από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Επιχειρηματικότητα στους νέους

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι επιχειρήσεις σε μία χώρα αποτελούν τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη μιας οικονομίας και συγχρόνως της ευημερίας των πολιτών που απαρτίζουν την χώρα .Αυτό συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, δαπανούν το 1/3 του χρόνου τους στις παραγωγικές επιχειρήσεις η στην παροχή υπηρεσιών.

Τα τελευταία χρόνια όμως το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων έχει βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση και τον πολύ υψηλό δανεισμό με αποτέλεσμα πάρα πολλές από αυτές, να έχουν βάλει λουκέτο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά όλο και περισσότερους επιβαρύνσεις (π.χ. φόρους,) βλέποντας την ίδια στιγμή τον τζίρο τους να υφίσταται απανωτές μειώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει απαρέγκλιτα να ανακτήσουν ένα μέρος των εσόδων τους που είχαν χάσει τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο αλλά όχι και ανέφικτο. Αλλά εκτός αυτών θα πρέπει όλο και περισσότεροι και από μικρότερη ηλικία νέοι άνθρωποι να ταυτιστούν με την επιχειρηματικότητα. Παρακάτω θα ήθελα να παρουσιάσω κάποιες ιδέες για την επιχειρηματικότητα στους νέους :

Μέσα στο σχολείο θα πρέπει να έρχονται επιχειρηματίες και παρέχουν πληρο-φορίες πως δημιουργείται μια επιχείρηση, τις δυσκολίες ενός επιχειρηματίας, τα θετικά και τα αρνητικά κλπ . Αλλά και θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται ,,εκδρομές σε επιχειρήσεις,, ούτος ώστε να μπορούν οι μαθητές να έρχονται σε πραγματική επαφή με επιχειρήσεις, να γνωρίζουν από κοντά τις παραγωγικές διαδικασίες και πολλά αλλά.

Επίσης όλοι σχεδόν οι συνομήλικοι μου περνούν αρκετές ώρες στο διαδίκτυο παίζοντας παιχνίδια online. Δεν μπορεί να γίνει ένα διαδικτυακο παιχνιδι που θα ήταν για μαθητές Λυκείου και θα είχε αντί για πολεμικές συγκρούσεις την επιχειρηματικότητα στους νέους ? Σε μορφή ιντερνετικου παιχνιδιού θα μπορούσαμε πρώτα από όλα να έρθουμε σε επαφή με βασικές έννοιες όπως πως δημιουργείται μια επιχείρηση, ποια βήματα ακλουθούμε για να φτιάξουμε μια επιχείρηση και πολλά άλλα. Επίσης το διαδικτυακό αυτό παιχνίδι θα μπορούσε να ήταν έτσι φτιαγμένο ούτος ώστε νικητής να ήταν αυτός που είχε τα περισσότερα κέρδη, πολλές αγορές και προπάντων πολλές εξαγορές.

Στο μάθημα του Project στο Λύκειο- σε αυτό το μάθημα που διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα - γράφονται σενάρια για παιχνίδια. Αυτά τα σενάρια δεν μπορεί κάποιος να τα μαζέψει και να τα στείλει σε μια εταιρεία με σκοπό να δημιουργηθεί μια μικρή επιχείρηση μαζί για κάποιο σενάριο που άρεσε? Παράλληλα να διεξάγεται και ένας πανελλαδικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου ιντερνετικου παιχνιδιού νεανικής επιχειρηματικότητας.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να διοργανώνονται στα σχολεία Διαγωνισμοί-Ολυμπιάδες ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΑΣ. Γιατί να υπάρχουν μόνο ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και όχι μια ΑΚΑΔΗΜΙΑ για ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και ΝΕΟΥΣ ??

Και για μπορέσουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες εμπειρίες γιατί να μην διαχειρίζεται το κυλικείο του σχολειού από μαθητές σαν να είναι επιχειρηματίες? Μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μια μικρή επιχείρηση μόνο για το κυλικείο του σχολείου μια ομάδα από μαθητές-επιχειρηματίες . Να μάθουμε πως πρέπει να αγοράζουμε , πως πρέπει να πουλάμε , πώς να ελέγχουμε. Καλό θα ήταν να είχαμε στο πλευρό μας κάποιον που θα μας δίνει συμβουλές και να μας καθοδηγεί. Έτσι θα μαθαίναμε και θα διδασκόμασταν παράλληλα πρακτικά την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα το σχολειό μπορεί να αποτελέσει πυλώνας ανάπτυξης και αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων. Η παραπάνω αύξηση του τζίρου θα γίνεται με τους εξής τρόπους. Πρωτίστως θα υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών σχολείων όπου τα ελληνικά σχολεία σε όλη την περιφέρεια της χώρας θα προμηθεύονται μόνο προϊόντα από τις ελληνικές επιχειρήσεις για τα κυλικεία των σχολείων και με αυτόν τον τρόπο ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων θα έχει την δυνατότητα να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 100.000.000 Ευρώ(ο ελάχιστος τζίρος σε ένα δημόσιο σχολείο στο κυλικείο είναι τουλάχιστον 100 Ευρώ την μέρα και τα δημόσια σχολεία ξεπερνούν τα 10.000 σε όλη την επικράτεια) .

Ταυτόχρονα τις μέρες όπου οι μαθητές ενός σχολείου επισκέπτονται κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας για εκδρομή τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι μαθητές θα πρέπει για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδινό να τους προσφέρουν μόνον ελληνικά προϊόντα. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί και στην τουριστική περίοδο όπου τότε τα χρήματα τα οποία μπορούν να δαπανηθούν από τους τουρίστες είναι πολύ περισσότερα και σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη αλλαγή στις επιχειρήσεις απαιτείται γνώση και κεφαλαία. Για να αποκτηθεί αυτή η γνώση θα πρέπει οι νέοι να αρχίσουν να ενδιαφέρονται από νεαρή ηλικία για την επιχειρηματικότητα. Τα κεφάλαια θα πρέπει να τα διαθέτει το τραπεζικό σύστημα.


Ο Βασίλης Καμαργιαννης είναι Μαθητής Β Λυκείου


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΕΒ: Αρκετά με το πελατειακό βόλεμα, επιστροφή στη σκληρή δουλειά  
Συνήγορος του Πολίτη: Εξοφλείστε όσους χρωστάτε  
 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αποψη | 24/03/2014 19:30
  πραγματικά πιστεύω ότι είσαι πολύ ικανός και έχεις ωραίες ιδέες. Συνέχισε αυτό που κάνεις το καταφέρνης με τον καλύτερο τρόπο
  georgekar3909
  απάντηση11
   
   
  Focus | 09/09/2013 12:48
  Χαίρομαι που βλέπω ένα μαθητή Β Λυκείου να έχει τέτοιους προβληματισμούς, ανεξάρτητα των πολιτικών σχολίων που διάβασα. Παρ' αυτά νομίζω ότι ευθύνη δική μας είναι η καθοδήγηση και δε βρίσκω την επιχειρηματικότητα σε αυτό το στάδιο βασικό πρόβλημα. Αυτό που βρίσκω πιο σημαντικό είναι μια δομημένη και σφαιρική προσέγγιση στους εξής άξονες. Πρόβλημα - Συνεργασία και Ιδέες/Λύσεις - Υλοποίηση/Σχεδιασμός - Εφαρμογή στη πραγματικότητα. Ή γενικά προς αυτή τη λογική ώστε να θέσουμε και βάσεις σωστής προσέγγισης/καινοτομίας/συνεργειών και παράλληλα να μπορούν τα παιδιά να διακρίνουν τους περιοριστικούς παράγοντες αλλά και τους τρόπους να ανταπεξέρχονται.
  Nikos
  απάντηση51
   
   
  Don't wait run away........... | 05/09/2013 13:14
  αν κατάλαβα καλά λοιπόν ο κύριος Costas από την Atlanta ο οποίος διαβάζει μεν ελληνικά άλλα θεωρεί ότι είναι 'sic' να γράφει αγγλικά, αφού πρώτα κάνει την συνηθισμένη ξεπερασμένη προπαγάνδα των συντηρητικών, προτρέπει τον Βασίλη να ασχοληθεί με κάτι το οποίο αφενός ήδη υπάρχει, αφετέρου δεν γνωρίζει πως να το κάνει και εν τέλει είναι άχρηστο στον κόσμο καθώς από αυτού του είδους τα εργαλεία ωφελείται μόνο αυτός που τα επινοεί. Δηλαδή ο κος Costas από την Atlanta προφανώς έχοντας εμπεδώσει πλήρως την αντίληψη ότι σήμερα, το να πουλάς αέρα είναι το ζητούμενο, μεταλαμπαδευει αυτήν την γνώση στον μπερδεμένο Βασίλη. Βασίλη πρόσεχε το τυρί και την φάκα.
  Κωστας απο Ελλαδα
  απάντηση42
   
   
  Αποψη | 05/09/2013 12:07
  Παντως απο την ζωντανια συμμετοχης στα σχολια δειχνει οτι ειναι ενδιαφεροντα αυτα που γραφει ο φοιτητης
  Αντωνυμος
  απάντηση122
   
   
   
  Γιατί να υπάρχουν μόνο ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ και όχι μια ΑΚΑΔΗΜΙΑ για ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και ΝΕΟΥΣ ?? | 05/09/2013 05:07
  Πρωτο γιατι ειναι πληκτικο. Δευτερο, gιατι στην ηλικια σου πρεπει να ασχολεισαι με το να μορφωθεις πολυπλευρα - να μαθεις μαθηματικα, γλωσσες πολιτισμο, λογοτεχνια επιστημες...και να μην σε απασχολουν τα χρηματα... Δεν ειναι επιστημη η επιχειρηματικοτητα - μια μεθοδος ειναι που την μαθαινεις αν εισαι μορφωμενος ευκολα - Συγκεντρωσου στις σπουδες σου και ασε τις ανοησιες. .
  tina
  απάντηση1012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΝ | 05/09/2013 00:50
  Η δουλειά ηταν καλή θα την έκανε κι ο αφέντης.(βλάχικη παροιμία). 90.000 χιλιάδες επιχειρήσεις θα κλείσουν μέχρι τέλος του έτους.
  Μπλα μπλα μπλα
  απάντηση10
   
   
  Don't wait get it started.... | 04/09/2013 21:41
  It is so refreshing to know that there are still young minds in Greece not polutted with the mindless politics of the pseudo-socialists. Vassilli, you have a great idea and you need to practice exactly what you wrote in your article. Get together with a few of your talented friends and start putting together the concept. Discuss it with your teachers, business people to fine tune it. In the process, you will meet other who can develop the software application. Think big and get ths project started now... Do not wai for others to do it for you. Start your own company....
  Costas-Atlanta, Ga, USA
  απάντηση44
   
   
  Bravo sou Vasili | 04/09/2013 17:43
  Sigharitiria stin efimeritha sas pou thimosievei tis foveres ithees enos pragmatikou Ellina. Eimai etho stin Ameriki, 39 hronia kai eimai episis ethelontis sto programa pou legetai "Junior Achievement". To programa afto thithaskei oikonomia apo piathia tis 1is Thimotikou mehri to Gimnasio. Iparhouin polloi apo mas, tous ellines tis Diasporas, pou tha ithelan na prosferoun tin gnosi tous kai tin empeiria sta axia paithia, pou pragmatika theloun na mathoun kai einai prothima, ipo mia proipothesi. Kratiste makria apo tin mathisi olous tous ergatopateres, kai ta ipoloipa yinontai. BRAVO VASILI. KRATA TIS THERMOPILES TIS ELINIKIS EPIHEIRIMATIKOTITAS. Vasilis Ligas
  Vasilis Ligas
  απάντηση76
   
   
  μα τι λέει ο νεαρός;! | 04/09/2013 15:21
  και γιατί το δημοσιεύετε σήμερα που η Ρεπούση ζητάει κατάργηση των θρησκευτικών; Που οδηγείτε την πατρίδα μας; Αντί να διδάσκουμε στα παιδιά μας θρησκευτικά κι εκκλησιασμό ζητάτε μαθήματα επιχειρηματικότητας κι εργαστήρια;! Να γίνουμε χώρα αθέων του μαμωνά με θεό το χρήμα;! Δεν αρκούν ήδη τόσες ώρες διαβολικών μαθηματικών γεωμετρίας φυσικής χημείας κι άλλων τινών δεινών τώρα θέλετε κι επιχειρήσεις; Ουαί υμήν... ακόμα κι ο παναγιώταρος μετανόησε μετανοήστε πριν να είναι αργά!
  χρυση αυγή να ξεβρωμίσει ο τόπος
  απάντηση135
   
   
  ellinikes bourdes | 04/09/2013 13:12
  i douleia stin ellada exei dropi. i epixeirimatikotis didaskete me tin praksi monon. oloi oi nearoi otan teleionei to sxoliko etos ti kanoun? o tourismos stin ellada apasxolei to megalitero pososto twn metanastwn apo geitonikes xwres. ean prospathousan na kanoun mia douleia gia to kalokairi mono kai as plirwnei liga.to kerdos einai poli megalitero dioti apoktoun mia ebiria ergatikotitos pou tha tous odigisi se ena kalitero melon.oti douleia kai an einai. oloi oi megaloi ekatomiriouxoi eksoterikou etsi arxisan.apo mikri ilikia douleia,douleia,douleia. kai me tin ebiria pou apoktoun proodevoun. i douleia den exei dropi.
  kolokotronis
  απάντηση85
   
   
   
  φρεσκες ιδεες; | 04/09/2013 12:59
  για ολα τα "στελεχη επιχειρήσεων" και ολους τους αλλους που εντυπωσιαστηκαν με την "φρεσκάδα" των ιδεων του Βασίλη επισυνάπτω ενα αποτέλεσμα από ενα γρήγορο googling των λέξεων online game enterprice. http://www.thesmallbusinessgame.co.uk/ και ενα αλλο μάλλον σχετικό www.enterprise-education.org.uk/‎ Ο υποθέτω ότι ο Βασίλης είναι πιο ικανός στο googling και σίγουρα θα βρει αυτό που ψάχνει. Και μια συμβουλή: να εκθέτουμε τις ιδέες μας μετά από έρευνα και τεκμηρίωση.
  pavlos
  απάντηση819
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  BRAVO ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ | 04/09/2013 10:20
  Μια χαρά ta'pes!! Μάθημα με τα βασικά οικονομίας, επιχειρηματικότητας υποχρεωτικό για όλους. Και όχι μονο εκδρομές σε επιχειρήσεις ή επισκέψεις επιχειρηματιών στα σχολεια αλλα και καλοκαιρινές internships σε επιχειρήσεις-στον "real world". Ο Έλληνας έχει το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας; Λίγο σπρώξιμο θέλει. Το σχολειό μπορεί να αποδειχθεί ένα μεγάλο "σχολειό" για να ανθίσει. Aκόμα και μέσα στις γνωστες αντιξοότητες...
  Thanassis
  απάντηση258
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πολύ σωστά τα λες! | 04/09/2013 10:11
  Βασίλη πολύ σωστά τα λες και μπράβο σου! Όσον αφορά τα παιχνίδια, είναι το όνειρο μου να εμπλακούν περισσότερα Ελληνόπουλα στην δραστηριότητα αυτή! Είναι πολύ δημιουργική και μπορεί να είναι και προσοδοφόρα. Μπορώ να σας βοηθήσω, ως σύμβουλος αμισθί, να κάνετε τα παιχνίδια σας πραγματικότητα! Όμως θα χρειαστεί και εσείς να προγραμματίσετε, να δημιουργήσετε τα γραφικά κλπ. Από μόνη τις μια ιδέα δεν αξίζει τίποτα. Η δυνατότητα υλοποίησης είναι που έχει αξία! Και επειδή όταν εγώ μεγάλωνα δεν υπήρχε κανείς σχετικός να μου δείξει κάτι, θα ήθελα εάν μπορώ να βοηθήσω εσάς να κάνετε αυτό που σκέφτεστε! Εάν ενδιαφέρεστε, στείλτε μου ένα μήνυμα από εδώ: http://www.facebook.com/neriad.games
  Yiannis K.
  απάντηση145
   
   
  Επιχειρηματικοητα=παρεξηγημενη ενοια σστην Ελλαδα | 04/09/2013 09:52
  Η επιχειρηματικοτητα στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια ηταν παρεξηγημενη. Συνηθως ταυτιζοταν με την ενοια του απατεωνα. Η αναπτυξη της νεανικης επιχειρηματικοτητας σε συνδυασμο με τον νεανικο ενθουσιασμο, αυθορμιτισμο αλλα και αγνοτητα θα βοηθησει στο να επανελθει ο ορισμος στη θεση του.
  Στρατωνης
  απάντηση278
   
   
  θες να γινεις επιχειρηματιας? | 03/09/2013 18:16
  σε μια χωρα με 35% του πληθυσμου επιχειρηματιες,το υψηλοτερο στον κοσμο(στην ευρωπη ειναι 8-10%),η μπατιροκρατια ζητα και αλλες κρατικες επιδοτησεις στις επιχειρησεις,λες και η σαχαρα δεν εχει αρκετη αμμο.. τα δανεικα και αγυριστα εγγυημενα απο το δημοσιο,ειτε αμεσα στις επιχειρησεις,ειτε εμμεσα,πρωτα στις τραπεζες και μετα στις επιχειρησεις,βουλιαξαν την ελλαδα.. Παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακού δανείου εκδόσεως της τράπεζας «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» συνολικού ποσού 2.557.000.000 ευρώ.Ημερομηνια: 02/07/2013
  με τα λεφτα σου και μονο
  απάντηση179
   
   
   
  Οχι αλλο Brain drain ! | 03/09/2013 15:57
  Η Ελλαδα θα πρεπει να δωσει εμφαση στα δικα της παιδια και μυαλα και να μην αφησει να της τα αρπαξουν . Θα πρεπει να δωθουν κινητρα , ευκαιριες αλλα και εμπρακτη αναγνωριση σε ταλεντα επιχειρηματικα και ερευνητικα
  Asteraki
  απάντηση346
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ζήτω ο νεοφιλελευθερισμος | 03/09/2013 14:22
  καλός τον, τον νεοφώτιστο νεοφιλελευθερο. Άξιος ο μισθός γονιών και δασκάλων. Άξιος ο μισθός και του site που φιλοξενεί τέτοιες ιδέες από έναν μαθητή Β' λυκείου. Αντί να ζητά την ποιότητα στην μόρφωση για να μην αποφοιτήσει διανοητικά αναλφάβητος, αναπαράγει τα στερεότυπα που του έχουν εμφυτεύσει και ανακαλύπτει νέους τρόπους χειραγώγησης των νέων. Είναι κρίμα νέοι άνθρωποι από την ηλικία των 17 ετών να έχουν υποστεί πλύση εγκέφαλου με τέτοια θεαματικά αποτελέσματα. Κρίμα......
  SpillTheBeam
  απάντηση1972
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων | 03/09/2013 14:21
  http://www.sen.org.gr/
  fplin
  απάντηση116
   
   
  Ιδεες αμεσα πρακτικες και εφορμισιμες | 03/09/2013 12:44
  Ειμαι στελεχος πολυεθνικης εταιρειας που αναπτυσει ηλεκτρονικα παιχνιδια και εχουμε το Business Development στη Σοφια , οπου απασχουλουνται και αρκετα ελληνοπουλα. Ομολογω οτι οι προτασεις που παρουζιανται ειναι πολυ ενδιαφερουσες και θα τις προτεινω στο Τμημα Στρατηγικου Σχεδιασμου αναφεροντας μαλιστα οτι προερχονται απο την παρεξηγημενη Ελλαδα. Βασιλη σε ευχαριστω!
  Business Development
  απάντηση3911