Με την ελπίδα η εκλογική περιπέτεια στην Κύπρο να λήξει σήμερα με το καλύτερο για το ταλαίπωρο νησί αποτέλεσμα, ας μου επιτραπεί να κάνω μερικές σχετικές υπομνήσεις και παρατηρήσεις:
–Πρώτα-πρώτα θα επισημάνω το θλιβερό γεγονός ότι για όσα δεινά υπέστη και υφίσταται ο λαός της Κύπρου ευθύνεται κυρίως η μητέρα πατρίδα, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η Ελλάδα. Ελληνικές κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι πολιτικοί της δεκαετίας του ’50 ενθάρρυναν τον ένοπλο αγώνα στον οποίο απεδύθησαν οι Ελληνοκύπριοι για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Της στοίχισε νεκρούς και κάθε είδους διώξεις από τον βρετανό κατακτητή και ενθάρρυνση της τουρκικής παρέμβασης προς χάριν της τουρκοκυπριακής μειονότητας, με απώτερο στόχο την ανάκτηση της τουρκικής κυριαρχίας. Η αυτοδιάθεση προσεφέρθη από τους Βρετανούς για ύστερα από ορισμένα χρόνια, αλλά η απαίτηση «εδώ και τώρα», την οποία ενθάρρυνε η μητέρα πατρίδα, τη ματαίωσε, οδηγώντας την κυπριακή ανυπομονησία σε αιματοχυσία.
–Εξ Ελλάδος προερχόταν ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Γρίβας, που απερίσκεπτα επιδόθηκε και σε σφαγές Τουρκοκυπρίων, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις τουρκικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Με ενθάρρυνση της ελληνικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε το Σχέδιο Ατσεσον που παρείχε ανεξαρτησία με παραχώρηση της Καρπασίας για τουρκική στρατιωτική βάση για ορισμένα χρόνια. Ετσι πέραν της Καρπασίας βρέθηκε υπό τουρκική κατοχή όλη η Βόρεια Κύπρος.
–Το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μακαρίου από τη χούντα των ελλήνων συνταγματαρχών προκάλεσε την ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας και την έκτοτε κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Ευτυχώς από την κυπριακή αυτή τραγωδία που προκλήθηκε από την Ελλάδα προέκυψαν η απαλλαγή της τελευταίας από την επταετή δικτατορία και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, και όχι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως διδάχθηκε και πιστεύει η νεολαία μας. Από την άφρονα προσφυγή των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τον γιγαντισμό τους προέκυψε η σημερινή απειλή χρεοκοπίας όλων των κυπριακών τραπεζών λόγω του γνωστού «κουρέματος».
–Η αποτυχημένη διακυβέρνηση της Κύπρου από τον αποχωρούντα πρόεδρο απέδειξε ότι τα ισχύοντα στην Ελλάδα συνιστούν μονόδρομο. Γιατί αν υπήρχε άλλη διέξοδος από τη λιτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τον είχαν ασφαλώς ακολουθήσει ο κομμουνιστής κ. Χριστόφιας και το κυβερνών ΑΚΕΛ. Γιατί δεν επισημαίνεται αυτό από τους κυβερνώντες μας προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν η λύση ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα την είχε επιδιώξει το κομμουνιστικό κόμμα που κυβερνούσε την Κύπρο με απόλυτη πλειοψηφία;
–Η Κύπρος επίσης αποδεικνύει πόσο ανεδαφικά είναι τα όσα αφελώς υποστηρίζονται εδώ στην Ελλάδα για αναζήτηση κεφαλαίων από τη Ρωσία. Γιατί δεν το πέτυχε η Κύπρος, όπου η ρωσική οικονομική παρουσία και οι αποταμιεύσεις ρώσων μεγιστάνων ευνοούσαν τέτοιες προσπάθειες; Η Ρωσία υπέδειξε στην Κύπρο να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ! Πολύ λιγότερο θα μπορούσε να έχει τέτοιες ελπίδες η Ελλάδα.
–Τέλος, στην «Καθημερινή» της 12/2 διάβασα την ακόλουθη είδηση, η οποία επιμελώς αγνοήθηκε από τα λοιπά μέσα ενημέρωσης και τους κενολογούντες από τα τηλεοπτικά παράθυρα: Από τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στο κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου οι ενδείξεις που προέκυψαν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Το μέγεθος αυτού του κοιτάσματος φυσικού αερίου είναι πολύ πιο μικρό από τις αρχικές εκτιμήσεις και περιορίζεται μόνο σε 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια, αντί των 7 τρισεκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Στην πολύ μεγάλη αυτή διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων αποδίδονται οι αλλεπάλληλες αναβολές της δεύτερης γεώτρησης των Ισραηλινών στο Οικόπεδο 12.
Ας ελπίσουμε ότι η διάψευση αυτών των πολύ διαφημισθεισών κυπριακών προσδοκιών για πακτωλό φυσικού αερίου δεν προαναγγέλλει ανάλογες διαψεύσεις και για τα ελληνικά αντίστοιχα όνειρα.
jmarinos@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ