Το εμπόριο φόβου και υποσχέσεων, είναι δυστυχώς η πιο συνηθισμένη προεκλογική πρακτική για υποψηφίους και κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. Μόνο που μερικές φορές ξεπερνά τα όρια της λογικής αλλά και του πολιτικού πολιτισμού που επιτρέπει μια πολιτική αντιπαράθεση.

Έχουμε ακούσει και παρακολουθήσει διάφορες απίστευτες κορώνες σε αυτή τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία, από διάφορους υποψηφίους που προσπαθούν να ντοπάρουν το εκλογικό τους ακροατήριο. Αλλά η προχθεσινή παρέμβαση του κ.Βορίδη ξεπέρασε κατά πολύ το όριο της ευπρέπειας και της θεμιτής ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης.

Η απειλή ότι «δεν θα επιτρέψουμε να παραδώσουμε την εξουσία στην αριστερά, ότι κι αν χρειαστεί να κάνουμε», αποτελεί μια βάναυση προσβολή στις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Γιατί μπορεί κάποιος να καταλογίσει πολλές ευθύνες στο μεταπολιτευτικό σύστημα εξουσίας, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει, ότι υπήρξε η πιο ομαλή περίοδος για τη δημοκρατία, που διασφάλισε με απόλυτο τρόπο την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον γνωστό από το παρελθόν για τις ακραίες θέσεις του, υποψήφιο βουλευτή, ότι οι απειλές και οι αναφορές σε ένα διχαστικό παρελθόν δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και δεν ανταποκρίνονται στο πρότυπο μιας ευρωπαϊκής χώρας, στο οποίο επενδύει η παράταξη του.
Είναι ώρα επιτέλους στις ελάχιστες μέρες που έμειναν ως τις εκλογές, να επικρατήσει, όσο είναι δυνατόν, η αίσθηση του μέτρου και της λογικής στην πολιτική αντιπαράθεση. Να σκεφτούν οι κάθε λογής μονομάχοι την επόμενη μέρα και το μέλλον της χώρας, αφήνοντας στην άκρη το εμπόριο κινδυνολογίας και πατριωτισμού, που αρκετές φορές έχουμε πληρώσει πανάκριβα

ΤΟ ΒΗΜΑ