Υπάρχει το φολκλόρ στις συλλήψεις των χρυσαυγιτών: φωτογραφίες του Χίτλερ, κράνη με τις σβάστικες, σημαίες της χούντας. Μαζί και η ποινική πλευρά, που σχετίζεται με προστασία τη νύχτα, με διακίνηση γυναικών. Μαζί και η νοητική τρικυμία, όπου οι μαίανδροι σε τατουάζ συναντούν τα άναρθρα ελληνικά. Μαζί και το ψυχιατρικό πρόβλημα, του μίσους και της βίας. Αυτά αφορούν πολίτες και πολιτευτές που διώκονται. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται η διάβρωση του ελληνικού κράτους. Το να μη λειτουργεί δίκαια η Αστυνομία ή να κουνιούνται ορισμένοι στον στρατό αποτελεί θεσμικό πρόβλημα που ζητεί επίλυση ταυτόχρονα με τη δίωξη συγκεκριμένων προσώπων.
Πολύ πριν από τη δολοφονία στο Κερατσίνι καταγράφονταν ενδεικτικές συμπεριφορές. Τα ακροδεξιά στοιχεία, ενδεδυμένα με τη φανέλα του κόμματος, σε δημόσιους χώρους αναμειγνύονταν με αστυνομικούς. Αυτά τα έχουμε δει σε βίντεο πολύ προτού μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, υπήρχε πλήθος καταγγελιών για την άρνηση αστυνομικών οργάνων να ερευνήσουν επιθέσεις που έγιναν οργανωμένα από μέλη του κόμματος, κυρίως σε αλλοδαπούς. Επιπλέον, έφευγαν πληροφορίες από τις υπηρεσίες, από όλα τα κλιμάκια: αστυνομικοί φίλα προσκείμενοι στη Χρυσή Αυγή ενημέρωναν για τα πάντα, από το μικρό συμβάν στο τμήμα της γειτονιάς ως τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής.
Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν στις εθνικές εκλογές. Οι μισοί αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή και τούτο προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων εκεί όπου τοποθετήθηκαν κάλπες με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αν συνδυαστούν οι στατιστικές με τις καταγγελίες πολιτών και τις εκκαθαρίσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες μέσα στο Σώμα, ανακύπτει η ανάγκη για γενναία αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία κάλυπτε μια εγκληματική οργάνωση και τούτο δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Υπάρχουν πρόσωπα, γνωστά σε συναδέλφους και προϊσταμένους, που ολιγώρησαν, που συνέδραμαν, που συγκάλυψαν. Εχουν μερίδιο ευθύνης και θα περιμέναμε μερίδιο τιμωρίας.
Ανάλογο ακροδεξιό κλίμα αναπτύχθηκε στον στρατό, αν και δεν σημειώνεται η εξάπλωση του φαινομένου τόσο εντυπωσιακά και οργανωμένα. Απλώς ο στρατός έχει επιβαρημένη ιστορία και βαρύ οπλισμό. Δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν τη σταδιοδρομία τους όσοι αμφισβητούν τη Δημοκρατία. Και η Δημοκρατία δεν αμφισβητείται για πλάκα, άντε αρχίζουμε τους ύμνους στη χούντα για να περάσει η ώρα. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πού βρίσκονται σήμερα οι Ευέλπιδες που έπαιξαν με το ζήτημα πριν από δύο χρόνια. Σε τελετή της σχολής τους επαίνεσαν το καθεστώς της επταετίας, αλλά έπεσαν στα μαλακά –ειπώθηκε ότι κατά τα άλλα είναι καλά παιδιά, καλοί σπουδαστές, άξιοι να γίνουν αξιωματικοί.
Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Κυνηγά τα εγκλήματα της Ακροδεξιάς με όσα εργαλεία παρέχουν το σύνταγμα και η νομοθεσία. Οι υπηρεσίες του Δημοσίου μπορούν να πάρουν ταυτόχρονα πρωτοβουλίες για εκκαθάριση. Δεν είναι ιδεολογική μια τέτοια δίωξη ούτε λειτουργεί εκφοβιστικά για εκείνους που επιθυμούν να εκφράζονται πολιτικά. Φυσικά, ο αστυνομικός μπορεί να έχει άποψη, φυσικά ο στρατιωτικός μπορεί να πολιτικολογεί, όμως δεν μπορούν να αλλάζουν τους όρους με τους οποίους ασκούν τα καθήκοντά τους. Πληρώνονται για συγκεκριμένο έργο και όχι για να προωθούν τις απόψεις τους.
Για τον έλεγχο των ενστόλων χρειάζεται άμεσο σχέδιο και αποφασιστικότητα. Γνωρίζουν όλοι πόσο αστείες είναι οι πειθαρχικές διώξεις των δημοσίων υπαλλήλων, πόσο καθυστερούν τα πορίσματα, πόσο τρυφερές είναι οι ποινές. Αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες. Διευκόλυνση των μαρτυριών και διάδοση της άποψης ότι η κάθαρση δεν είναι ρουφιανιλίκι. Νέος κανονισμός για τις πειθαρχικές διώξεις, ομάδες ελέγχου και κρίσης και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων. Κακά τα ψέματα: δεν αρκεί να φυλακιστούν οι βουλευτές και τα στελέχη. Η κάθαρση αφορά και τις ίδιες τις δομές του κράτους.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ