Σε δύο ημέρες θα εκπέμψει η νέα δημόσια τηλεόραση, όπως με διαβεβαίωσε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος αυτές τις ημέρες επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις ώστε να εξαφανιστεί το μαύρο από την πρώην ΕΡΤ. Μου είπε και άλλες λεπτομέρειες, ότι για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει τον μηχανισμό να εκπέμψει σήμα και εκτός… ΕΡΤ, ότι δηλαδή δεν είναι ανάγκη να εγκατασταθούν στην ΕΡΤ τεχνικοί ή δημοσιογράφοι για να υπάρξει ένα στοιχειώδες τηλεοπτικό πρόγραμμα. Από πού ακριβώς θα εκπέμψουν το έχουν προς το παρόν (για ευνόητους λόγους, όπως είπαν)… απόρρητο.
nnn
Το πολύ έως το Σάββατο λοιπόν θα φύγει το μαύρο από την πρώην ΕΡΤ, και από τα πρώτα προγράμματα που θα μεταδίδονται θα είναι (αν δεν το μαντέψατε) τα ειδησεογραφικά. Κάτι που ήδη επεξεργάζεται ο κ. Σίμος Κεδίκογλου (φωτογραφία δεξιά) με εντολή του Πρωθυπουργού. Με μία όμως διαφορά. Οπως είπε, στο ειδησεογραφικό αυτό πρόγραμμα, που είναι μεταβατικό του νέου φορέα, γίνεται προσπάθεια ώστε να είναι εμφανής η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία των ειδήσεων: «Ετοιμάσαμε τον μηχανισμό, μπορούμε να εκπέμψουμε σε δύο ημέρες για να μην μπορούν να πουν τίποτα οι άλλοι», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
nnn
Και μια και ο λόγος για την κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν μπορώ να μην αναφέρω τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Κεδίκογλου και στον… κ. Κεδίκογλου. Ο ένας Κεδίκογλου, ο Συμεών, βουλευτής του ΠαΣοΚ, κατηγορεί ευθέως τον άλλον Κεδίκογλου, τον Σίμο, ότι ήταν κομμένος από την ΕΡΤ επειδή είχε το ίδιο επώνυμο. Και οι δύο είναι συγγενείς. Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; «Να ψάξει στα αρχεία της πρώην ΕΡΤ για να δει πόσες φορές έχει εμφανιστεί και όχι μόνον στην εκπομπή της κυρίας Στάη. Μ΄αυτά όμως που λέει, βρίσκει την ευκαιρία να γίνει γνωστός».
Η ξενάγηση της εγγονής

Στους διαδρόμους της Βουλής βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης συνοδευόμενος από την κόρη του Φιόνα και την εγγονή του. Τώρα θα πείτε γιατί η εγγονή Σημίτη πήγε στη Βουλή. Εμαθα ότι ο παππούς της θέλησε να της δείξει τον ναό της Δημοκρατίας και μάλιστα έκανε και μία απόπειρα να την ξεναγήσει στην αίθουσα της Ολομέλειας (την οποία καθημερινώς επισκέπτονται μαθητές και μαθήτριες) αλλά τη βρήκε… κλειδωμένη, προς μεγάλη απογοήτευση της εγγονής.
nnn
Κάποια στιγμή ο κ. Σημίτης συνάντησε (τυχαίως) δημοσιογράφους που δεν έχασαν την ευκαιρία και τον ρώτησαν πώς σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να εισέλθει στην ουσία, ωστόσο εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Κληθείς δε να προβλέψει τι θα γίνει, απάντησε χαμογελώντας: «Ελπίζω αυτοί που τα διαχειρίζονται να έχουν μυαλό…». Του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος και απάντησε με ένα…«σιωπώ» και απομακρύνθηκε.
Από πού θα μπει ο Σόιμπλε

Από την… πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα βάλουν τον κ. Σόιμπλε, όταν αυτός επισκεφθεί την Ελλάδα και συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, με πρόσκληση του κ. Ι. Στουρνάρα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή μόνον η πίσω πόρτα διαθέτει ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία και οδηγεί κατευθείαν στον πρώτο όροφο. Βεβαίως το πρωθυπουργικό γραφείο είναι στο ισόγειο, αλλά αυτό ίσως να είναι μία λεπτομέρεια. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πάντως ειδική ράμπα, η οποία είχε τοποθετηθεί επί υπουργίας κ. Ι. Παπαντωνίου.
nnn
Αλλά η αναμενόμενη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα απασχόλησε και την Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ, η οποία συνεκλήθη για να εξετάσει το θέμα της ΕΡΤ και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθεί στη νέα σύσκεψη αρχηγών την Τετάρτη, αλλά περίσσευσε χρόνος και για τον κ. Σόιμπλε. Το θέμα το έφερε προς συζήτηση η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία διερωτήθηκε ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα και τι καινούργιο θα πει στους Ελληνες. «Αραγε για την ανεργία, δηλαδή θα μας λύσει το πρόβλημα της ανεργίας;» είπε η κυρία Ξηροτύρη.


Συνταγή ανασχηματισμού

Ο κ. Κ. Τασούλας πάντοτε έχει τον δικό του τρόπο και τις δικές του προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος ανασχηματισμός με τρικομματική κυβέρνηση: «Λόγω της δυσπιστίας που έχουν οι κυβερνητικοί εταίροι να δεχτούν τον ανασχηματισμό, προτείνω αυτός να γίνει μέσω… ΑΣΕΠ (και να προτιμηθούν οι πολύτεκνοι ή όσοι προέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές για να έχουν και μόρια). Οσοι υπουργοί υποβάλουν αιτήσεις μέσω ΑΣΕΠ και οι αιτήσεις τους δεν γίνουν αποδεκτές, τότε μπορούν να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι».


Θανατική ποινή

Αλλος ένας νεοδημοκράτης βουλευτής (και πρώην υφυπουργός) ζήτησε την επαναφορά της θανατικής ποινής για ειδεχθή κακουργήματα. Πρόκειται για τον κ. Μάκη Γιακουμάτο, που τον συγκλόνισε η πρόσφατη δολοφονία του αστυνομικού από δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Θέμα πάντως για την επαναφορά της θανατικής ποινής έθεσαν προχθές και οι χρυσαυγίτες βουλευτές, οι οποίοι και επανέρχονται με νέες προτάσεις για την υποχρεωτική στράτευση από τα 18 ανδρών και γυναικών και επιτίθενται εναντίον πολιτικών που είναι αστράτευτοι. Μόνο που δεν τους κατονομάζουν.

HeliosPlus