Η ατέρμονη αναζήτηση για το «μέλλον της Κεντροαριστεράς» κινδυνεύει να βρεθεί τόσο πολύ εκτός κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας όσο και η παλαιά θεολογική συζήτηση για το φύλο των αγγέλων. Την ώρα που δεκάδες επώνυμες φωνές του πολιτικού κατεστημένου αναλώνονται σε ατελείωτες αναζητήσεις, η κοινωνία φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η μάχη για την Κεντροαριστερά κερδίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δείχνει ξεκάθαρα ποιος κληρονομεί το ΠαΣοΚ. Είναι και οι μυστικές μετρήσεις οι οποίες διενεργούνται στο «νέο περιβάλλον» που διαμόρφωσε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος συζητεί με σοβαρούς δημοσκόπους γίνεται κοινωνός αποκαλυπτικών αριθμών. Στο ερώτημα «ποιος εκφράζει την Κεντροαριστερά» ο κ. Τσίπρας υπερτερεί με πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του κ. Στ. Θεοδωράκη και του κ. Ευ. Βενιζέλου.
Η επίδοση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη. Σαφώς εκφράζει την Κεντροαριστερά των πολιτών η θέληση και η πρόταση για μια νέα πολιτική διεκδίκησης αυτονόητων δικαιωμάτων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και ασφαλώς δεν μπορεί παρά να υποστηρίζεται από τους προοδευτικούς πολίτες η αναδιάταξη των παγιωμένων σχέσεων οικονομικής και πολιτικής ισχύος ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κάθε λογής αποκλεισμών. Μια ολόκληρη κοινωνία –και ιδίως η νεολαία –είναι πεπεισμένη ότι παίζεται εις βάρος της ένα παιχνίδι εξασφάλισης των προνομίων των ολίγων και απαιτεί αλλαγές ιδεών, ήθους, πολιτικής και προσώπων.
Η Κεντροαριστερά των πολιτών εκτιμά επίσης την έντονη ευρωπαϊκή παρουσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να υποβαθμίζουμε το 4% της «Λίστας Τσίπρα» στην Ιταλία και την ίδια ώρα να ασχολούμαστε ασταμάτητα με το 1% που πήρε η ΔΗΜΑΡ στην Ελλάδα… Δεν γνωρίζουμε βεβαίως αν ο κ. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της κεντροαριστερής πλειοψηφίας. Το σίγουρο είναι όμως ότι η Κεντροαριστερά των πολιτών (σε αντίθεση με την Κεντροαριστερά των κολλητών…) έχει βρει τον πολιτικό που την εκφράζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ