Οι αποκαλύψεις για το χορό των παράνομων δανειοδοτήσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αδιαφανείς και ανεξέλεγκτες πρακτικές με τις οποίες κομματικοί εκλεκτοί που διορίζονταν σε διοικήσεις, απόλυτα ελεγχομένων από την κυβέρνηση, τραπεζών και ΔΕΚΟ διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα.

Διοικήσεις που συνήθως το βασικό τους προσόν ήταν η εξάρτηση από κομματικές ηγεσίες υπουργούς και λοιπούς παρατρεχάμενους της εξουσίας, είχαν μετατρέψει τους οργανισμούς που διοικούσαν σε φυτώρια διαφθοράς, σε κέντρα πλουτισμού διαφόρων επιτήδειων.

Αντί για το δημόσιο συμφέρον, αντί να προστατεύουν το συμφέρον των επιχειρήσεων στις οποίες είχαν διοριστεί, επιδίδονταν σε ένα όργιο χαριστικών δανειοδοτήσεων, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επαρκείς ελέγχους φερεγγυότητας σε πρόσωπα της προσωπικής ή κομματικής παρέας τους.Φρόντιζαν πίσω από μια ατέλειωτη αλυσίδα όφσορ εταιρειών να καλύπτουν τα ίχνη επιχειρηματιών, πραγματικών ή μη, αλλά και προσωπικών τους «επενδύσεων», θεωρώντας ότι έτσι δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν ποτέ.

Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος που αποκαλύπτεται από το πόρισμα των εισαγγελέων για το Τ.Τ είναι ένα μικρό δείγμα του τι συνέβαινε στην εποχή των παχέων αγελάδων. Είναι επίσης μια τρανταχτή απόδειξη για το που οφείλεται η χρόνια κακοδαιμονία της χώρας. Οι εκλεκτοί των κομματικών ηγεσιών,που κατά κύματα καταλάμβαναν τις επίζηλες θέσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, θεωρούσαν τις επιχειρήσεις προσωπικά ή κομματικά φέουδα.

Κέντρα για το βόλεμα κάθε λογής ημετέρων, κέντρα διαφθοράς και εύκολου πλουτισμού. Ανεύθυνες διοικήσεις, αλλοτριωμένα και υποταγμένα στελέχη και υπάλληλοι, που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν τις διαδρομές των χρημάτων, καταθετών και φορολογουμένων, να καταλήγουν στις τσέπες διάφορων αρπακτικών , φίλων της εκάστοτε εξουσίας ή και τις δικές τους.

Η μοναδική ίσως ευχάριστη παρενέργεια της κρίσης, είναι ότι επιτέλους έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται όλος αυτός ο συρφετός που λεηλάτησε δημόσιο πλούτο, που έκανε τεράστιες περιουσίες σε βάρος των ελλήνων πολιτών. Ότι κάποιοι που συνεργάστηκαν μαζί τους, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα στόμα τους, διευκολύνοντας το έργο της δικαιοσύνης.Ότι κάποιοι πληρώνουν, έστω και καθυστερημένα με στέρηση της ελευθερίας τους, τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.
Οι εξελίξεις όμως στο Τ.Τ, είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και τις κομματικές ηγεσίες, να σταματήσουν να επενδύουν στην άλωση του κράτους από την κομματική νομενκλατούρα και τους φίλους τους. Είναι καιρός αποτυχημένοι βουλευτές και κομματικοί κομισάριοι να σταματήσουν να παίρνουν ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους προς το κόμμα, τον αρχηγό ή τους υπουργούς τη διοίκηση δημόσιων οργανισμών και φορέων. Αρκετά πληρώσαμε και πληρώνουμε τη λεηλασία της χώρας για να ανεχθούμε να συνεχίζονται τέτοιες πρακτικές.

ΤΟ ΒΗΜΑ