουν το δημόσιο γίγνεσθαι!

Και ίσως στο μέλλον να δούμε και άλλες ψήφους νέων παιδιών να στρέφονται προς παρόμοια κόμματα, όπως αυτό του κ. Λεβέντη, ως ψήφος «τιμωρίας» και απαξίωσης για τη απαράδεκτη λειτουργία του πολιτικού συστήματος!

O κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr